RO EN
السلة فارغة

Transelectrica si UPB infiinteaza primul laborator digital din Romania – DigiTEL

Compania Nationala de Transport al Energiei Transelectrica SA si Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) semneaza un parteneriat strategic pentru viitorul tehnologic al sectorului energetic romanesc. Cei doi parteneri isi asuma infiintarea si operationalizarea unui proiect indraznet in domeniul cercetarii si inovarii: DigiTEL - unicul laborator digital integrat din Romania, pentru testarea viitoarelor tehnologii din sfera energetica (tehnologii State of the Art: digital twin, sisteme expert privind managementul activelor, realitate virtuala si augmentata, 3D CAD etc.).
In materializarea unei viziuni pe 10 ani, DigiTEL va functiona ca mediu de testare si validare a conceptelor integrate utilizate in dezvoltarea proiectului-pilot al primei statii digitale din Romania, care va implementat de Transelectrica, respectiv Statia 200/110/20 kV Alba Iulia. Odata cu implementarea proiectului de retehnologizare a statiei Alba Iulia, DigiTEL va deveni un incubator al noilor standarde si tehnologii care sustin transformarea digitala a sectorului energetic. Proiectul statiei digitale este prevazut in Planul de Dezvoltare RET al Companiei in intervalul de timp 2020-2026 cu buget alocat de circa 30 milioane de euro, din care aproximativ 3-5 milioane de euro vor fi destinate laboratorului. Proiectul statiei digitale reprezinta varful de lance din cadrul initiativelor strategice ale Transelectrica, asigurand materializarea strategiei Companiei in domeniul inovarii si cercetarii.
"La nivel global, sectorul energetic se afla intr-o etapa de tranzitie care avanseaza rapid. De aceea, consideram ca pentru a face fata cu succes pe termen lung acestei provocari singura cale este sa ne unim fortele si sa consolidam parteneriatul dintre economia reala si mediul academic. Suntem incantati de deschiderea pe care o avem din partea Universitatii Politehnica Bucuresti, nu numai in ceea ce priveste acest proiect de pionierat - DigiTEL, ci si alte initiative pe care leam implementat sau le implementam in parteneriat. Transelectrica isi propune sa ramana un lider in promovarea noilor tehnologii, iar acest lucru este posibil printr-un mix de excelenta operationala, excelenta profesionala si parteneriate puternice cu mediul academic si liderii de tehnologie. Cu acest obiectiv, am pornit pe drumul digitalizarii avand o viziune clara si ambitioasa asupra viitorului, iar Statia digitala Alba Iulia este pilonul central al tranzitiei catre retelele electrice inteligente", a declarat Catalin Nitu, presedinte Directorat CNTEE Transelectrica SA.
 
 
Obiectivul este pregatirea fortei umane pentru un viitor energetic digital
La randul sau, Corneliu Bogdan Marcu, membru al Directoratului a precizat ca "Pentru succesul transformarii sectorului energetic si al tranzitiei catre era digitala, «ingredientul-cheie» este pregatirea adecvata a resursei umane, in spiritul inovarii. In prezent, la nivel mondial, exista un numar restrans de statii electrice de transformare complet digitale, iar faptul ca ne propunem impreuna acest obiectiv curajos creeaza premisele si pentru realizarea proiecte de o anvergura cel putin la fel de mare".
"In ultimii ani, transformarea digitala a devenit una dintre prioritatile comunitatii noastre. Fie ca vorbim despre digitalizarea administratiei sau cea a serviciilor, Romania are nevoie de sprijinul celei mai mari comunitati de ingineri din tara, cea a Universitatii Politehnica din Bucuresti. In proiectul pe care il dezvoltam alaturi de partenerul nostru Transelectrica, am incercat sa privim spre viitor. Vom dezvolta un laborator de Tehnologii Digitale pentru Statiile Electrice care sa ajute studentii sa se familiarizeze cu tehnologiile pe care le vor utiliza in viitorul apropiat. Practic, prin proiect cream infrastructura care sa ajute la formarea specialistilor in  ehnologii digitale destinate domeniului energetic. Cred ca este o contributie extraordinara a Transelectrica si a Facultatii de Energetica din cadrul UPB la procesul de digitalizare al infrastructurii energetice a tarii", a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti.
In cadrul parteneriatului, Universitatea Politehnica din Bucuresti va pune la dispozitie spatiul necesar amenajarii laboratorului, iar Transelectrica va asigura dotarea acestuia cu echipamentele, sistemele si tehnologiile necesare infrastructurii de testare, precum si transferul de know-how dobandit prin activitatea operationala.
Principalele obiective ale parteneriatului sunt:
• testarea si punerea in functiune a echipamentelor si sistemelor montate in cadrul laboratorului;
• participarea la sesiunile de instruire si certificare in vederea valorificarii capabilitatilor laboratorului;
• dezvoltarea cunostintelor si competentelor studentilor si ale corpului didactic specializat al UPB cu privire la echipamentele si sistemele necesare functionarii Retelei Electrice de Transport, precum si ale specialistilor Transelectrica;
• testarea si validarea tehnologiilor digitale asociate sistemelor energetice;
• promovarea celor mai bune practici, standarde si tehnologii care vor influenta generatiile viitoare de echipamente si sisteme, in randul expertilor Transelectrica, al profesorilor si studentilor UPB;
• identificarea tinerilor studenti competenti care sa consolideze echipele Transelectrica si UPB;
• crearea unui mediu de invatare cat mai apropiat de mediul operational utilizat in cadrul Transelectrica si al operatorilor de transport si sistem europeni (ENTSO-E);
Demersurile pentru implementarea laboratorului DigiTEL vor fi initiate anul acesta, avand ca orizont de operationalizare anul 2024.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter