RO EN
السلة فارغة

ME: O fabrica de peleti va fi construita la Paroseni, in parteneriat cu Arbaflame

Ministrul Energiei Virgil Popescu si Bjørn H. Knappskog, CEO al companiei Arbaflame, au semnat o scrisoare de intentie pentru a tranforma activitatea CET-ului de la Paroseni in una sustenabila din punct de vedere al emisiilor de CO2, in concordanta cu obiectivele asumate de Guvernul Romaniei pentru atingerea tintelor tranzitiei energetice.
Astfel, colaborarea cu Arbaflame, companie norvegiana, va presupune inlocuirea carbunelui care sta la baza functionarii Centralei de la Paroseni cu peletii produsi de Arbaflame, iar, pe termen lung, include si construirea unei fabrici de productie a acestor peleti in Romania. Aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasa sustenabila, care vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat importanta acestui acord, care reprezinta, practic, inceputul decarbonificarii Vaii Jiului.
“Am promis, am facut! Am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic romanesc si pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masiva, pentru ca vom inlocui huila arsa in CET Paroseni cu peleti produsi in mod sustenabil, cu o rata scazuta de emisii de CO2. Este un prim pas pe care il facem pentru Valea Jiului si mai avem inca multe de facut. Am sustinut ca Romania trebuie sa atinga niste tinte ambitioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si le vom atinge. In plus, nu doar ca asiguram caldura si energie electrica in mod sustenabil, dar aducem si o gura de oxigen economic in Valea Jiului, pentru ca la Paroseni se va construi si fabrica in care vor fi produsi acesi peleti. Surplusul va fi exportat, astfel ca Romania va avea un beneficiu dublu. Stiu ca locuitorii din Valea Jiului au avut mult de suferit, stiu ca tranzitia energetica poate ii sperie pe multi dintre ei, dar vreau sa-i asigur ca nu-i vom abandona, ca vom gasi cele mai bune solutii pentru economia locala, pentru ecosistemul romanesc si pentru Sistemul Energetic National. Testele vor incepe in prima parte a anului 2022, ceea ce ne face sa fim foarte aproape de momentul in care va incepe decarbonificarea Vaii Jiului”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei.
La randul sau, Bjørn H. Knappskog, CEO al Arbaflame, a declarat: „Suntem foarte entuziasmati sa confirmam, alaturi de ministrul Energiei Virgil Popescu, intentia noastra comuna de a transforma CET-urile din Romania, sa foloseasca energie curata.”
La intalnire au mai fost prezenti si Mihai Dogariu, country manager Arbaflame si senatorul PNL Eugen Tapu Nazare.
Arbaflame este o companie norvegiana care a dezvoltat o tehnologie patentata pentru peleti care impartasesc proprietatile carbunelui, care insa ard cu o cantitate semnificativ redusa de emisii de gaze cu efect de sera. Practic, Arbacore, denumirea sub care sunt cunoscuti peletii, poate fi transportat, depozitat si manipulat in acelasi mod ca si carbunele. Mai mult, acelasi echipament, inclusiv cel pentru pulverizarea si arderea combustibilului poate fi folosit in continuare. Densitatea energetica a peletilor Arbacore corespunde cu 76% din valoarea energetica a carbunelui, in timp ce peletii albi au aproape jumatate din valoarea energetica a carbunelui. Proiectul ARBAHEAT isi propune sa dezvolte si sa demonstreze un nou concept pentru modernizarea eficienta din punct de vedere al costurilor a centralelor care functioneaza in prezent pe baza de combustibili fosili, prin integrarea inedita a unei tehnologii de tratare termica a biomasei.
In 2015, Arbaflame a transformat statia de generare Thunder Bay din Ontario, Canada, care asigura aproape jumatate din necesarul de energie al Ontario, avand o capacitate de generare de peste 16 GW. In cateva luni, centrala a trecut de la baza exclusiv pe carbune la o solutie 100% regenerabila, trimitand un mesaj semnificativ companiilor de productie de energie din intreaga lume.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter