RO EN
السلة فارغة

SECTORUL constructiilor poate atinge cota zero de emisii de carbon, pana in 2050

Cu sprijinul a peste 80 de organizatii, noul raport elaborat de Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi (World Green Building Council - WorldGBC) descrie o serie de actiuni care, odata adoptate, pot revolutiona sectorul cladirilor si domeniul constructiilor, ajungandu-se la un viitor in care s-au eliminat emisiile de carbon in atmosfera.
La data de 23 septembrie 2019, in Londra, Marea Britanie, a avut loc evenimentul anual Green World Building Week, aflat la editia a X-a. Cu acest prilej, Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi (WorldGBC) a propus o noua viziune indrazneata pentru modul in care cladirile si infrastructura din intreaga lume pot ajunge la o reducere cu 40% a emisiilor de carbon actuale, pana in anul 2030 si la cladiri cu 100% emisii zero de carbon, pana in 2050.
Impreuna, constructiile si domeniul imobiliar sunt responsabile pentru 39% din totalul emisiilor de carbon din lume (asa cum se arata in Global Status Report 2017, unde se mai subliniaza ca ambele sectoare conteaza cu 36% la consumul global final de energie), in timp ce emisiile operationale (de la energia folosita pentru incalzire, conditionarea aerului din incinte si iluminat) reprezinta 28% din total. Diferenta de 11% provine din emisiile de carbon inglobate sau asa-numitele emisii „in avans”, care sunt asociate cu materialele si procesele de constructie de-a lungul intregului ciclu de exploatare a cladirii. Viziunea WorldGBC de a decarboniza pe deplin sectorul necesita eliminarea atat a emisiilor de carbon operationale, cat si a celor incorporate (inglobate).
Raportul „Bringing embodied carbon upfront” propune factorilor de decizie asumarea si indeplinirea acestui obiectiv ambitios, alaturi de solutii pentru accelerarea procesului de actiune imediata la nivelul intregului lant valoric al constructiilor. Viziunea este avizata de reprezentanti ai dezvoltatorilor si companiilor de constructii, de institutii financiare, de municipalitati si guverne, precum si reprezentanti ai industriei din beton, otel si cherestea, inclusiv de HeidelbergCement, Skanska, Stora Enso, Google si guvernul finlandez.
WorldGBC prezinta o serie de actiuni clare, pe care proiectantii, investitorii, producatorii, guvernele, ONG-urile si cercetatorii din intregul lant valoric si le pot asuma, pentru a accelera decarbonizarea, a depasi barierele actuale ale pietei si a dezvolta solutii alternative cu emisii reduse de carbon pentru piata. Cu toate acestea, raportul avertizeaza ca schimbarea nu se va produce daca nu va exista o transformare radicala a modului in care industria lucreaza si colaboreaza pentru a permite o dezvoltare a pietei in sensul dorit.
Tranzitia catre standardele integrate ce presupun emisii zero de carbon necesita actiuni imediate pentru o mai buna constientizare, inovare a proceselor, concomitent cu crearea de procedee privind calcularea, urmarirea si raportarea emisiilor de carbon inglobate, asumarea unor obiective voluntare de reducere a acestora in industrie si elaborarea de noi masuri legislative la nivel de oras, tara si regiune. Sunt necesare, de asemenea, abordari precum maximizarea utilizarii activelor existente, promovarea renovarii profunde in locul demolarii si cautarea de noi modele de afaceri circulare, care sa reduca dependenta de materiile prime ce presupun un consum mare de energie si, prin urmare, o crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Pentru a incepe colaborarea dintre sectoare, WorldGBC solicita elaborarea de noi planuri nationale si sectoriale, precum cele deja existente in Finlanda, Norvegia si Suedia, cu un sprijin puternic din partea industriei de constructii si al factorilor de decizie.
„Noul nostru raport ofera solutii axata pe rezolvarea urgenta a cerintelor de a reduce semnificativ emisiile din cladiri si din industria constructiilor. Cu sprijinul retelei noastre globale si remarcand avizele favorabile pe care le-am primit pentru acest raport, suntem siguri ca putem stimula cererea pietei si sa facilitam colaborarea radicala a intregului lant de valori, care va aduce beneficii atat oamenilor, cat si planetei”, a declarat Cristina Gamboa, CEO al World Green Building Council.
Demonstrand fezabilitatea realizarii obiectivului de a elimina in proportie de 100% emisiile de gaze cu efect de sera la nivelul cladirilor noi, pana in anul 2050, raportul este sustinut prin studii de caz privind cele mai bune practici existente pe toate palierele industriei constructiilor.
Intreprinderile implicate in acest proiect s-au angajat deja sa sustina strategii ambitioase de decarbonizare. De exemplu, Skanska, un grup multinational implicat in dezvoltare imobiliara si constructii, permite evaluarea proiectelor sale pentru stabilirea impactului total al unei cladiri asupra mediului, de-a lungul ciclului de exploatare. Furnizorii de materiale au, de asemenea, un rol important, printre acestia afandu-se si HeidelbergCement, care s-a angajat sa dezvolte produse neutre in ceea ce priveste emisiile de carbon, pana in anul 2050. Administratia unor orase contribuie, de asemenea, la stimularea noii abordari, in Oslo (Norvegia) find deja asumat un angajament pentru lucrul pe santiere fara consumul de combustibil fosil, iar autoritatile locale din Vancouver (Canada) au stabilit ca emisiile de carbon inglobate sa fie reduse cu 40% in cladirile noi pana in anul 2030, ca parte a strategiei aplicabile in caz de urgenta climatica, ceea ce constituie deja un model de cadru de reglementare care poate duce la transformarea pietei. Pentru a descarca intregul raport al WorldGBC, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter