RO EN
السلة فارغة

PRO SYS: Constructiile, un domeniu interesat de tehnologie dar atent la investitii

Piata din Romania, iar constructiile nu fac exceptie, urmeaza tendintele globale in ceea ce priveste trendul de digitalizare, insa la o scara mai mica si cu o intarziere de cativa ani comparativ cu tarile dezvoltate. Constructiile sunt caracterizare de o abordare mai traditionala a tehnologiei, dar situatia curenta prin care trece domeniul: presiunea pe costuri, lipsa resurselor umane, nivelul tot mai ridicat al reglementarilor de securitate, termenele de finalizare tot mai ferme, genereaza o schimbare de mentalitate, potrivit opiniei lui ing. Petrica Barbieru, General Manager la PRO SYS SRL, furnizor de solutii hardware pentru companii.
Dupa interesul aratat tehnologiei, companiile de constructii din Romania se impart in doua categorii majore: organizatii pragmatice, care cauta solutii la probleme concrete (gestiune financiara inteligenta, relatii cu clientii, vanzari) si organizatii cu viziune, care vor sa se modernizeze si sunt dispuse sa testeze solutii noi. 
Potrivit reprezentantului PRO SYS, companiile care abordeaza tehnologia cu pragmatism sunt interesate de implementarea unor sisteme integrate: ERP, CRM, Gestiune Depozit si Business. In Romania, utilizarea acestor tehnologii este inca redusa (30%-35% conform datelor Eurostat). In ultimii ani insa, companiile din constructii au inteles ca gestionarea eficienta a activitatii necesita un sistem informatic complex, care sa acopere intreg ciclul: proiectare/ project management, gestiune santier si depozit, resurse umane, financiar-contabil, relatii cu clientii, vanzari si marketing. De asemenea, aceste solutii trebuie sa ofere functionalitati specifice, precum gestiunea echipamentelor si utilajelor (ore de functionare, consum, reparatii) pontaj in santier, colaborare etc. Tot in zona traditionala se situeaza si companiile interesate de cresterea eficientei angajatilor din departamentele de proiectare. Aici investitiile merg catre statii grafice foarte puternice care sa accelerare procesele de proiectare, simulare 3D, randare. 
 
Drone, realitate augmentata si echipamente inteligente, pe lista de investitii a companiilor vizionare
Pe de alta parte, exista un numar relevant de companii interesate de tehnologiile noi, de avangarda. Acestea sunt interesate, astfel, de servicii de monitorizare si inspectii de risc realizate cu ajutorul dronelor, de realitatea augmentata, sau echipamente inteligente (wearables).
"Un avantaj major al dronelor este ca pot observa un santier din puncte inaccesibile omului, intr-un timp foarte scurt si la costuri reduse. Pot acoperi suprafete mari in termen scurt si pot colecta in mod automat diverse seturi de date. Pe baza acestor date pot fi identificate situatii concrete din teren, ritmul exact al unei lucrari, anomalii si abateri de la norme sau proiect, nerespectarea regulilor de securitate etc. Dronele au inceput sa fie utilizate tot mai intens in domenii ca: agricultura, transporturi, cartografiere, securitate etc. In ceea ce priveste realitatea augmentata, aceasta tehnologie a generat deja o revolutie in domeniul ingineriei, cu precadere la nivelul serviciilor de mentenanta, suport si intretinere. Cu ajutorul lentilelor speciale, solutiile de Realitate Augmentata vin in ajutorul inginerilor de service combinand informatiile din realitatea pe care o observa direct (un utilaj, spre exemplu) cu informatii din documentatii tehnice, modele virtuale, demo-uri etc. Astfel, interventiile sunt mult mai rapide si mai eficiente si pot fi derulate de orice categorie de personal. Mai mult, un specialist cu mare experienta nu mai trebuie sa mearga in teren, ci poate asista un coleg, de la distanta, dar vazand exact situatia din teren. In constructii, solutii AR pot schimba considerabil activitatea proiectantilor, a dirigintilor de santier, ca de altfel oricare activitate de evaluare si inspectie, indiferent de etapa: proiectare, constructie, renovare etc. Nu in ultimul rand, interesul pentru echipamente inteligente este in crestere in domeniul constructiilor, mai ales ca acestea ofera un nivel superior de securitate si eficienta. Casti care detecteaza nivelul de oboseala, casti cu giroscop care trimit automat alerte daca cineva a cazut, cizme cu wi-fi si GPS pentru o localizare cat mai facila etc. Astfel de echipamente vor incepe sa fie vazute tot mai des si pe santierele din Romania in urmatorii ani", explica reprezentantul PRO SYS.
 
Volumele de date in crestere necesita servere performante
Din perspectiva PRO SYS, toate aceste tehnologii noi au un element comun: volume mari de date, care trebuie stocate si procesate cat mai rapid si eficient. In portofoliul companiei se afla atat serverele TRUSTER, care pot rula orice tip de solutie informatica de business din categoria ERP/CRM cat si statiile grafice imago, care raspund celor mai solicitante sarcini.
"Pentru proiectare asistata avem o categorie dedicata de statii grafice, echipate cu procesoare de ultima generatie AMD sau Intel Xeon, Single sau dual CPU si cu card-uri video specializate. PRO SYS a creat statiile grafice imago special pentru aplicatiile tehnice care au nevoie de resurse puternice pentru a functiona optim. Acestea sunt utilizate cu precadere de arhitecti, ingineri si proiectanti. In 2018, vanzarile au depasit 50 de bucati, iar pentru 2019, cresterea prognozata este de 10%. La nivel de servere, ofera este mult mai generoasa, deoarece posibilitatile de customizare sunt mari", a mai spus Petrica Barbieru.
PRO SYS ofera atat servere de tip rack pentru companiile de constructii care detin o camera de servere sau gazduiesc aceste echipamente intr-un centru de date in regim de colocare, dar si servere de tip tower, potrivite pentru utilizare la nivel de santier sau in locatii secundare. Totodata, companiile de constructii au devenit tot mai interesate de contractarea unor servicii complete de mentenanta, prin care sa asigure buna functionare a echipamentelor. Aceasta se explica si prin lipsa personalului IT dedicat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter