RO EN
السلة فارغة

Pwc: Profesionistii in management de proiect vor adopta Inteligenta Artificiala (AI)

Contextul actual, influentat si de pandemia Covid-19, a fortat adoptarea rapida a noilor tehnologii, astfel ca inovatiile au ajuns sa depaseasca granita laboratoarelor de cercetare si sa fie implementate in procesele de zi cu zi. Spre exemplu, utilizarea inteligentei artificiale (IA) evolueaza si este folosita in tot mai multe domenii, de la diagnosticarea anumitor afectiuni si detectarea fraudelor, la proiecte ample de infrastructura, educatie, cercetare si cultura, avand capacitatea sa transforme industrii, companii si institutii din intreaga lume.
Transformarea digitala se bazeaza pe capacitatea unei organizatii de a integra rapid tehnologia si instrumentele pe masura ce acestea se schimba si evolueaza. Astfel ca, pentru a ramane competitiva, fiecare organizatie trebuie sa imbratiseze IA si sa construiasca un ecosistem viabil. Companiile care nu reusesc sa adopte IA macar in anumite segmente operationale in urmatorii 10 ani vor ramane in urma fata de competitorii lor. Asemenea tuturor functiilor, si managementul de proiect va avea o componenta de automatizare, astfel incat responsabilitatile de rutina vor fi preluate in viitor de IA.
 
Ce cred managerii de proiect despre adoptarea IA?
Potrivit studiului „Global Survey on Artificial Intelligence Impact in Project Management 2020”, realizat de PwC Romania si International Project Management Association (IPMA), 52% din profesionistii in management de proiect intrevad aparitia Asistentului Digital si adoptarea Inteligentei Artificiale in profesia lor in urmatorii cinci ani.
Rolurile care au cea mai mare probabilitatea de a fi preluate de IA in managementul proiectelor, in urmatorii cinci ani, sunt Project manager assistant (52%) si Project manager adviser (44%).
Mai mult de jumatate dintre managerii de proiect estimeaza o accelerare a procesului de digitalizare in mediul de afaceri prin implementarea de solutii de inteligenta artificiala (IA), de la asistenti digitali, la solutii autonome ce produc schimbari profunde in modul in care percepem si utilizam tehnologia.
Totodata, peste 56% din respondenti au aratat ca sunt constienti de existenta unei strategii digitale in cadrul companiilor in care activeaza, acestea din urma fiind preocupate de modul in care pot comunica si valorifica mai bine oportunitatile pe care IA le ofera.
In prezent, doar 4% dintre respondenti folosesc IA in mod curent, dar aproximativ 65% au un plan de implementare a IA in urmatoarele 3 pana la 6 luni sau au demarat deja proiecte de transformare in acest sens, care implica instrumente de analiza complexe, asistenti digitali sau RPA (robotic process automation).
In acelasi timp, doar 23% din total respondenti au experienta in utilizarea IA in managementul de proiecte, ceea ce indica faptul ca adoptarea IA este in faza incipienta.
Astfel ca, pe langa investitiile in tehnologie, pe care solutiile de IA le presupun, sunt necesare investitii in upskilling (dezvoltarea competentelor) pentru angajati. Talentul si expertiza interna pentru a dezvolta tipul de ecosistem si solutiile care pot maximiza capacitatile IA sunt vitale pentru organizatiile actuale.
 
Potentialul si beneficiile solutiilor de Inteligenta Artificiala (IA)
Tehnologia IA cu cel mai mare potential de a fi adoptata pentru a imbunatati practicile actuale in managementul de proiect este machine learning, mentionata de 78% dintre participantii la sondaj.
Cand respondentii au fost intrebati despre impactul pozitiv pe care IA il va avea in rezolvarea problemelor legate de managementul proiectului, acestia au mentionat: timpul (66%), calitatea (56%) si transformarea (53%).
Alte procese mentionate de participantii la sondaj ca avand un potential ridicat din perspectiva practicilor de management sunt legate de analiza volumelor mari de date sau utilizarea dronelor si realitatea augmentata. Un exemplu in acest sens sunt proiectele de infrastructura, unde cu ajutorul dronelor se poate realiza cartografierea evolutiei proiectului prin procese automate, raspunzand astfel mai multor nevoi din procesele de management, precum planificarea si controlul calitatii.
Principalele trei motive pentru adoptarea tehnologiilor IA in managementul proiectelor, indicate de respondenti, sunt: cresterea productivitatii (53%), imbunatatirea decizilor (52%) si sporirea performantei (51%).
Rezultatele sondajului au confirmat astfel ca nevoia digitalizarii este strans legata de adoptarea instrumentelor potrivite, dar si a unui ghid de bune practici, esentiale pentru a putea crea valoare prin tehnologiile ce utilizeaza inteligenta artificiala (IA) si pentru a permite progresul tehnologic si implicit cel economic. Tranzitia catre solutii de inteligenta artificiala are efecte semnificative, in cele mai multe companii, acestea presupunand modificari la nivel de transformare a proceselor interne actuale si crearea de noi moduri in care oameni, cu abilitati diferite, vor lucra impreuna cu noile tehnologii.
 
Despre guvernanta IT si adoptarea IA in managementul proiectelor
Guvernanta IT are responsabilitatea definirii rolurilor care iau deciziile privind adoptarea de noi tehnologii si solutii si care raspund de controlul si gestionarea resursele IT prezente si viitoare.
In ceea ce priveste nivelul deciziei, 45% dintre respondenti considera ca managerii executivi sunt nivelul corect de decizie, urmat de 19% care considera nivelul de guvernanta al proiectului sau al programului. Nivelul functional a fost selectat de 14% si doar 13% considera echipa proiectului drept nivelul adecvat pentru deciziile de implementare.
In cadrul organizatiilor care au adoptat deja tehnologiile IA, peste 61% dintre respondenti au indicat ca decizia de adoptare a IA este luata de managerii executivi si functionali.
Ca o concluzie, fara o decizie puternica de a crea o coloana vertebrala digitala pentru fiecare companie, implementarea tehnologiei IA poate transforma compania intr-una vizionara sau intr-una intarziata.
Sondajul ”Global Survey on Artificial Intelligence Impact in Project Management” a fost derulat in perioada aprilie-august 2020 in randul a aproximativ 300 de profesionisti implicati in coordonarea proiectelor strategice cu componenta tehnologica din principalele ramuri de activitate, pentru a identifica implicatiile utilizarii Inteligentei Artificiale in managementul proiectelor. Pe parcursul cercetarii au fost evidentiate o serie de oportunitati cu valoare semnificativa atat pentru companii, cat pentru angajatii care isi doresc sa inteleaga implicatiile si importanta inteligentei artificiale (IA) pentru locul lor de munca fiind preocupati de perspectivele profesionale viitoare. Principalele oportunitati identificate au fost grupate pe trei directii principale: guvernanta, tehnologii potentiale si procese utilizate.
 
*** Articol realizat de Gabriel Voicila (foto) - PwC Digital Technology Partner, Oana Stanciu - Senior Manager, Management Consulting at PwC Romania si Cosmin Mitea - Senior Consultant la PwC Romania.
 
Mai multe detalii despre studiul realizat de PwC si IPMA sunt disponibile aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter