RO EN
السلة فارغة

VALORIA: Inteligenta artificiala si transportul autonom transforma modul de lucru

Pana in 2025, a patra revolutie industriala va aduce dezvoltari uimitoare in Inteligenta Artificiala, robotica si transport autonom, ceea ce va transforma radical modul in care traim si in care lucram. Se discuta deja intens despre locuri de munca care vor disparea ca urmare a automatizarii cu roboti si altele noi care vor aparea. Cum arata insa balanta? Va fi ea echilibrata?
Cum traim in a patra Revolutie Industriala?
Omenirea a trecut deja prin trei revolutii digitale, fiecare schimband radical societatea si modul in care traim. Ce este diferit la a patra revolutie digitala? Pe scurt, viteza cu care se intampla. Este de fapt Revolutia Digitala, care se petrece intr-un ritm foarte rapid, facandu-ne sa reactionam in ritm accelerat la efectele ei.
Inteligenta artificiala pare cuvantul cheie in ultimii 3 ani si deja avem in jurul nostru multe elemente care confirma ca este tendinta cu prioritate din transformarea digitala:
- Exista deja vehicule autonome si drone din ce in ce mai performante. Se testeaza utilizarea dronelor ca taxi si ambulanta.
- Avem asistenti virtuali cu care comunicam prin comenzi vocale (Siri, Cortana, Alexa)
- Avem software inteligent care invata din diverse experiente prin machine learning
- Traim in cladiri si orase inteligente.
Pana in 2027, Inteligenta Artificiala va face sa dispara 24,7 milioane de locuri de munca
Conform raportului “The Future of Jobs” publicat anul trecut de World Economic Forum, peste 7,1 milioane de locuri de munca vor fi preluate de roboti in urmatorii 5 ani, cele mai afectate tari fiind SUA, Japonia, China, Franta, Germania, India, Italia, Australia si Marea Britanie. In plus, peste 35% din abilitatile si competentele cautate acum printre angajati se vor schimba. Deci este posibil ca elevii care intra in acest moment in sistemul educational sa se pregateasca pentru niste meserii care nu vor mai exista si vor dobandi niste competente care nu vor mai fi de actualitate pana isi incheie ei studiile. Raportul “FutureProof Yourself - Tomorrow’s Jobs”, publicat de Microsoft, afirma ca 65% dintre elevii de azi vor avea job-uri care inca nu exista. Prin urmare, pana in 2015, vom asista la niste transformari fundamentale ale societatii si ale fortei de munca, pe care inca nu stim cum sa o pregatim pentru ce va urma.
Pe de alta parte, dezvoltarile rapide bazate pe inteligenta artificiala vor permite masinilor inteligente sa invete foarte rapid si sa execute task-uri in mod eficient, fiind in plus capabile sa proceseze date mai rapid si cu mai putine erori decat oamenii. Asta va aduce numeroase beneficii in special pentru task-uri de rutina si repetitive. Robotii nu obosesc, nu se imbalnavesc, nu cer concediu si, in plus, vor avea viteza mai mare de executie. In unele cazuri, un robot poate face munca a 140 de angajati umani. Potrivit statisticilor publicate de Federatia Internationala de Robotica, in 2018 vor exista peste 1,3 milioane de roboti noi la nivel global. In urmatorii ani vom asista la la o interactiune om - tehnologie mult mai intensa, care va fi dusa la urmatorul nivel de performanta.
Un raport recent publicat de Forrester sustine ca, pana in 2027, inteligenta artificiala va face sa dispara 24,7 milioane de locuri de munca si va crea 14,9 milioane de noi locuri de munca, multe dintre acestea in tehnologie. Noile tehnologii vor genera noi nevoi si vor duce la crearea unor noi competente. De exemplu, va creste semnificativ cererea de ingineri de retea pentru a asigura securitatea sistemelor, de programatori Web pentru a crea experiente optimizate utilizatorilor, de analisti de date, experti in robotica si inteligenta artificiala. Vor ramane insa si numeroase locuri de munca ce vor continua sa necesite aptitudini umane unice pe care inteligenta artificiala si masinile nu le pot replica, cum ar fi creativitatea, gandirea abstracta sau comunicarea complexa.
Un orizont al oportunitatilor
Tehnologiile digitale vor crea ecosisteme complexe si interconectate, cu mare potential de a imbunatati conditiile si standardele de viata la nivel global si de a crea noi oportunitati. A patra revolutie industriala va transforma practic toate domeniile de activitate, de la felul in care comunicam sau cumparam pana la domeniul energetic sau transporturi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter