RO EN
السلة فارغة

Hidroelectrica nu a putut vinde energie pentru 2021 la pretul mediu de 255 lei /MWh

Furnizorii de energie ai clientilor casnici refuza sa incheie contracte pe termen lung cu producatorii, la preturi mai mici, si prefera sa cumpere de pe platformele bursiere pe termen scurt, cu preturi mari, speculative, a afirmat, miercuri, Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica.
El a fost audiat in Comisia parlamentara de ancheta privind pretul energiei si a fost intrebat de un membru al comisiei daca este adevarat ca producatorii nu scot la vanzare cantitati suficiente de energie.
Este vorba despre o declaratie a unui reprezentant al Asociatiei Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER), Cristian Culea, care a afirmat, saptamana trecuta, ca furnizorii nu au de unde sa cumpere energie pe termen lung.
"Am vazut cu surprindere acea declaratie si nu sunt de acord cu ea", a raspuns Badea.
Potrivit acestuia, compania pe care o conduce a scos mereu la vanzare energie in contracte forward pe bursa de energie OPCOM, insa lucrurile stau exact invers fata de cele prezentate de AFEER, adica furnizorii sunt cei care nu vin sa cumpere.
"Tot timpul Hidroelectrica a scos energie la tranzactionare. Din pacate, de mai multi ani observam un fenomen: marii furnizori, cei cu multi clienti, nu cumpara acea energie si se duc in pietele speculative de tip PZU (piata pentru ziua urmatoare - n.r.), unde preturile sunt extrem de mari. Aceasta in conditiile in care aceasta energie se putea achizitiona din timp, la preturi mult mai mici", a afirmat Badea.
El a subliniat ca energia mai ieftina, pe care o vinde Hidroelectrica pe termen lung, este cumparata de traderi care apoi o vand mai scump in PZU.
"Cumparatori sunt traderii care speculeaza orice fel de variatie din PZU si vand mai departe catre furnizori", a aratat oficialul Hidroelectrica.
Badea a precizat ca au fost anulate licitatii prin care Hidroelectrica voia sa vanda 4,55 TWh de energie cu livrare in 2021, pentru ca nu a venit nimeni sa cumpere aceste cantitati, in conditiile in care pretul mediu al acestei energii era 255 lei pe MWh. Spre comparatie, pretul din aceste zile din PZU depaseste 1.000 de lei pe MWh.
"Daca s-ar fi cumparat aceasta cantitate pentru consumatorii finali, poate n-ar fi trebui sa se simta o variatie atat de mare la consumatorul final in acest an", a completat el.
Saptamana trecuta, Cristian Culea, membru in boardul director al AFEER, a aratat ca cei trei mari producatori de electricitate - Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexul Energetic Oltenia - nu vin cu energie in piata pentru a raspunde la ofertele de cumparare ale furnizorilor, ceea ce duce la scumpiri.
"Furnizorii vor sa cumpere energia la pretul pietei, dar volumele puse in vanzare de producatori sunt mai mici si pe termene mai scurte fata de anul trecut. E uimitor ca la acest pret producatorii nu produc la capacitatea maxima, este un semn de intrebare. De asemenea, este de mirare ca la acest pret inca importam energie", a sustinut Culea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter