RO EN
السلة فارغة

REPowerEU: Cladirile viitorului vor fi independente energetic si cu zero emisii

Criza pandemica pe care am traversat-o, dar si cea energetica au scos in evidenta mai mult decat oricand rolul cladirilor in viata noastra. Consumul ridicat de energie din cladiri inseamna facturi mari, impact negativ asupra securitatii energetice, dar si asupra mediului inconjurator si a sistemului climatic. Legislatia europeana in domeniu este tot mai ambitioasa, impunand trecerea cladirilor la cerinte de eficienta prin care isi produc singure necesarul de energie din surse regenerabile, avand zero emisii de carbon, incepand cu 2030.
Mai mult, datorita avansului tehnologic si digitalizarii, cladirile viitorului ar putea deveni „micro-hub-uri” energetice, care consuma, produc, stocheaza si furnizeaza energie, oferind flexibilitate sistemului energetic. De asemenea, eficienta energetica in cladiri va fi tot mai strans legata de imbunatatirea calitatii vietii, a confortului si a sanatatii utilizatorilor. Aceste idei au fost subliniate de catre expertii prezenti la cea de-a patra editie a conferintei internationale Romania Eficienta Forum, care a avut loc pe 24 noiembrie, cu tema „The Role of Buildings to REPowerEU”.
Specialistii care au participat la Romania Eficienta Forum au explicat rolul critic al eficientei energetice in anii urmatori.
Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: „Niciodata pana acum nu a fost mai pronuntata necesitatea de a promova eficienta energetica. Pentru Romania Eficienta, convingerea fundamentala este ca scolile publice reprezinta cel mai bun loc de plecare, deoarece renovarea majora a scolilor duce la economisirea unei cantitati masive de energie, precum si la crearea unui mediu mai confortabil si mai sanatos pentru elevi si profesori. De asemenea, renovarea scolilor la cerinte nZEB (nearly zero energy building) reduce emisiile de carbon, creand in acelasi timp spatii mult mai bine adaptate la contextul actual. Si, la fel de important, renovarea scolilor are o relevanta educationala extraordinara pentru tanara generatie, de care depinde insusi succesul tranzitiei noastre energetice”.
Radu Dudau, Director Energy Policy Group si coordonator al programului Romania Eficienta: „Abia am inceput sa ne familiarizam cu standardul nZEB si nu este clar cum vom putea introduce cerinte de cladiri cu un consum energetic zero (ZEB) obligatorii din 2030. Totusi, sunt mai optimist ca vom putea trece mai usor de la nZEB la ZEB. Vad deja un ecosistem destul de vibrant de companii din industria eficientei energetice si a materialelor durabile pentru renovari care aduc pe piata tehnologii, sisteme, echipamente, materiale la o scara fara precedent.”
Paula Rey Garcia, Deputy Head of Unit, Directia Generala Energie, Comisia Europeana: „Fara o schimbare fundamentala in utilizarea stocului de cladiri nu ne vom putea atinge obiectivele privind clima si energia. In contextul geopolitic actual, cred ca ceea ce am vazut in ultimele luni demonstreaza ca trebuie sa ne reducem dependenta de combustibilii fosili in cladiri, iar incalzirea si racirea acestora sunt unul dintre domeniile cu adevarat prioritare de abordat. Trebuie sa transformam sectorul in mod fundamental, asa ca e necesar, pe de o parte, sa imbunatatim eficienta energetica si, de asemenea, sa facem cladirile sa participe mult mai activ la retea, dezvoltand sursele regenerabile si facand cu adevarat o schimbare in materie de renovari.”
Julian Popov, Chairman, Institutul European pentru Performanta Cladirilor (BPIE): „Cladirile devin micro-hub-uri de energie odata cu dezvoltarea tehnologiilor. Cladirile nu sunt doar consumatori sau doar producatori, ci sunt mult dincolo de ceea ce numim prosumatori. Cladirile s-ar putea dezvolta si ca instrumente de stocare, de echilibrare a retelei si trebuie sa incepem sa ne gandim la cladiri in acest fel, deoarece fiecare element energetic al unei cladiri ar putea fi conectat si sa inceapa sa joace un rol in marele sistem energetic national. Este ceea ce incepe sa se intample deja, datorita tehnologiilor existente”.
Naomi Chevillard, Head of Regulatory Affairs, SolarPower Europe: „Panourile fotovoltaice de pe acoperis vor tine de viitorul cladirilor. Vedem din ce in ce mai mult ca are sens sa instalam panouri solare pe acoperisuri, dar si pe balcoane, pe fatade. Exista totodata un potential mare sa le instalam pe structuri deasupra parcarilor marilor centre comerciale. Aceste zone reprezinta o suprafata mare pe care se pot instala panouri fotovoltaice, evitand concurenta cu industria agricola pentru terenuri.”
Adeline Rochet, Senior Policy Advisor, E3G: „Cladirile au un rol in sistemul energetic, dar si in calitatea vietii oamenilor si in sanatate. De asemenea, au un rol inclusiv in adaptarea la schimbarile climatice. In viitor, daca ne uitam la valurile de caldura, de exemplu, o cladire bine izolata va fi mult mai locuibila decat o cladire cu izolatie foarte slaba, asa ca aceasta este, de asemenea, o directie: de a face stocul de cladiri rezistent la viitor. Politica pe care o proiectam acum pentru cladiri declanseaza o serie de schimbari care pot fi benefice pentru intreaga societate daca este proiectata corespunzator. Cred ca in mod clar ca investitia in eficienta energetica si renovarea cladirilor este una fara regrete, pentru ca va continua sa ofere beneficii in timp. Nu este un cost, ci intr-adevar este o investitie.”
Oana Ozmen, Deputat: „Trebuie sa incurajam sectorul constructiilor sa foloseasca materiale sustenabile, prietenoase cu mediul. De asemenea, pentru a realiza implementarea unor astfel de renovari avem nevoie de experti, de ingineri buni si de forta de munca in acest sector”.
Adrian Joyce, Campaign Director, Renovate Europe: „Masurile pe termen scurt de contracarare a crizei energetice sunt necesare pentru a aduce o usurare asupra consumatorilor, dar trebuie sa ramanem cu ochii la orizont si sa intelegem incotro ne indreptam si, in paralel, sa punem in aplicare masuri structurale care vor ajuta pe termen mediu si lung si care sa permita ca tranzitia energetica si digitala sa aiba loc efectiv in UE. Concentrarea investitiilor asupra cladirilor cu cele mai slabe performante este un loc foarte bun de inceput. Daca cei mai putin instariti din societate beneficiaza primii, acest lucru va atenua tulburari sociale in viitor.”
Mihai Moia, Director Executiv, Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri (ROENEF): „Industria este pregatita sa furnizeze materiale si cele mai bune tehnologii disponibile pentru a creste eficienta energetica a cladirilor. E nevoie insa de schimbarea mentalitatii si, de asemenea, de o mai buna implicare a guvernului pentru a sustine campaniile media cu scopul de a intelege mai bine ce inseamna renovarea energetica aprofundata a cladirilor. Aceasta conduce nu doar la economii de energie, ci si la imbunatatirea calitatii vietii, a starii de bine. Nu ne dorim doar ca scolile sa fie calde in timpul orelor, ci si sa ne asiguram ca sistemele de ventilatie sunt corecte, lumina este buna si toate aceste aspecte foarte importante care sunt neglijate in Romania.”
Andreas Graf, Senior Associate, Agora Energiewende: „Cred ca pompele de caldura sunt tehnologia cheie pentru decarbonare si eficienta in cladiri. Este o tehnologie incredibil de eficienta si o tehnologie cheie pentru orice tara in care incalzirea se produce mult cu biomasa solida.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter