RO EN
السلة فارغة

GUVERNUL stabileste prin OUG modul de calcul /monitorizare economie de energie

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) propune un nou proiect de OUG privind modificarea si completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica. Proiectul se afla in dezbatere publica pe site-ul MEEMA. Prin intermediul proiect de act normativ se creeaza cadrul necesar realizarii de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 si se stabilesc metodele de calcul si monitorizare a cantitatii obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate in vederea atingerii obiectivului national de eficienta energetica.
De asemenea, prin proiectul de act normativ se stabilesc:
  • includerea autoritatilor publice locale printre entitatile care au obligatia de a realiza inventarul cladirilor detinute si ocupate;
  • contorizarea vizeaza consumatorii finali de gaze naturale si, de asemenea, consumatorii finali de incalzire centralizata, racire centralizata si apa calda menajera;
  • contoarele si repartitoarele de costuri pentru energia termica instalate dupa 25 octombrie 2020 vor trebui sa fie dispozitive care pot fi citite de la distanta, se vor moderniza astfel incat sa poata fi citite de la distanta sau se vor inlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanta pana la 1 ianuarie 2027, cu exceptia cazurilor in care autoritatile competente demonstreaza ca acest lucru nu este rentabil.
Totodata, proiectul de OUG include modificarea si completarea Legii nr. 121/2014 in vederea transpunerii Directivei (UE) 2018/2002. Printre modificarile aduse in acest sens se afla:
  • introducerea unui nou alineat, alineatul (3^1), dupa alineatul (3) al articolului 1, prin care se indica faptul ca prin PNIESC se stabileste contributia orientativa nationala;
  • alineatul (1) al art. 6 se modifica, in sensul ca se impune obligatia de renovare anuala a 3% din suprafata totala a cladirilor incalzite si/sau racite pentru asigurarea climatului interior, detinute si ocupate de administratia publica centrala.
  • introducerea unui nou alineat (9^1) dupa alineatul (9) al articolului 6, la propunerea Ministerului Lucrarilor Publice Dezvoltarii si Administratiei, continand o lista de actiuni pentru atingerea tintelor prevazute in Strategia de Renovare pe Termen Lung; printre acestea se afla inventarierea cladirilor si punerea la dispozitia publicului a informatiilor despre cladiri (date de identificare, coordonate GPS, aria construita la sol, suprafata utila si date energetice relevante). Datele trebuie actualizate anual. Pe baza inventarului centralizat vor fi selectate cladirile cu o vechime mai mare de 20 de ani care vor fi auditate in vederea renovarii aprofundate.
  • prin introducerea a sase noi alineate, alineatele (1^1)-(1^6) la articolul 8, se detaliaza modul in care se vor realiza noi economii de energie la consumatorul final, in perioada 1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2030;
  • prin introducerea a doua noi alineate, alineatele (5^1) si (5^2), dupa alineatul (5) al articolului 8, se specifica mijloacele prin care se calculeaza noile economii de energie;
  •  introducerea unei noi litere, litera b^1), dupa litera b) a alineatului (7) al articolului 8, permite includerea in calculul cantitatii obligatorii de economii de energie, economiile de energie realizate in sectoarele transformarii, distributiei si transportului de energie.
Obiectivul Uniunii Europene privind eficienta energetica este trecerea de la tinta de 20% pentru anul 2020, la cel de cel putin 32,5 % pentru anul 2030 si de a deschide calea pentru viitoare cresteri ale eficientei energetice dupa aceste date.
Pentru a consulta proiectul de act normativ, click aici!
Pentru Expunerea de motive, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter