RO EN
السلة فارغة

McKinsey: Valoarea economiei digitale din Romania, estimata la 16,6 miliarde euro

Dimensiunea economiei digitale a Romaniei a ajuns la 16,6 miliarde euro in 2019, potrivit raportului Digital Challengers realizat de compania de consultanta de business McKinsey pentru zona Europei Centrale si de Est (ECE). Aceasta valoare este cu 473 milioane de euro mai mare decat estimarile initiale ale analistilor. La nivel regional, dimensiunea economiei digitale a ECE a depasit cu cu aproximativ 2% valoarea prevazuta anterior in scenariul „business-as-usual”, atingand o valoare de aproximativ 94 miliarde euro.
"Regiunea ECE are un potential suplimentar de crestere digitala, iar Romania are un rol considerabil in acest context. Suntem printre liderii regionali in ceea ce priveste infrastructura digitala si accesibilitatea acesteia. Avem un ecosistem tehnologic vibrant, in care se regasesc doi unicorni, o plaja mare de talente si un procent semnificativ de utilizatori ai serviciilor digitale. Continuand sa ne concentram asupra acestor puncte tari si pe transformarile digitale, care au devenit esentiale in aceasta perioada, putem genera beneficii pentru intreaga regiune", a declarat Alexandru Filip, Managing Partner al biroului din Bucuresti, lider al Digital & Analytics Practice in Europa Centrala al McKinsey & Company si contributor la raportul Digital Challengers.
Pandemia de Covid 19 a accelerat si mai mult adoptarea tehnologiilor digitale. Conform analizei McKinsey, economia digitala din ECE a crescut, in 2020, de doua ori mai rapid fata de ritmul inregistrat in ultimii doi ani. In perioada ianuarie - mai a.c., aceasta a inregistrat o evolutie de 14% comparativ cu anul anterior, respectiv cu peste 5,3 miliarde euro.
Raportul Digital Challenges mai noteaza ca, in perioada 2017-2019, economia digitala din ECE a crescut cu aproape 8% anual, in timp ce in Romania rata de crestere a fost chiar mai accelerata, ajungand la 11% pe an.
McKinsey mai subliniaza, in analiza, potentialul foarte mare de dezvoltare pe care il are aceasta piata in anii urmatori. Numarul noilor utilizatori digitali a crescut, in 2019, cu 12 milioane de persoane la nivel regional, din care 3,4 milioane de noi utilizatori au fost romani (circa 30% din total). Procesul de transformare digitala va continua sa se accelereze in contextul noii normalitati generate de pandemia de coronavirus. Dezvoltarea se face pe fundatii puternice, in contextul performantelor macroeconomice foarte bune inregistrate in ultimii ani in centrul si estul Europei: cresterea cu 115% a PIB per locuitor in perioada 2004-2019, cu un ritm chiar mai accelerat in Romania, de 147%, in acelasi interval. Tarile din ECE au beneficiat, de asemenea, de o infrastructura digitala accesibila si de calitate, 92% din zonele populate beneficiind de acoperire 4G. In plus, regiunea reprezinta si o sursa de talente in domeniul digital, cu 216.000 de absolventi in domenii STEM (stiinta, tehnologie, inginerie, matematica) in 2018. Dintre acestia, 35.000 sunt din Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter