RO EN
السلة فارغة

STUDIU: Cheltuielile cu tehnologia si serviciile de digitalizare cresc anual cu 15%

Investitiile in transformare digitala (DX) a diverselor industrii vor depasi, in anul urmator, 256 miliarde USD la nivel european, principalul subiect vizat fiind constituit de implementarea asa-numitilor acceleratori de inovatie. Aceasta este concluzia principala a unei cercetari realizate de IDC (International Data Corporation) - furnizor major de servicii de publicitate si analize de piata.
Fiind un veritabil fenomen ce dinamizeaza conjunctura economica globala contemporana, DX se refera in egala masura la practici de afaceri, produse si modele de organizare. Pe termen mediu, sumele alocate in directia respectiva vor creste exponential, urmand sa ajunga, in 2022, la 378,2 miliarde USD, in conditiile in care indicele mediu de avans anual (CAGR) este calculat la 15,1%. Practic, Europa se pozitioneaza pe locul al treilea al unui clasament al cheltuielilor pentru digitalizare, dupa SUA si China.
Principalele patru domenii „afectate” in mod direct de trendul respectiv sunt: industria prelucratoare de bunuri intermediare (39 miliarde USD), respectiv finale (25 miliarde USD), sectorul de retail  - comert cu amanuntul (26 miliarde USD) si utilitatile publice (23 miliarde USD). In ceea ce-i priveste pe procesatorii europeni, expertii IDC au tras concluzia ca acestia au ca prioritate implementarea sistemelor inteligente de productie, sector in care vor fi investite in 2019 sume depasind 27,6 miliarde USD, la care se vor adauga 8,8 miliarde USD pentru inovatie digitala si 5,5 miliarde USD pentru optimizarea lanturilor de distributie.
Referitor la sectorul comercial, principala tinta va fi aceea de a incuraja realizarea livrarilor pe toate canalele disponibile, in scopul respectiv urmand sa fie cheltuiti peste 5 miliarde USD doar in anul urmator, pentru dezvoltarea de platforme alternative, gestionarea eficienta a comenzilor, precum si finalizarea rapida a lor.
In fine, in domeniul utilitatilor accentul va cadea pe incurajarea constructiei de retele digitale - actiune ce va ocaziona cheltuieli la nivel european de peste 13,6 miliarde USD. Alte previziuni inaintate de IDC se refera la investitii masive in managementul transportului de marfuri (11 miliarde USD), operatiunilor autonome (7 miliarde USD), fabricarii robotizate (8 miliarde USD), managementului inteligent si predictiv al retelelor (12 miliarde USD) etc.
 
IoT - forta motrice care dinamizeaza ecosistemele industriale
Oficialii IDC comenteaza pe marginea rezultatelor prezentate afirmand ca „firmele europene active in sectorul prelucrator au inceput sa adopte tot mai mult tehnologiile care faciliteaza accelerarea inovatiei. Acest fapt este demonstrat prin modernizarea proceselor de productie, managementul avansat al activelor si bunurilor de inventar, implementarea unor modele de vanzari bazate pe Internet of Things - IoT, robotizarea proceselor, utilizarea inteligentei artificiale (AI), lansarea productiei prin sistemul de printare tridimensionala etc. In special eforturile de folosire integrata a datelor (specifice conceptului IoT) au reusit sa repozitioneze companiile pe lantul crearii de valoare si sa transforme, in acelasi timp, ecosistemele industriale in integralitatea lor”.
Datele puse la dispozitie de IDC mai indica faptul ca 78% din sumele alocate pentru DX in 2019 vor fi destinate segmentelor de hardware si servicii, pe acest din urma palier remarcandu-se cele de IT - cu 43 miliarde USD - si de conectivitate (25 miliarde USD), performanta absoluta in materie de CAGR fiind detinuta de serviciile de afaceri, pentru care acest indice va fi de 19,8%, in urmatorii cinci ani.
Ramane de vazut in ce masura sectorul constructiilor se va alinia la trendul respectiv, insa sansele ca acest lucru sa se intample sunt foarte mari, daca se are in vedere amploarea domeniului respectiv si rulajele semnificative care se fac in sectorul productiei si comercializarii materialelor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter