RO EN
السلة فارغة

Deloitte: Facturarea electronica va fi obligatorie din 2024, pentru toate tranzactiile

Romania va aplica sistemul RO e-Factura generalizat, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzactiile realizate intre firmele (persoane impozabile) stabilite in tara noastra. Sistemul este operational incepand din 2022, insa este obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private in relatiile cu entitatile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal si pentru agentiile de turism care emit facturi in baza tichetelor de vacanta. Tara noastra a solicitat Comisiei Europene (CE), inca din ianuarie 2022, o derogare de la legislatia comunitara de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operatiunile comerciale.
Astfel, CE a publicat vineri, 23 iunie 2023, o propunere prin care acorda Romaniei derogarea in vederea aplicarii facturarii electronice pentru toate tipurile de tranzactii realizate intre firmele din Romania. Sistemul ramane optional pentru nerezidenti.
Potrivit autoritatilor romane, principalele obiective vizate de punerea in aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronica in sistem B2B (business to business) sunt combaterea fraudei si a evaziunii fiscale, eficientizarea colectarii, in special in domeniul TVA, imbunatatirea competitivitatii operatorilor economici si reducerea costurilor administrative atat pentru contribuabili, cat si pentru administratia fiscala. Masura a fost impusa si de faptul ca Romania a inregistrat in mod constant, in ultimii ani, un deficit ridicat de incasare la TVA (35,7%, potrivit celui mai recent raport publicat de CE, pentru 2022).
Totodata, introducerea facturarii electronice obligatorii este una dintre masurile incluse in planul national de redresare si rezilienta. Potrivit Romaniei, aceasta va reduce deficitul de incasare a TVA cu cel putin cinci puncte procentuale pana in cel de al doilea trimestru al anului 2026, comparativ cu 2019. Introducerea facturarii electronice obligatorii se va reflecta intr-o crestere a colectarii TVA si a impozitelor directe cu cel putin 7,6 miliarde de lei (aproximativ 1,5 miliarde de euro).
Masura derogarii este aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2024 si pana la 31 decembrie 2026, cu posibilitatea prelungirii in baza unei noi solicitari argumentate din partea Romaniei. In acest scop, insa, tara noastra va trebui sa transmita comisiei un raport de evaluare a eficacitatii masurilor nationale adoptate pentru combaterea fraudei si a evaziunii fiscale in domeniul TVA, precum si a simplificarii colectarii taxei.
Pe de alta parte, in masura in care legislatia comunitara de TVA va fi modificata conform propunerilor recent cuprinse in initiativa Comisiei Europene, denumita „TVA in era digitala”, derogarea va ramane fara obiect.
In concluzie, contribuabilii trebuie sa se pregateasca pentru implementarea sistemului RO e-Factura incepand din 1 ianuarie 2024, aprobarea propunerii comisiei de catre Consiliul UE fiind in acest moment doar o formalitate. Firmele vor trebui sa isi implementeze procesul de facturare electronica, sa adapteze si sa implementeze noi aplicatii informatice pentru prelucrarea acestora si pentru transmiterea si receptia pe formatul impus de ANAF. In acest sens, este nevoie sa identifice in cel mai scurt timp posibil solutiile informatice cele mai potrivite pentru modelul lor de afaceri. In mod evident, aceste procese vor atrage de la sine investitii din partea contribuabililor, insa schimbarile vor permite, in viitor, eliminarea cat mai multor declaratii si formalitati fiscale, aspect care va simplifica povara fiscala a tuturor.
 
Autori: Adrian Teampau, Director, si Radu Todiras, Manager, Impozitare Indirecta, Deloitte Romania
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter