RO EN
السلة فارغة

OVES Enterprise: Companiile din domeniul energiei isi dubleaza investitiile in IT

Companiile din energie dubleaza investitiile in IT, in contextul razboiului din Ucraina si cresterii pretului la energie, pentru a-si eficientiza procesele operationale.
Sectorul energetic trece printr-o transformare radicala, cu ajutorul tehnologiei, principalele preocupari ale companiilor de profil fiind energia regenerabila si energia verde, dar si dezvoltarea infrastructurilor de tip smart, care faciliteaza o imagine de ansamblu asupra modului in care energia este generata, distribuita, administrata si stocata.
Tendinta consumatorilor catre utilizarea de energie regenerabila a determinat companiile sa ia decizii pentru digitalizarea proceselor operationale care valorifica datele si genereaza solutii inteligente in directiile corecte.
Eficientizarea energetica este, in acelasi timp, si motorul pentru care tot mai multe companii din industriile imobiliara si automotive apeleaza la firmele din IT pentru a dezvolta, cu ajutorul tehnologiei, solutii inovative capabile sa raspunda rapid la provocarile momentului.
„Numarul de proiecte s-a dublat, de la inceputul anului, atat din partea companiilor traditionale din energie, cat si din partea companiilor din imobiliare si din automotive, spre exemplu. In esenta, companiile sunt interesate de modalitati de livrare in siguranta, rapid si fara pierderi a energiei sau de dezvoltarea de soft-uri care au rol de a folosi si repartiza energia cat mai eficient, in cazul producatorilor auto, sau care ajuta la transportul energiei cu accent pe eficientizarea consumului, cum e cazul companiilor din zona proptech”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.
 
Cum poti optimiza consumul de energie cu ajutorul solutiilor smart
Obtinerea celor mai bune rezultate cu cel mai mic consum de energie si distributia inteligenta a energiei se afla la baza demersurilor investitiilor in solutii IT. Spre exemplu, in industria auto, dezvoltarea de masini electrice creeaza un intreg nou ecosistem: sisteme de incarcare, softuri, parcuri fotovoltaice etc.
„Dezvoltam programe care reusesc sa utilizeze cat mai eficient energia, imbunatatim interfata intre om si masina, dezvoltam sisteme inteligente de economisire si impartire a electricitatii: de exemplu, daca sunt 2 masini care se incarca simultan la o priza stradala, energia din priza se imparte inteligent intre cele doua masini. Totodata, lucram cu volume mari de date, pe care le analizam si, pe baza carora, propunem solutii pentru diverse situatii”, mai spune Mihai Filip.
Un exemplu concludent vine din Germania. Furnizorul de energie a observat ca, in jurul orei 18:00, proprietarii de masini electrice ajung acasa si le pun la incarcat, in acelasi timp utilizand si aparate electrocasnice de mare consum, precum masina de spalat, cuptorul etc. Reteaua este astfel suprasolicitata. Atunci, statul a decis sa ofere facilitati celor care folosesc energie dupa ora 22, oferind un pret mai mic.
In mediul privat, Porsche a implementat un sistem interesant de incarcare ce tine cont de politica de discount a statului german. Proprietarii de masini electrice le cupleaza la incarcat cand ajung acasa, dar acestea se vor incarca in orele cu pretul mai mic al electricitatii, respectiv intre 22:00 si 6:00. Acest proiect a necesitat dezvoltarea unui soft simplu care, insa, reuseste sa decongestioneze reteaua si sa diminueze costul pentru proprietar.
Important este si felul in care se taxeaza acum incarcarea, cum se face validarea unui card sau al unui utilizator, viteza de realizare, plus prizele tot mai eficiente care incarca masina in timp tot mai scurt – situatii care isi au rezolvarea prin dezvoltarea de software.
De asemenea, investitiile pe care le fac dezvoltatorii imobiliari in cresterea eficientei energetice, fie ca vorbim de zona rezidentiala, comerciala sau de birouri, au luat amploare.
„La cladirile de birouri noi, chiar si modul in care functioneaza clima este ghidat de un soft. Daca functioneaza intr-un anumit mod, perceptia celor din cladire este ca atmosfera este perfecta, chiar daca aceasta functioneaza la doar 30% din capacitate, implicit consumand mai putin”, adauga Mihai Filip.
Urmand aceasta tendinta, de eficientizare energetica si de reducere a consumului de energie, si companii mari, precum Google, Facebook si Apple au operat schimbari in obiceiurile de consum al energiei. Cele trei companii folosesc acum surse regenerabile de energie si se straduiesc sa devina complet dependente de astfel de surse de energie - trend care va fi adoptat de tot mai multe companii in viitorul apropiat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter