RO EN
السلة فارغة

PWC: Companiile vor pune un accent tot mai mare pe securitatea retelelor informatice

Companiile din Europa Centrala si de Est (ECE), inclusiv din Romania, prioritizeaza riscurile "traditionale", adica instabilitatea economica, situatia geopolitica si volatilitatea macroeconomica, in detrimentul celor digitale, tehnologice sau cibernetice, cum ar fi ransomware, piraterie si urmarire, conform studiului PwC 2024 Digital Trust Insights Survey, informeaza Agerpres.
Potrivit sursei citate, doar 27% dintre companiile din ECE prioritizeaza riscurile digitale si tehnologice, fata de 51% la nivel global, iar 37% acorda o importanta ridicata riscurilor cibernetice, fata de 43%.
In schimb, 47% dintre respondenti considera volatilitatea macroeconomica o prioritate (vs 41% la nivel global).
"Desi le considera ingrijoratoare si cu impact puternic asupra operatiunilor, companiile din regiunea noastra, inclusiv cele romanesti, inca nu prioritizeaza riscurile digitale, tehnologice si cibernetice. Totusi, in ultimii ani, au facut pasi importanti in cresterea securitatii cibernetice si a investitiilor alocate in acest scop. Bugetele insa vor trebui sa creasca, atat in contextul cresterii numarului si complexitatii atacurilor cibernetice cat si in contextul normelor Uniunii Europene pentru consolidarea rezilientei infrastructurilor critice la o serie de amenintari, care cresc exigenta sistemelor de securitate ale companiilor", a declarat Mircea Bozga, Partener de Auditul Riscului, PwC Romania.
In evaluarea amenintarilor cibernetice care provoaca ingrijorare in urmatoarele 12 luni, cele mai multe companii din ECE (44%) mentioneaza operatiunile de hack-and-leak, comparativ cu media globala de 37%, evidentiind accentul regional pe protectia datelor.
"Consecintele unui atac cibernetic care ii ingrijoreaza pe cei mai multi respondenti din ECE (54%) se refera la pierderea datelor despre clienti, angajati sau tranzactii, aproape de media globala de 52%. Preocuparile legate de daunele aduse brandului companiei, inclusiv pierderea increderii clientilor, sunt aproape identice, cu 49% in ECE si 50% in media globala", sustin autorii raportului.
La nivel de buget, companiile din Europa Centrala si de Est par sa caute modalitati de crestere a investitiilor in securitate cibernetica. In acest moment, exista discrepante si investitii inegale in solutii, instrumente si formare de securitate cibernetica.
"Doar 7% dintre respondenti (vs 10% la nivel global) se asteapta la o crestere substantiala a bugetului de investitii, de peste 15%, iar 21% dintre organizatii estimeaza o majorare de 6-10% a bugetului (vs 31% global)", mai arata analiza.
In acelasi timp, 23% dintre respondentii din regiune intentioneaza sa isi mentina bugetele cibernetice neschimbate, spre deosebire de 9% la nivel global si in Europa de Vest.
"Interesant este ca un numar considerabil mai mare de participanti din ECE au raportat o lipsa de constientizare cu privire la bugetul cibernetic.
In urmatoarele 12-18 luni, companiile din regiune vor pune un accent mai mare pe securitatea retelelor (40%), depasind media globala de 28%, astfel indicand un angajament puternic pentru intarirea infrastructurii de baza", precizeaza autorii cercetarii.
In plus, organizatiile acorda prioritate securitatii in cloud la 34% si gestionarii identitatii si accesului (30%) intr-o masura putin mai mare decat omologii la nivel mondial, 33% si, respectiv, 21%.
"Inovatia se concentreaza pe detectarea mai buna a amenintarilor cibernetice existente si imbunatatirea functiilor de securitate pentru a compensa lipsa specialistilor si a optimiza costurile. Cand vorbim despre inovatie, inteligenta artificiala joaca un rol important in lupta contra atacurilor cibernetice", mai arata cercetarea.
Regiunea ECE ramane in urma mediei mondiale in ceea ce priveste implementarea initiativelor de securitate cibernetica si realizarea beneficiilor acestora.
Utilizarea Large Language Models (LLM) si a inteligentei artificiale generative in detectarea si reducerea riscurilor se situeaza la doar 9%, spre deosebire de 21% la nivel global. In plus, 20% dintre respondentii din ECE nu au planuri de implementare a acestor initiative, spre deosebire de 7% dintre respondentii la nivel mondial.
PwC este o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 364.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul consultantei pentru afaceri, auditului si consultantei fiscale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter