RO EN
السلة فارغة

RWEA: Capacitatea productie a energiei eoliene se va dubla in urmatorii 10 ani

Romania este lider in sud-estul Europei in ceea ce priveste dezvoltarea de parcuri eoliene onshore, cu o capacitate instalata de 3 GW. Aceasta ar urma sa se dubleze, in urmatorii 10 ani, la 6 GW, conform Planului National Integrat Energie si Schimbari Climatice (PNIESC) 2021-2030 transmis oficial catre Comisia Europeana. Capacitatea ar putea fi mult mai mare daca s-ar utiliza potentialul offshore al coastei Marii Negre, dar exista putine informatii legate de acesta, potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
"Pentru a avea sansa de a se dezvolta sanatos si a deveni unul dintre pilonii planului de redresare economica a Romaniei, noul domeniu al energiei eoliene offshore are nevoie de un cadru de dezvoltare ambitios si pragmatic, care sa maximizeze oportunitatile industriale, comerciale si de dezvoltare sociala pe care un astfel de domeniu de pionierat poate sa le ofere unei societati si economii in plin proces de aliniere cu ritmul de dezvoltare al vestului Europei. Un prim document ce va stabili acest cadru la nivel european este Strategia UE asupra Energiei Regenerabile Offshore, aflat in momentul de fata in proces de consultare si care urmeaza a fi finalizat in aceasta toamna. (...) Recentul interes pentru valorificarea acestuia manifestat de catre investitori, autoritatile romane si europene, precum si companii din domeniul energetic este salutar si poate reprezenta imboldul necesar dezvoltarii unui nou domeniu al sectorului energetic, cel al energiei eoliene offshore", informeaza RWEA.
 
Potrivit organizatiei, pentru ca strategia de dezvoltare a capacitatilor offshore sa poata fi implementata, este nevoie de un cadru de reglementare care:
  • sa incurajeze definirea unui pipeline ambitios de proiecte si al unui calendar de licitatii, precedate de investigarea celor mai avantajoase zone de dezvoltare din punct de vedere al resursei, ceea ce va conduce la preturi competitive prin minimizarea riscurilor de dezvoltare;
  • sa ofere previzibilitate si stabilitate a veniturilor printr-un mecanism de Contracte pentru Diferenta (two-sided CfD), permitand investitii cu un cost al capitalului mai mic, care vor conduce la un cost al energiei mai mic platit de consumatori;
  • sa incurajeze finantarea infrastructurii, avand in vedere ca energia eoliana offshore face parte dintr-o politica energetica si industriala ce trebuie abordata la nivel holistic pentru a crea valoare la nivelul intregii economii. In acest sens, este esentiala dezvoltarea infrastructurii de transport si distributie a energiei, evidentierea rolului central al porturilor existente (de exemplu Portul Constanta) si identificarea si incurajarea potentialelor sinergii cu alte sectoare, conform Strategiei pentru Integrarea Sistemelor Energetice, respectiv a Strategiei pentru Hidrogen.
 
"Energia eoliana, atat onshore, cat si offshore, reprezinta unul din fundamentele pe care Europa si statele sale membre vor implementa Green Deal-ul (Pactul Ecologic European), oferind societatii un viitor neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. In aceste momente, in care procesul de tranzitie energetica se suprapune cu planurile de redresare economica post-coronavirus, valorificarea eficienta a resurselor regenerabile semnificative disponibile la nivelul intregului continent este posibila doar cu ajutorul unui grad ridicat de implicare si know-how, pe care RWEA si companiile sale membre sunt pregatite sa le aduca la nivel national", mai arata asociatia.
 
Potrivit Comisiei Europene, Europa are nevoie de capacitati eoliene offshore intre 230 si 450 GW pana in 2050, acestea urmand sa asigure pana la 30% din necesarul de energie electrica la nivel continental. Europa este deja liderul mondial in ceea ce priveste tehnologia eoliana offshore, aceasta generand investitii anuale de aproximativ 10 miliarde euro in ultima perioada, mai mult decat in cazul oricarei alte tehnologii regenerabile, creand in acelasi timp zeci de mii de noi locuri de munca de inalta specializare, iar o parte din acest potential tehnic si economic poate fi captat la nivel national.
"Includerea zonei offshore a Marii Negre in Strategia UE pentru Energia Regenerabila Offshore este primordiala pentru dezvoltarea ulterioara a domeniului energiei eoliene offshore la nivel national, iar RWEA este implicata activ in sustinerea acestui deziderat, considerand ca Romania nu isi permite sa ignore acest nou mod de generare al energiei curate, ieftine si care are potentialul de a crea un intreg lant valoric localizat la nivel national, tara noastra avand toate avantajele necesare pentru a fi un campion al acestui domeniu in Europa, unul dintre acestea fiind fondurile semnificative pe care Romania le are la dispozitie pentru investitii in domeniul energetic in urmatoarea perioada. RWEA considera ca energia eoliana offshore reprezinta o provocare formidabila pentru o noua generatie si in acelasi timp o oportunitate remarcabila pentru Romania si invita toate partile interesate de acest domeniu sa i se alature in procesul de dezvoltare a acesteia", mai arata reprezentantii RWEA.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter