RO EN
السلة فارغة

IDC & ORACLE: Investitiile companiilor in IT, esentiale in era post-pandemica

Accelerarea transformarii si adoptarea rapida a solutiilor digitale pot fi esentiale pentru supravietuirea si dezvoltarea companiilor, atat pentru sectorul public, cat si cel comercial, concluzioneaza cel mai recent studiu IDC, sponsorizat de Oracle, privind prioritatile de afaceri in Europa Centrala si de Est. Cercetarea a fost realizata cu participarea a opt tari din regiune, printre care si Romania.
Conform raportului citat, in era post-pandemica, companiile trebuie sa-si restabileasca prioritatile, printre investitiile esentiale fiind considerate cele in solutii IT. Cele mai importante prioritati de afaceri din regiune sunt, astfel, imbunatatirea performantei de afaceri (pentru 72% dintre respondenti), reducerea costurilor (71%), servicii mai bune pentru nevoile clientilor (71%), securizarea afacerii (securitate cibernetica - 69%), si maximizarea fortei de munca (62%).
"Primele trei prioritati de afaceri au un nivel de importanta aproape egal pentru respondenti. Aceste date demonstreaza cat de esential este procesul decizional pentru companiile din Europa Centrala si de Est. Alegerile pe care le fac variaza adesea intre obiectivele pe termen scurt, menite sa protejeze afacerea, si investitiile care sprijina dezvoltarea companiei pe termen lung. Solutiile IT - in special cloud, managementul datelor si solutiile de analiza a datelor - vor juca un rol esential pentru companiile care doresc sa-si echilibreze aceste compromisuri si sa-si atinga, totodata, obiectivele", a declarat Razvan Savu, Senior Consultant pentru IDC in Europa Centrala si de Est.
 
Tranzitia accelerata catre cloud
Pandemia de Covid-19 a accelerat adoptarea solutiilor de tip cloud computing in randul companiilor si institutiilor din regiunea ECE. Pentru multe organizatii, serviciile cloud s-au dovedit a fi cea mai buna solutie in timpul starii de urgenta, cat si in perioada care i-a urmat.
"Conform studiului, prioritatile companiilor romanesti sunt managementul datelor, modernizarea aplicatiilor de business si implementarea unor solutii inteligente de securitate. Se poate observa ca acestea nu sunt, de fapt, obiective distincte, ci sunt strans legate intre ele: modul in care colectezi, utilizezi si protejezi datele. In general, acesta este nucleul inteligent care poate asigura agilitatea unei companii. In contextul actual, caracterizat de cel mai mare nivel de volatilitate, singurul avantaj pe care il putem avea in fata altora ramane agilitatea, orice altceva vom reusi sa cream va fi intr-un final replicat poate chiar mai ieftin mai bun sau mai atractiv. Important de mentionat este faptul ca Oracle are solutii remarcabile care sustin fiecare dintre obiectivele mentionate anterior", a precizat Sergiu Russu, Director Vanzari Tehnologie, Oracle Romania.
 
Industrii diferite, prioritati diferite
In contextul actual, cand multe companii se confrunta cu efectele negative cauzate de pandemia de Covid-19, managerii sunt presati sa dovedeasca ca investitiile in transformarea digitala aduc o valoare reala organizatiei. Intrebati de cerintele lor pentru procesul de transformare digitala, respondentii au indicat cea mai importanta initiativa in domeniile lor de activitate:
Date si analize omniprezente. Conform rezultatelor cercetarii, aproape trei sferturi (72%) dintre respondenti au ales solutiile de management al datelor ca cel mai important facilitator pentru atingerea obiectivelor companiei. Acest lucru se datoreaza faptului ca bazele de date de inalta calitate, gestionate si analizate profesional folosind instrumente bazate pe AI si ML, faciliteaza companiile in luarea unor decizii mai rapide si mai precise. Ca urmare, afacerile sunt mai bine organizate si mai aliniate la cerintele pietei. In acelasi timp, multe companii din regiunea ECE inca se lupta sa valorifice puterea datelor pe care le colecteaza si sunt coplesite de cantitatea de date pe care trebuie sa o gestioneze, noteaza sursa citata.
Sapte pasi catre un viitor mai sigur. Intre obiectivele si prioritatile organizatiilor din regiunea ECE si rolul pe care il au solutiile IT in a le ajuta sa sustina aceste obiective, exista o anumita disonanta. Infrastructura veche, date blocate, procese ineficiente sau manuale - toate acestea pot inhiba inovatia. Pentru a se pregati de viitor, companiile ar trebui sa depaseasca aceste provocari. Cum se poate face asta? IDC recomanda executivilor responsabili de procesul decizional sa aiba in vedere urmatoarele etape:
• sa ia in considerare rolul companiei in economia platformelor;
• sa prioritizeze reducerea datoriilor tehnice;
• sa lucreze catre un nucleu inteligent;
• sa simplifice modernizarea procesului pentru a mentine complexitatea sub control;
• sa implementeze infrastructura care indeplineste cerintele dinamicii de afaceri;
• sa evidentieze importanta increderii;
• sa faca analize ca parte a proceselor decizionale la toate nivelurile.
Explicatii detaliate pentru fiecare etapa si importanta acestora pentru companiile din regiunea ECE pot fi gasite in raportul pregatit de IDC si Oracle, disponibil aici!
Autorii raportului IDC concluzioneaza ca rolul tehnologiei in adaptarea rapida a companiilor la cerintele impuse de "noua realitate" este incontestabil. Prin urmare, digitalizarea ar trebui tratata ca o prioritate de afaceri de catre fiecare companie. Cu toate acestea, o parte semnificativa a acestui proces depinde de modul in care isi folosesc resursele IT si de noile tehnologii si aplicatii pe care le vor implementa. Cloud computing devine un instrument esential in acest sens, intrucat ofera companiilor agilitatea si scalabilitatea de care au nevoie, in special in noul context.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter