RO EN
السلة فارغة

ASW: 45% dintre proiectele ERP depasesc bugetul estimat initial pentru implementare

Dupa socul suferit de intreg sectorul economic in 2020 si, implicit, de piata sistemelor ERP, 2021 a constituit un an de redresare si normalizare. Chiar daca efectele pandemiei au fost vizibile si in acest sector (un numar semnificativ dintre acestea fiind chiar pozitive), trendurile anilor precedenti nu au fost afectate radical, cele mai importante evolutii fiind astfel mentinute.
Sistemele ERP devin din ce in ce mai mult un aspect central al operatiunilor comerciale. Capacitatea unui business de a-si valorifica datele constituie in nenumarate cazuri diferentiatorul principal dintre esec si reusita. In aceste conditii, adoptarea solutiilor care pot contribui la unificarea operatiunilor intre departamente si la centralizarea datelor necesare analizelor devine cruciala.
In acest punct se remarca sistemele ERP, pe care companiile le-au adoptat intr-un ritm alert in ultimul deceniu. Dar intrebarea ramane: cum a aratat in realitate industria ERP in 2021? Pentru a raspunde la aceasta, vom prezenta in continuare 20 de statistici care evidentiaza progresul ei.
1. In medie, 26% dintre angajatii unei firme utilizeaza un sistemul ERP al companiei (Softwarepath). Cele mai ridicate procente se inregistreaza in sectoarele de distributie (45%) si eCommerce. Un aspect interesant il constituie faptul ca business-urile mici detin cel mai mare procent de angajati ce folosesc o solutie ERP. Printre factorii cei mai importanti care contribuie la aceasta situatie e nevoia in companiile mici de utilizare interdepartamentala a sistemului, spre deosebire de cele mari, care au o structura mai stricta si care limiteaza accesul.
2. La nivelul industriilor, cea mai ridicata utilizare a unui sistem ERP se inregistreaza in productie (Hubspot). Astfel, ea constituie 34% din totalul pietei ERP, iar aceasta cifra este in continuare in crestere. Alte industrii in care se remarca o prezenta puternica a solutiilor ERP sunt cele de: servicii (14%), distributie (10%) si IT (5%).
3. Motivul principal de implementare a unui ERP il constituie cresterea eficientei (Softwarepath). Din ce in ce mai multe companii urmaresc sa-si imbunatateasca procesele, iar o parte importanta dintre business-uri cauta solutii care sa le sustina obiectivele de extindere, acesta constituind al doilea motiv de implementare. Pe de alta parte, numarul de organizatii care cauta o noua solutie din cauza lipsa suportului actual s-a dublat fata de 2020.
4. 10% dintre clienti sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti de sistemul lor ERP (Hubspot). Aceasta valoare este similara cu anii precedenti, la ca si cea a companiilor care sunt multumite cu solutia aleasa, care se invarte in jurul cifrei de 53%.
5. 65% dintre companii prefera o solutie de tip cloud, in detrimentul uneia on-premise (Softwarepath). Si in acest an, Cloud ERP ramane cea mai populara alegere, cea mai mica valoare inregistrandu-se la companiile intre 1-49 angajati (55%), iar cea mai ridicata la organizatiile cu mai mult de 250 de angajati (76%). Preferinta pentru un sistem on-premise este intr-o continua scadere, majoritatea firmelor optand pentru solutii ce pot fi accesate usor la distanta.
6. In medie, implementarile dureaza cu 30% mai mult decat estimarile initiale (TEC). Depasirea deadline-ului ramane o realitate in procesul de adoptie a sistemului, de aceea toate partile implicate trebuie sa-si asume si sa se pregateasca pentru aceasta posibilitate.
7. Aproximativ 60% dintre companii considera contabilitatea un instrument de baza al unui sistem ERP (Softwarepath). Pe langa acesta, majoritatea companiilor considera necesare si existenta unor instrumente de management stoc (49%), achizitii (41%) si vanzari (32%). Doar 20% dintre business-uri mentioneaza CRM-ul, ceea ce poate indica faptul ca ele utilizeaza solutii CRM separate.
8. Bugetul mediu per user pentru un sistem ERP este de 8,265$ (Softwarepath). In comparatie cu anul precedent, in 2021 suma medie alocata pentru o solutie ERP este in scadere. Totusi, este mentinuta tendinta companiilor mici de a plati mai mult pe utilizator, business-urile intre 50-249 de angajati alocand cele mai mari bugete in acest scop.
9. 45% dintre proiectele ERP depasesc bugetul estimat initial (Selecthub). Mai mult, majoritatea implementarilor care trec peste buget ajung sa coste de 3 sau 4 ori mai mult. Motivul principal al depasirii sumei alocate la inceputul proiectului este necesitatea modificarilor in scopul cresterii usurintei utilizarii sistemului.
10. Perioada medie de selectie a unui sistem ERP este de 17 saptamani (Softwarepath). Aceasta valoare este identica cu cea din 2020, putandu-se observa ca intervalele de timp cresc pe masura ce dimensiunile companiilor sunt mai mari. Astfel, o organizatie cu peste 250 de angajati isi aloca in medie 23 de saptamani pentru alegerea unui ERP.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter