RO EN
السلة فارغة

IEA: Pentru emisii zero in 2030 trebuie dublat progresul de eficientizare energetica

International Energy Agency a reunit in Franta lideri mondiali in domeniul energiei si al schimbarilor climatice, pentru o discutie de importanta majora privind eficienta energetica. O noua analiza IEA arata ca lumea trebuie sa dubleze progresul in materie de eficienta energetica pana in 2030, ca parte a eforturilor de imbunatatire a securitatii si accesibilitatii energiei, mentinand in acelasi timp obiectivul de a limita incalzirea globala la 1,5 °C.
Cea de-a 8-a Conferinta globala anuala a IEA privind eficienta energetica a convocat 700 de persoane din peste 80 de tari, inclusiv peste 30 de ministri si 50 de directori executivi, la Versailles, pentru a aborda modul de accelerare a imbunatatirii eficientei energetice. Evenimentul a fost gazduit de ministrul Frantei pentru tranzitie energetica, Agnès Pannier-Runacher, si de directorul executiv al IEA, Fatih Birol, si a fost organizat in parteneriat cu Schneider Electric.
Un raport de informare special publicat pentru Conferinta globala - Energy Efficiency: The Decade for Action - subliniaza nevoia de intensificare a progresului anual in materie de eficienta energetica - de la 2,2% in prezent, la peste 4% anual pana in 2030. Acest fapt ar aduce reduceri vitale ale emisiilor de gaze cu efect de sera si, in acelasi timp creeaza locuri de munca, extinde accesul la energie, reduce facturile la energie, reduce poluarea aerului si diminueaza dependenta tarilor de importurile de combustibili fosili - pe langa alte beneficii sociale si economice.
Investitiile in eficienta energetica in 2023 vor atinge niveluri record, in ciuda unei incetiniri a cresterii de la an la an, deoarece costul ridicat al capitalului are un impact semnificativ asupra potentialelor noi proiecte. Conform politicilor actuale asteptate si anuntate, investitiile legate de eficienta energetica ar putea creste cu inca 50%. Cu toate acestea, pentru a dublarea progresului anual, investitiile in sector trebuie sa creasca de la 600 de miliarde USD in prezent, la peste 1,8 trilioane USD pana in 2030.
„Economiile de energie si eficienta energetica sunt cele mai simple si evidente raspunsuri atat la criza energetica, cat si la criza climatica. Ele sunt unele dintre cele mai cruciale actiuni pentru tranzitiile la energie curata si de aceea am fost onorat sa fiu prezent la aceasta conferinta globala importanta. Sunt incantat sa lucrez indeaproape cu International Energy Agency, pentru a consolida accentul pe eficienta energetica la nivel mondial”, a spus Agnès Pannier-Runacher, Minister for Energy Transition in Franta.
„Astazi, vedem un impuls puternic in spatele eficientei energetice. Tarile care reprezinta peste 70% din consumul mondial de energie au introdus politici noi sau imbunatatite de eficienta de la inceputul crizei energetice globale, in urma cu un an. Acum trebuie sa trecem la o viteza mai mare si sa dublam progresul eficientei energetice pana la sfarsitul acestui deceniu. Cred ca aceasta conferinta globala majora, pe care am fost incantat sa o gazduiesc impreuna cu ministrul francez Pannier-Runacher, poate fi un impuls vital pentru accelerarea ambitiei si a actiunilor”, a declarat Fatih Birol, Executive Director IEA.
Presedintele Schneider Electric Jean-Pascal Tricoire a declarat: „Optimizarea modalitatilor in care consumam energie este prioritatea modului in care abordam criza climatica si energetica. Avem toate ingredientele. Ceea ce nu avem este timp: pur si simplu nu putem lasa sa treaca mai mult timp inainte de a implementa la maximum puterea electrificarii si tehnologiile digitale de eficienta energetica”, a spus Jean-Pascal Tricoire, Chairman Schneider Electric.
Politica va avea un rol esential de jucat in ceea ce priveste eficienta energetica a lumii pe termen scurt, mediu si lung. Planul RePowerEU in Europa, Actul de Reducere a Inflatiei din Statele Unite si initiativa Japoniei pentru Transformare Verde (GX) sunt cateva exemple de factori de decizie care depun eforturi constante pentru a indeplini obiectivele de eficienta energetica. In timp ce diverse economii emergente si in curs de dezvoltare - inclusiv India, Chile si Africa de Sud - au adoptat masuri progresive pentru a aduce eficienta energetica in prim-plan.
Noul raport AIE arata cum dublarea eforturilor de eficienta energetica poate avea, de asemenea, efecte secundare pozitive pentru societate. Astazi, sectorul angajeaza zeci de milioane de oameni in intreaga lume. Cu o ambitie sporita, activitatile de eficienta energetica ar putea duce la alte 12 milioane de locuri de munca la nivel global pana in 2030. Este important ca o cerere mai eficienta si mai scazuta de energie sprijina progrese mai rapide catre accesul universal la energie moderna si accesibila in economiile emergente si in curs de dezvoltare. Trecerea catre o electrificare eficienta prin eliminarea treptata a arderii traditionale a biomasei, cum ar fi carbunele si lemnul pentru incalzire si gatit, aduce, de asemenea, multiple beneficii in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii aerului si a sanatatii.
Pentru a-si continua sprijinul pentru actiuni mai puternice privind eficienta, IEA si-a dezvoltat si actualizat setul de instrumente de politici pentru guverne. Setul de instrumente cuprinde doua parti: Prima este formata din 10 principii strategice, bazate pe recomandarile Comisiei Globale pentru Actiuni Urgente privind Eficienta Energetica, care reunesc aspecte cheie din experienta globala cu privire la modul de maximizare a impactului tuturor politicilor si programelor de eficienta energetica. Al doilea instrument este format dintr-un set de pachete de politici sectoriale care evidentiaza politicile-cheie disponibile guvernelor si modul in care acestea pot fi integrate intr-o suita coerenta eficienta de reglementari si actiuni pentru a obtine castiguri semnificative in materie de eficienta energetica. Setul de instrumente pentru politici 2023 include doua noi pachete de politici privind modalitatile sustenabile de gatit si finantare, precum si actualizari ale pachetelor existente.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter