RO EN
السلة فارغة

BT: Valoarea adaugata bruta din IT va creste cu 11,6% pe an, pana in 2025

Domeniul de IT&C s-a evidentiat in peisajul sectoarelor din economia nationala printr-o dinamica ridicata a valorii adaugate brute in ultimii ani, pe fondul implementarii Revolutiei Digitale si mai ales in contextul pandemiei (cea mai severa criza sanitara la nivel mondial in ultimul secol). Valoarea adaugata bruta (VAB) a urcat cu rate anuale ridicate in sectorul IT&C in ultimele trimestre: 23,6% an/an in T1, conform Institutului National de Statistica. Prin urmare, ponderea valorii adaugate brute din sectorul IT&C in PIB a prezentat o tendinta ascendenta pe parcursul ultimilor ani, pana la un nivel maxim istoric de 6,35% in anul pandemic 2021, cu mult peste cel inregistrat in Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei), de 4,8%, potrivit unei analize publicate de Banca Transilvania (BT).
"Subliniem faptul ca ponderea VAB din IT&C in PIB s-a situat la un nivel mediu de 4,5% in Romania in intervalul 1995-2021, peste cel din Zona Euro (4,1%). In perioada 2019 (anul de dinainte de incidenta pandemiei coronavirus) - 2021, ponderea VAB-ului din IT&C in PIB s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale in Romania, ritm superior celui din Zona (doar 0,3 puncte procentuale). Conform Eurostat, VAB-ul din IT&C a depasit nivelul de 15,2 miliarde euro in 2021, in contextul accelerarii digitalizarii fluxurilor, indeosebi la nivelul sectorului privat", se arata in analiza semnata de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica in cadrul BT.
Economistul mai noteaza ca valoarea adaugata bruta in IT&C s-a majorat cu o rata medie anuala de 13,1% in Romania in intervalul 1995-2021, ritm cu mult peste cel inregistrat la nivelul Zonei Euro (doar 4,3% an/an).
Din perspectiva volumului sectorul IT&C din Romania a crescut cu un ritm mediu anual de 8,4% in perioada 1995-2021, superior celui din Zona Euro (doar 5%).
"Subliniem faptul ca volumul VAB in IT&C a urcat cu o dinamica medie anuala de 8,4% in perioada 1995-2021, superioara celei inregistrate de PIB (de doar 3%). Estimarile econometrice elaborate exprima tendinta ascendenta pentru componenta structurala a VAB-ului in IT&C in ultimii ani, spre nivelul record de 11,3% an/an in anul 2021", se mai arata in analiza.
Evolutiile favorabile din sectorul IT&C din ultimii ani sunt confirmate si de tendinta de crestere pentru productivitatea muncii. Cu toate acestea, distanta dintre Romania si media Uniunii Europene din perspectiva productivitatii muncii in sectorul IT&C este ridicata (56.000 de euro/ salariat la nivelul anului 2019).
"Investitiile in IT&C din Romania au crescut cu o dinamica medie anuala de 0,9% in perioada 2008-2020 la nivelul record de 5,4 miliarde lei, conform INS. Atragem atentia cu privire la faptul ca investitiile nete in aceasta ramura a economiei au crescut semnificativ intre 2013 si 2020, de la 2,2 miliarde lei la 5,4 miliarde lei. Apreciem ca VAB-ul din IT&C este influentat de factori precum: climatul investitional, reflectat de evolutia formarii brute de capital fix; comertul international - barometru pentru economia mondiala; nivelul costurilor reale de finantare. Mai atragem atentia cu privire la faptul ca IT&C a avut o contributie pozitiva la soldul balantei comerciale in ultimii ani, in contextul dezvoltarii unei baze solide de specialisti, aspect sustinut si de politica economica (importante facilitati fiscale - scutirea unor taxe si impozite). In intervalul 2013-2021 exporturile si importurile din sectorul IT&C au inregistrat niveluri cumulate de 37,8 miliarde euro, respectiv 16,9 miliarde euro, rezultand un excedent de 21 miliarde euro. Prognozam avansul VAB-ului in IT&C cu o rata medie anuala de 11,6% in 2022-2025, pe fondul implementarii Revolutiei Digitale si programelor europene", estimeaza dr. Andrei Radulescu.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter