RO EN
السلة فارغة

GARTNER estimeaza ca serviciile cloud vor deveni o cerinta esentiala pana in 2028

Pana in 2028, cloud computing va face trecerea de la a fi un perturbator tehnologic la a deveni o componenta necesara pentru mentinerea competitivitatii afacerilor, considera analistii Gartner.
Cheltuielile IT pentru serviciile de cloud public continua sa creasca in mod constant. In 2024, cheltuielile utilizatorilor finali inregistrate la nivel mondial pentru serviciile de cloud public sunt prognozate sa totalizeze 679 miliarde USD si se preconizeaza ca vor depasi 1 trilion USD in 2027.
"Organizatiile investesc activ in tehnologia cloud datorita potentialului acesteia de a stimula inovatia, de a crea schimbari majore ale pietei si de a spori retentia clientilor pentru a obtine un avantaj competitiv”, a declarat Milind Govekar, Distinguished VP Analyst la Gartner. „In timp ce multe organizatii au inceput sa profite de avantajele tehnice ale cloud-ului, doar cateva au deblocat intregul sau potential in sprijinirea transformarii afacerii. Drept urmare, organizatiile folosesc cloud-ul pentru a lansa un nou val de schimbari majore determinate de inteligenta artificiala (AI), permitandu-le sa deblocheze valoarea afacerii la scara”, a adaugat Milind Govekar.
Analistii Gartner au discutat despre evolutia viitoare a cloud-ului in timpul Gartner IT Symposium/Xpo din India, ce a avut loc la finele lunii noiembrie.
 
Rolul cloud-ului in 2023
Majoritatea companiilor considera in prezent cloud-ul ca o platforma tehnologica. In 2023, organizatiile folosesc cloud computing fie ca perturbator tehnologic, fie ca facilitator de capacitate. Gartner estimeaza ca peste 50% dintre organizatii vor utiliza platformele cloud industriale pana in 2028 pentru a-si accelera initiativele de afaceri. In 2028, majoritatea organizatiilor vor utiliza cloud-ul ca o necesitate de afaceri.
Organizatiile care utilizeaza cloud-ul ca perturbator tehnologic valorifica potentialul sau transformator pentru a revolutiona stilurile si tehnologiile de calcul non-cloud, orientate spre centrele de date. "Pe masura ce companiile se angajeaza in calatoria de transformare digitala, trecerea la cloud devine element decizional cheie", a spus Govekar.
Companiile care adopta tehnologia cloud ca facilitator de capabilitati folosesc potentialul acesteia pentru a activa noi capabilitati, cum ar fi elasticitatea, integrarea rapida continua/livrarea in cloud (CI/CD), functiile fara server si API-urile si procesele infuzate cu AI care erau dificil de realizat inainte de cloud. Pentru a exploata aceste noi capacitati, organizatiile trebuie sa evalueze cu atentie factori precum investitia lor in dezvoltarea competentelor, eliminarea silozurilor operationale si promovarea colaborarii intre echipe pentru a adopta fara probleme automatizarea.
 
 
Cloud-ul ca o necesitate de afaceri in 2028
In urmatorii cativa ani, cloud computing-ul va continua sa evolueze de la a fi un facilitator de inovare la un perturbator de afaceri si, in cele din urma, o necesitate de afaceri.
Cu cloud computing ca facilitator de inovare, organizatiile pot distribui concepte de afaceri de platforma pe scara larga prin utilizarea tehnologiei platformei sale de baza pentru a oferi interconexiuni, scalare, agregare si capabilitati de analiza, ceea ce permite utilizarea tehnologiei ca o componenta fundamentala a unui model de afaceri.
"Prin valorificarea ecosistemului furnizorilor de cloud, organizatiile pot introduce produse si servicii inovatoare, cum ar fi solutii de prevenire a fraudei pentru masinile second-hand de la producatorii de anvelope sau dezvoltarea rapida a vaccinurilor prin invatarea automata bazata pe cloud de catre companiile farmaceutice”, a spus Govekar.
Pana in 2028, majoritatea organizatiilor se vor transforma pe deplin in entitati digitale capabile sa detecteze si sa raspunda conditiilor de afaceri si de piata. "Avand in vedere ca cloud computing-ul va deveni o parte integranta a operatiunilor de afaceri in 2028, CIO si liderii IT vor trebui sa implementeze un model de operare cloud extrem de eficient pentru a-si atinge obiectivele de afaceri dorite”, a spus Govekar.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter