RO EN
السلة فارغة

CE propune renovarea a 35 milioane de cladiri pana in 2030, prin Renovation Wave

Comisia Europeana (CE) propune, prin noua strategie privind valul de renovari ale cladirilor (Renovation Wave) prezentata ieri, renovarea a 35 de milioane de cladiri pana in 2030, care ar putea genera circa 160.000 de locuri de munca in sectorul de constructii verzi. Comisia vizeaza, astfel, cel putin sa dubleze rata de renovare a cladirilor in urmatorii zece ani, dar si sa se asigure ca lucrarile vor duce la cresterea eficientei energetice si a utilizarii resurselor.
Ritmul de renovare este vizat a se mentine si ulterior, pentru a fi atinsa tinta de neutralitate a emisiilor la nivelul cladirilor din UE, pana in 2050.
Cladirile sunt responsabile pentru circa 40% din consumul de energie inregistrat de UE, dar si pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de sera. Totusi, numai 1% din mediul construit este renovat in sensul eficientizarii energetice in fiecare an, astfel incat se impun masuri ferme pentru atingerea obiectivelor de neutralitate stabilite pentru 2050, arata Comisia.
Potrivit CE, aproximativ 34 de milioane de europeni nu isi pot permite sa-si incalzeasca locuintele, context in care politicile publice de promovare a renovarilor eficiente energetic constituie un raspuns la saracia energetica, sprijina sanatatea si bunastarea oamenilor si contribuie la reducerea facturilor la energie.
"Redresarea ecologica incepe acasa. Prin initiativa «Valul de renovari ale cladirilor», vom aborda numeroasele bariere care, in prezent, fac ca renovarea sa fie un proces complex, costisitor si de lunga durata, ceea ce franeaza aplicarea unor masuri extrem de necesare. Vom propune modalitati mai bune de a masura beneficiile in materie de renovare, standarde minime de performanta energetica, finantare si asistenta tehnica din partea UE pentru a incuraja creditele ipotecare verzi si pentru a sprijini mai multe surse regenerabile de energie in ceea ce priveste incalzirea si racirea. Aceasta va reprezenta o schimbare majora pentru proprietarii de locuinte, chiriasi si autoritatile publice", a declarat Kadri Simson, Comisarul pentru Energie al CE.
 
Finantari de 250 miliarde euro, pentru renovare
Pentru finantarea obiectivelor de renovare, CE a creat Facilitatea de Recuperare si Rezilienta (The Recovery and Resilience Facility), aflata in prezent in negocieri, si prin care CE a agreeat sa aloce fonduri totale de 672,5 miliarde euro pentru obiectivele propuse. Din aceasta suma, aproximativ 37% vor reprezenta finantari pentru cheltuielile legate de schimbarile climatice si utilizate pentru investitii in renovarea energetica a cladirilor (aproape 250 de miliarde de euro). Reprezentantii CE mai precizeaza ca institutia va sprijini toate statele membre in elaborarea Planurilor Nationale de Recuperare si Rezilienta, pe care fiecare tara va trebui sa le pregateasca pentru accesarea de fonduri prin acest nou cadru.
 
Un nou Bauhaus european, din 2022
O alta directie stabilita prin strategia prezentata ieri de Comisia Europeana vizeaza crearea unui noi Bauhaus european, un proiect interdisciplinar, coordonat de un consiliu consultativ format din experti externi care include oameni de stiinta, arhitecti, proiectanti, artisti, urbanisti si societatea civila. Pana in vara anului 2021, Comisia va desfasura un amplu proces participativ de creare in comun, dupa care va institui o retea de cinci Bauhaus fondatoare in 2022, in diferite tari ale UE. Scopul initiativei este de a cultiva o noua estetica europeana, care sa imbine creativitatea cu performanta.
Printre obiectivele strategiei se mai regasesc extinderea pietei de produse si servicii pentru constructii durabile, inclusiv integrarea de noi materiale si solutii naturale, precum si o legislatie revizuita privind comercializarea produselor pentru constructii si obiectivele de reutilizare si de valorificare a materialelor.
***
Potrivit datelor CE, mai mult de 220 de milioane de cladiri, respectiv 85% din stocul total al UE, au fost construite inainte de 2001. Estimarile arata ca 85-95% din acest fond imobil vor fi utilizate si in 2050, insa cele mai multe dintre acestea nu sunt eficiente energetic, in contextul in care saracia energetica ramane o provocare majora pentru milioane de europeni.
Pentru a atinge obiectivul propus de Comisie in septembrie 2020, de reducere a emisiilor cu cel putin 55% pana in 2030, UE trebuie sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 60%, consumul de energie cu 14% si consumul de energie pentru incalzire si racire cu 18% in urmatorii zece ani.
Pentru a consulta Strategia privind valul de renovari ale cladirilor, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter