RO EN
السلة فارغة

VEEAM: Amenintarile cibernetice, cea mai mare provocare pentru companii in 2020

Interesul companiilor globale in ceea ce priveste transformarea digitala este in crestere, insa acestea se lovesc de solutii invechite pentru protejarea si gestionarea datelor, arata raportul Veeam 2020 Data Protection Trends, la care a participat si Romania. Protectia datelor trebuie sa se indrepte catre un nivel superior pentru a sprijini nevoile de transformare si adoptare a solutiilor hibrid/ multicloud.
"Intrucat organizatiile urmaresc sa isi transforme operatiunile de business si sa revolutioneze serviciile pentru clienti, Transformarea Digitala (DX) se afla in topul agendei celor mai multi lideri de afaceri. Cheltuielile cu transformarea digitala sunt estimate ca vor ajunge la 7.400 de miliarde de dolari intre 2020 si 2023, ceea ce inseamna o rata anuala compusa de crestere (CAGR) de 17,5%. Totusi, aproape jumatate din organizatiile globale se confrunta in procesul de transformare digitala cu tehnologii de generatie veche, nesigure. Mai mult, 44% dintre respondenti invoca lipsa competentelor sau a expertizei IT ca o bariera in calea succesului. Aproape fiecare companie a recunoscut ca a trecut printr-o perioada de nefunctionare, 1 din 10 servere avand intreruperi neasteptate in fiecare an cu probleme care dureaza ore intregi si costa sute de mii de dolari. Aceste cifre indica necesitatea urgenta de a moderniza protectia datelor si de a pune accentul pe continuitatea activitatii, pentru a permite transformarea digitala", arata studiul Veeam.
Raportul a fost realizat pe baza raspunsurilor a peste 1.500 de specialisti IT la nivel global, dintre care 193 de respondenti din Romania, Cehia, Ungaria, Polonia si Rusia. Raportul analizeaza abordarea actuala a companiilor in ceea ce priveste protectia si gestionarea datelor si modul in care se pregatesc pentru provocarile IT viitoare, cum ar fi schimbari si intreruperi in furnizarea serviciilor, dar si obiective mai ambitioase de modernizare IT si transformare digitala.
"Inovarea digitala transforma industriile, perturband modelele de afaceri si de operare existente acum mai mult ca niciodata. Datele reprezinta un element esential pentru fiecare afacere, iar protectia moderna a acestora trebuie sa fie mai inteligenta si mai capabila sa anticipeze nevoile si sa raspunda cerintelor clientilor. Veeam a devenit lider global in Cloud Data Management si poate sprijini companiile de toate dimensiunile pentru a accelera cresterea si transformarea digitala, asigurand disponibilitatea si protectia datelor critice", a declarat Andrei Romanescu, director general al Veeam Software Romania.
 
O ora de inactivitate a unei aplicatii costa, in medie, 70.000 de dolari
Respondentii au declarat ca datele furnizate prin intermediul IT-ului au devenit inima si sufletul majoritatii organizatiilor, astfel incat nu e o surpriza faptul ca echipele IT considera importanta „protectia datelor” si includ aici nu doar copierea de rezerva si restaurarea datelor, ci si extinderea capacitatilor de afaceri. Cu toate acestea, multe organizatii (40%) inca se bazeaza pe sisteme de generatie veche pentru a-si proteja datele fara a aprecia pe deplin impactul negativ pe care il poate avea asupra activitatii lor. Majoritatea (95%) organizatiilor sufera intreruperi neasteptate, iar o intrerupere dureaza in medie 117 minute (aproape doua ore).
In acest context, organizatiile considera ca 51% dintre datele lor ca fiind de "Prioritate ridicata" fata de "Normal". O ora de inactivitate de la o aplicatie cu "Prioritate ridicata" este estimata la 67.651 dolari, in timp ce pentru o aplicatie "Normal" este de 61.642 dolari. Avand un astfel de echilibru intre prioritatea ridicata si costurile normale in procente si costuri de impact, este clar ca "toate datele conteaza" si ca perioadele de inactivitate sunt intolerabile oriunde in mediile actuale.
"Protectia datelor este mai importanta ca niciodata pentru a ajuta organizatiile sa isi indeplineasca in continuare cerintele IT operationale, aspirand totodata sa se indrepte catre transformarea digitala si modernizarea IT. Datele sunt acum distribuite in centre de date si in clouds prin intermediul fisierelor partajate, al stocarii partajate si chiar al platformelor bazate pe SaaS. Instrumentele de generatie veche concepute pentru a crea copii de rezerva ale fisierelor si aplicatiilor locale nu pot avea succes in lumea hibrida/ multi-cloud si costa companiile timp si resurse, in timp ce isi pun datele in pericol", a declarat Danny Allan, CTO Veeam.
 
Transformarea Digitala si Cloud-ul
Companiile stiu ca trebuie sa continue sa faca progrese in ceea ce priveste modernizarea IT si initiativele de transformare digitala pentru a face fata noilor provocari din industrie. Conform observatiilor din acest raport, cele mai definitorii aspecte ale unei strategii moderne de protectie a datelor depind de utilizarea diferitelor capacitati bazate pe cloud: abilitatea organizatiilor de a efectua recuperarea in caz de dezastru (DR) prin intermediul unui serviciu de cloud (54%), capacitatea de a transfera volumele de lucru de la sediul local la cloud (50%) si capacitatea de a transfera volumele de lucru de la un cloud la altul (48%). Jumatate dintre companii recunosc ca cloud-ul joaca un rol esential in strategia de astazi privind protectia datelor si, cel mai probabil, va deveni si mai important in viitor. Pentru un plan de protectie a datelor cu adevarat modernizat, o companie are nevoie de o solutie cuprinzatoare care sa permita gestionarea datelor de cloud, virtuale si fizice pentru orice aplicatie si orice date din orice cloud.
"Incepand deja sa isi modernizeze infrastructurile in 2020, organizatiile se asteapta sa isi continue calatoria de transformare digitala si sa-si creasca utilizarea in cloud. Solutiile de generatie veche au fost destinate sa protejeze datele din centrele de date fizice din trecut, dar sunt atat de invechite si complexe incat costa mai multi bani, timp, resurse si probleme decat se credea. Protectia moderna, precum solutiile Cloud Data Management de la Veeam, nu se limiteaza la backup. Cloud Data Management ofera o solutie simpla, flexibila si fiabila, care economiseste costuri si resurse, astfel incat acestea sa poata fi realocate dezvoltarii viitoare. Protectia datelor nu mai poate fi legata de medii locale, dedicate fizic, iar companiile trebuie sa aiba optiuni flexibile de licentiere pentru a putea trece cu usurinta intr-un mediu hibrid/ multi cloud", a subliniat Danny Allan.
 
Alte aspecte importante ale raportului Veeam
Provocarea nr. 1 care va avea impact asupra organizatiilor globale in urmatoarele 12 luni este amenintarea cibernetica (32%). In Europa de Est, inclusiv Romania, cea mai mare provocare in urmatoarele 12 luni este incertitudinea economica (29%), urmata de punerea in aplicare a reglementarilor (26%) si deficitul de competente pentru implementarea tehnologiei (26%).
Lipsa bugetului pentru initiativele noi (30%) este considerata a avea cel mai mare impact asupra protectiei datelor in companiile din Estul Europei si Rusia. Lipsa de personal care lucreaza la initiative noi (27%) si lipsa de vizibilitate asupra performantei operationale (18%) au fost, de asemenea, invocate.
Trei din cinci organizatii din Europa de Est (60%), inclusiv Romania, au un „decalaj de disponibilitate” intre cat de repede pot recupera aplicatiile fata de cat de repede trebuie sa le recupereze. Acesta este semnificativ mai mic decat media globala de 73%.
Aproape jumatate (44%) dintre respondentii din Europa de Est au declarat ca lipsa competentelor sau expertizei personalului IT impiedica sau a impiedicat organizatia lor sa avanseze in Transformarea Digitala. Media este aceeasi cu cea globala.
Alte bariere in calea Transformarii Digitale citate de organizatii includ dependenta de sistemele de generatie veche (35%); lipsa achizitionarii de echipamente din partea managementului (31%); bugete limitate (27%); lipsa de timp (24%);
In medie, peste un sfert (27%) dintre datele organizatiilor din Europa de Est sunt salvate in cloud printr-un furnizor de Backup ca servicii (BaaS). Este similar cu media globala.
In medie, 14% dintre datele organizatiilor din Europa de Est nu sunt protejate. Similar cu media globala.
Doua din cinci organizatii (41%) din Europa de Est intentioneaza sa utilizeze backup-ul bazat pe cloud gestionat de un furnizor BaaS in urmatorii doi ani. Procentul este mai mic decat media globala de 43%.
***
Veeam a comandat companiei Vanson Bourne, partener de cercetare in sectorul tehnologic, efectuarea unui sondaj online complex la care au participat 1.550 de lideri de afaceri selectati la intamplare si ITDM-uri din 22 de tari diferite, la inceputul anului 2020. Tarile intervievate includ Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, China, Franta, Germania, India, Italia, Japonia, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Noua Zeelanda, Republica Irlanda, Rusia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie, SUA, Romania, Ungaria, Cehia si Polonia.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter