RO EN
السلة فارغة

UPT vrea sa devina un Centru national de excelenta in servicii si solutii digitale

Senatul UPT a aprobat recent Strategia de transformare digitala a Universitatii Politehnica Timisoara (2022-2026) prin care isi propune integrarea tehnologiilor informationale in educatie si introducerea unui sistem de educatie de tip blended learning, continuarea traditiei de dezvoltare a solutiilor moderne pentru uz academic si pentru transfer catre mediul socio-economic, toate acestea fiind integrate, printre altele, in obiectivul institutiei privind intrarea in Top 500 World Universities.
In cadrul Schemei de granturi pentru digitalizarea universitatilor, finantata prin Planul National pentru Redresare si Rezilienta, ale carei rezultate ale evaluarii au fost recent publicate, Universitatea Politehnica Timisoara ocupa locul 1, cu cel mai mare punctaj (97 de puncte) dintre proiectele celor 63 de institutii participante, rezultat ce va accelera semnificativ procesul de transformare digitala si va pozitiona UPT solid pe traiectoria de adoptare a tehnologiilor digitale emergente.
Asteptarile studentilor de azi sunt in crestere cu privire la mediul digital de predare, fata de generatiile anterioare, pe de o parte datorita contactului mai timpuriu cu tehnologia si anii de predare online din timpul pandemiei, pe de alta parte datorita experimentarii impactului pozitiv al tehnologiei asupra calitatii vietii proprii.
Abilitatile si cunostintele de inginerie sunt fundamentale pentru inovarea si dezvoltarea tehnologica, stimuland cresterea economica pe termen lung si rezolvarea provocarilor societale. Prin urmare, pentru a asigura competitivitatea si calitatea vietii, este important sa intelegem, sa adaptam si sa imbunatatim continuu parcursurile educationale si de cariera ale inginerilor. Tehnologiile emergente in domeniul digital joaca un rol important in aceasta ecuatie. Conceptul de Industry 4.0, avansul accelerat al automatizarilor, Inteligenta Artificiala, realitatea augmentata si virtuala, IoT, tehnologiile Cloud, Blockchain sunt tehnologii si concepte care vor fi parte din realitatea de zi cu zi a viitorilor ingineri si importante resurse pentru dezvoltarea si perfectionarea proceselor educationale.
Abordarea securitatii cibernetice prin servicii digitale la nivel de intreaga comunitate academica trebuie sa se transforme intr-un element crucial pentru a face fata amenintarilor cibernetice. Investitiile in tehnologie, evaluari, instruire si instrumente trebuie sa devina o constanta pentru a recunoaste amenintarea si a pregati raspunsul necesar pentru a atenua atacurile, asigurand in acelasi timp planificarea, monitorizarea si procesele necesare pentru gestionarea situatiilor de urgenta si recuperarea in caz de dezastru.
In aceste conditii, Universitatea Politehnica Timisoara isi propune sa devina un Centru de excelenta national in servicii si solutii digitale care transfera cunoastere catre societate prin valorificarea potentialului tehnologiilor inteligente in transformarea proceselor de predare, cercetare, dezvoltare si inovare.
Dintre prioritatile strategiei de transformare digitala a UPT mentionam: dezvoltarea competentelor digitale, excelenta digitala in procesul educational (invatare, predare si experienta), suport digital pentru cercetare si inovare, modernizarea proceselor administrative, ecosistem digital de inalta performanta, tehnologie pentru provocarile societale, institutii suport. Pentru fiecare dintre aceste obiective au fost definite si masuri de implementare.
Astfel, pentru dezvoltarea abilitatilor si competentelor digitale, au fost gandite o serie de masuri si programe de formare adresate, distinct, studentilor, cadrelor didactice si personalului administrativ, precum si de formare a competentelor digitale pentru profesii emergente, inclusiv prin dezvoltarea unor noi programe de studiu.
In ceea ce priveste obiectivul de obtinere a excelentei in domeniul digitalizarii procesului educational, sunt prevazute masuri care sa duca la modernizarea si actualizarea facilitatilor oferite de Campus Virtual UPT, modernizarea si dotarea amfiteatrelor si laboratoarelor din facultatile UPT cu acces la ecrane digitale interactive, sisteme de videoconferinta, aplicatii educationale avansate cu functionare online si hibrida etc. De asemenea, se impun dezvoltarea de noi metodologii de evaluare pentru a imbunatati interactiunea pentru studenti si rezultatele invatarii, precum si dezvoltarea si valorificarea resurselor educationale deschise la nivelul universitatii.
Pe zona de cercetare si inovare, strategiile de digitalizare prevad dezvoltarea unei platforme digitale de management si valorizare a rezultatelor cercetarii in UPT, modernizarea infrastructurii digitale din Centrul Digital al UPT (Data Center), dezvoltarea de infrastructuri digitale de cercetare in domeniile tehnologiilor emergente (Internet of Things, Inteligenta artificiala si sistemele cognitive, Realitatea augmentata si realitatea virtuala, Robotica, Imprimarea 3D, Blockchain, Robotic process automation), dezvoltarea unei implementari HPC (High Performance Computing) hibride, crearea unui ecosistem digitl de cercetare si inovare care sa atraga talente de top in domeniul cercetarii.
In ceea ce priveste modernizarea proceselor administrative, UPT a dezvoltat deja primele module de digitalizare prin utilizarea aplicatiilor si platformelor capabile sa reduca la minimum numarul de documente necesare oricarui mecanism tranzactional, favorizand si incurajand folosirii versiunii digitale a documentelor de orice tip, noi module urmand sa fie implementate pentru interactiunea cu sistemul ERP si eliminarea redundantelor.
Crearea unui ecosistem digital de inlta performanta in UPT presupune dezvoltarea unei infrastructuri care sprijina adoptarea anticipata a unui numar mare de obiecte conectate la internet (IoT devices) care vor deveni parte integranta a modului de predare si invatare, cercetare si viata a studentilor, masurile prevazute in acest sens urmarind: extinderea/inlocuirea unor portiuni ale retelei de fibra optica a campusului UPT pentru a evita limitarile in instruirea academica, implementarea unei infrastructuri moderne de retea Wi-Fi in intreg campusul UPT, inlocuirea sistemului de comunicatii voce pe retea fixa cu un sistem de generatie actuala VoIP, modernizarea sistemului de control acces in campusul UPT, modernizarea sistemelor de securitate cibernetica, modernizarea si integrarea aplicatiilor si platformelor de gestiune a scolaritatii etc.
Universitatea Politehnica Timisoara e constienta si de rolul pe care il joaca in societate, astfel incat vine cu o serie de solutii pe componenta de digitalizare a orasului si a regiunii, printre care: introducerea si dezvoltarea tehnologiilor inteligente si sustenabile, constructia de proiecte digitale inteligente pilot si parteneriate ca raspuns la povocarile societale, constructia unui cadru de parteneriat si colaborare pentru furnizarea de solutii de tip oras inteligent.
Ca institutii suport, UPT isi propune crearea unui institut de cercetare pentru transformare digitala, crearea si dezvoltarea Centrului de cercetare in ingineria datelor, inteligenta artificiala si sisteme inteligente, precum si imbunatatirea facilitatilor Centrului de Inovare si Transfer Tehnologic.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter