RO EN
السلة فارغة

ANIS: Toate companiile vor trebui sa treaca printr-un proces de digitalizare

Industria de constructii este adesea neglijata atunci cand se discuta despre transformarea digitala. Insa, la fel ca orice alt sector economic, schimbarile aduse de avantul tehnologiei si-au pus amprenta si asupra constructiilor. Este tot mai greu de conceput ca un proiect sa nu fie, in mica sau mai mare masura, digitalizat in 2019, fie ca este vorba de un software ERP, o aplicatie de Realitate Augmentata sau un CRM, potrivit opiniei Gabrielei Mechea, director executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS). Desi nu exista date care sa evalueze dimensiunea sectorului de software si aplicatii pentru constructii, reprezentantii ANIS estimeaza ca aceasta nisa a beneficiat de trendul de crestere inregistrat de sectorul IT in ultimii ani, respectiv de o crestere de 12%-15% pe an.
Infiintata in anul 1998, ANIS este singura asociatie patronala a industriei romanesti de software si servicii. Organizatia reuneste peste 130 de companii partenere, cu capital romanesc sau strain, mici sau multinationale, cu sedii in toate marile centre IT din tara, ceea ce asigura asociatiei reprezentativitate la nivel national. Membrii ANIS au peste 34.000 de angajati si o cifra de afaceri anuala ce depaseste 2,1 miliarde de euro.
Interviu cu  Gabriela Mechea, Director Executiv, ANIS, specialist cu o experienta de peste 15 ani in pozitii de top management in companii de tehnologie. Inainte de a se alatura echipei ANIS, a condus timp de doi ani operatiunile Vector Watch din pozitia de Managing Director. In perioada august 2011 - septembrie 2015, a detinut functia de Country Manager Romania in cadrul furnizorului de solutii de securitate, Avira. Anterior, Gabriela Mechea a ocupat pozitiile de General Manager al Gecad Net, 2005 - 2010, respectiv CEO al Gecad Technologies, 2010 - 2011.
 
- Care sunt principalele tendinte pe piata locala de software pentru constructii?
- Am identificat cateva tendinte tech care vor influenta in viitorul apropiat segmentul de constructii. Tehnologia cloud este una dintre cele mai revolutionare, prin simplul fapt ca permite accesul oricand si de oriunde la detaliile proiectului: documente, schite, date, furnizori etc. Ca software de lucru colaborativ, noile solutii ERP permit urmarirea stadiului proiectului, iar echipele implicate pot comunica mai usor intre ele. Realitatea Augmentata va fi cu siguranta tot mai utilizata in constructii, cele mai recente aplicatii folosite de firmele specializate avand deja si o componenta de AR, ceea ce ii ajuta pe ingineri sa vizualizeze mai bine proiectele, folosind ochelari speciali si o tableta sau smartphone. Printarea 3D, desi inca la inceput de drum in domeniul constructiilor, va oferi numeroase posibilitati pentru arhitecti si ingineri, acestia putand printa componente necesare pentru realizarea proiectului, dar si machete 3D. In ansamblu, digitalizarea in constructii permite o mai buna gestionare a resurselor, de la materiale de constructii, oameni sau bugete. In plus, ajuta la reducerea erorilor umane. 
 
- Ce valoare are industria de IT din Romania? Detineti date referitoare la sectorul de programe dedicate sectorului de arhitectura/ constructii?
- Conform celui mai recent studiu ANIS, in 2018 cifra de afaceri a sectorului IT din Romania a fost de aproape 5 miliarde euro, din care piata interna a reprezentat 975 milioane de euro. Pentru 2019, este preconizat ca veniturile totale generate de industria de software si servicii IT sa ajunga la 6 miliarde euro. Nu avem date despre solutiile dedicate industriei de constructii, insa, cu siguranta si aceasta nisa a beneficiat de trendul de crestere inregistrat de sectorul IT in ultimii ani. 
 
- Cum credeti ca va evolua piata de software pentru arhitectura si constructii pe termen scurt si mediu?
- Neavand suficiente date despre digitalizarea in constructii, nu putem estima cum va evolua acest domeniu, insa putem deduce ca va urma acelasi trend ca intregul sector IT, anume va continua sa se dezvolte. Rata anuala de crestere a sectorului IT a ajuns la 12%-15% pe an. Piata a crescut de cinci ori in ultimii 15 ani, pana la 5 miliarde euro in prezent, cu o prognoza de 6,8 miliarde euro pentru anul 2021.
In ultimii ani am observat, insa, pe plan local, o crestere accentuata a interesului companiilor din piata de constructii pentru integrarea solutiilor software ERP. Noi estimam ca rata de absorbtie a acestor solutii in industria de constructii este de circa 25% in prezent. 
 
- Care sunt principalele piedici in calea implementarii noilor tehnologii digitale la scara larga, in Romania, si in sectorul de constructii?
- Pentru accelerarea ritmului de adoptie a tehnologiilor digitale, companiile au nevoie de un mediu predictibil si sanatos, care sa incurajeze investitiile semnificative in tehnologie in toata economia. La nivelul intregii economii, nu doar in sectorul de constructii, se resimte nevoia de tehnologizare. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa existe o cooperare intre industria IT si celelalte industrii, iar administratia sa devina catalizatorul acestor proiecte.
 
- Din ce cunoasteti, exista initiative la nivel public pentru incurajarea adoptarii tehnologiilor digitale?
- Incurajarea tehnologizarii tuturor ramurilor economiei nationale, ale administratiei centrale si locale sunt elemente aflate pe primul loc pe agenda noastra. Lucram impreuna cu factorii decizionali si mediul economic, atat pentru generarea unor astfel de proiecte, cat si pentru promovarea si introducerea cursurilor de tehnologie in toate formele de invatamant, cu scopul de a crea nu numai specialisti IT, dar si un numar cat mai mare de persoane capabile sa foloseasca ultimele tehnologii in activitatile curente.
 
- Care sunt categoriile de companii/ industrii cele mai receptive la utilizarea tehnologiilor digitale?
- Toate industriile si companiile vor trebui sa treaca printr-un proces de transformare digitala, mai degraba mai devreme, decat mai tarziu. Cine reuseste sa se digitalizeze mai rapid, isi va asigura un avans confortabil in fata intarziatilor. Digitalizarea inseamna productivitate mai mare, clienti si angajati mai fericiti, procese de business optimizate, profit mai ridicat. 
Totusi, in viata de zi cu zi, observam ca unele industrii au un apetit mai mare pentru tehnologii digitale decat restul. Spre exemplu in banking, nu cred ca mai exista o banca care sa nu aiba propria aplicatie de internet banking, cu algoritmi de Inteligenta Artificiala integrati. Clientii isi pot rezolva o mare parte din solicitarile care in urma cu 5-10 ani necesitau drumuri dese la sucursale, direct de pe telefon.
Retailul trece de cativa ani prin transformari radicale, vedem cum brandurile folosesc cu succes Realitatea Augmentata in aplicatiile de shopping. Conform expertilor internationali, piata de AR va atinge 133 de miliarde de dolari pana in 2021. 
Industria auto este un alt exemplu, masinile sunt acum echipate cu o multime de senzori care aduna volume imense de date folosite pentru a-i ajuta pe oameni sa calatoreasca mai sigur, mai rapid si mai confortabil. 
In logistica si productie, tehnologia Internet of Things joaca un rol important in lantul de aprovizionare, creand sisteme inteligente pentru urmarirea activitatilor, locatiilor pentru marfuri si vehicule.
Acestea sunt doar cateva exemple despre cum tehnologia schimba modul in care traim si lucram. 
 
- Ce obiective/ planuri aveti la ANIS in perioada urmatoare? In ce actiuni este implicata organizatia, in prezent?
- ANIS are ca prioritati strategice pe termen mediu educatia, cu obiectivul concret de a introduce noile tehnologii (Cybersecurity, Big Data, Health tech, Fin tech, Internet of Things, Artificial Intelligence si Machine Learning) in universitatile IT si inovatia, directie pentru care ne propunem cresterea numarului de startupuri active si de succes in industria noastra.
Una dintre actiunile noastre este programul "Bursele ANIS", pe care l-am lansat in urma cu doi ani, intrucat suntem constienti ca performanta industriei tech si dezvoltarea companiilor sunt strans legate de impactul si de rezultatele sistemului educational, care in ultimii ani inregistreaza lipsuri majore.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter