RO EN
السلة فارغة

BANKWATCH: Sectorul energiei regenerabile are un potential inca neexploatat

In prezent, in Romania nu exista un sistem de sprijin coerent pentru instalarea de noi capacitati regenerabile care sa sustina atingerea tintei de 30,7%, asumata pentru 2030, arata cea mai recenta analiza a Bankwatch. Raportul analizeaza sectorul energiei regenerabile din Romania, cu precadere schimbarile legislative, si face apel la nevoia de stabilitate si predictibilitate pentru dezvoltarea sectorului.
Limitarea schemei de sprijin prin certificate verzi la instalatiile puse in functiune pana in 2016, fara inlocuirea acesteia cu alte forme de incurajare (contracte bilaterale directe sau contracte pentru diferenta), a condus la stagnarea capacitatii instalate a formelor regenerabile de energie. Totodata, desele schimbari legislative, patru in sapte ani, au condus la prejudicierea producatorilor si scaderea increderii investitorilor. Astfel, in perioada 2016-2020 nu au fost inaugurate proiecte noi de energie regenerabila, cu toate ca in ultimii ani costurile cu investitiile in aceste tehnologii au scazut. Romania are instalata aceeasi capacitate de energie regenerabila din 2015: 10.700 MW, din care 4.800 MW intra sub schema de certificate verzi.
Analiza evidentiaza si faptul ca tinta de energie regenerabila asumata de Romania pentru 2030 este mai scazuta decat cea realizata in perioada 2007-2020 (de la 16,4% la 24%), desi sursele de finantare europene disponibile sunt mai consistente, iar costul de instalare al tehnologiilor regenerabile este mai scazut comparativ cu perioada anterioara. In acelasi timp, faptul ca Romania si-a atins tinta de energie regenerabila pentru 2020 inca din anul 2015 arata ca tara noastra are un potential regenerabil substantial care va ramane neexploatat. O alta problema identificata este incoerenta documentelor strategice. Planul National pentru Energie si Schimbari Climatice prevede o capacitate instalata mai mare cu 3.700 MW pentru eolian si solar in 2030 fata de planul de dezvoltare a retelei electrice de transport intocmit de Transelectrica.
In ceea ce priveste prosumatorii, programul de sprijin demarat de Administratia Fondului pentru Mediu din 2019 nu a reusit sa creasca numarul celor care produc si consuma energie in acelasi timp. Programul s-a confruntat cu decizii administrative intarziate sau inconsecvente care au descurajat accesul la finantare al beneficiarilor. Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, in luna iunie 2020, au reusit sa obtina aprobari 12.718 beneficiari din totalul de 26.000 de aplicanti, iar in luna mai existau doar 500 de prosumatori in Romania.
„In contextul in care energia regenerabila este sustinuta la nivel european si global, Romania are oportunitatea sa isi modernizeze sistemul energetic cu tehnologii noi si nepoluante. Decarbonizarea economiei este o necesitate pentru a reduce gazele cu efect de sera si impactul asupra mediului, iar inlocuirea combustibililor fosili cu tehnologii verzi este calea sigura pentru a atinge aceste obiective. Autoritatile romane trebuie sa constientizeze acest lucru si sa stabileasca un cadru legislativ corect si predictibil pentru dezvoltarea durabila a industriei regenerabile”, a spus Laura Nazare, coordonatoarea campaniei pentru tranzitie energetica la Bankwatch Romania si autoarea raportului.
O veste buna este faptul ca in 2020 Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a marit capacitatea pe care prosumatorii o pot instala pana la maximum 100 de KW, fata de 27 de KW. O alta veste buna este clarificarea regimului contractelor bilaterale de energie, care vor putea fi acum incheiate intre producatori si furnizorii de energie, fapt interzis din 2012. Pentru incurajarea investitiilor in energia regenerabila noi clarificari legislative sunt necesare pentru permiterea incheierii acestor tipuri de contracte in mod direct si intre producatori si consumatorii finali. In ceea ce priveste contractele pentru diferenta, o initiativa legislativa a fost publicata in 2019, insa nu a fost luata nicio decizie pana in prezent.
Sunt insa si alte masuri pe care autoritatile le pot lua pentru a crea stabilitate si prosperitate in piata energiei regenerabile. Raportul detaliaza o serie de recomandari care pot contribui la dezvoltarea sectorului regenerabilelor intr-un mod coerent cu obiectivele de decarbonizare. Printre acestea se numara:
- instituirea Contractelor pentru Diferenta (CfDs) eligibile exclusiv pentru proiecte de energie regenerabila;
- simplificarea procedurilor de autorizare, finantare si implementare efectiva a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile;
- dezvoltarea invatamantului superior, a programelor de formare si recalificare profesionala si sustinerea activitatilor de cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare in sectorul energiei regenerabile;
- instituirea unor criterii de sustenabilitate privind finantarea si implementarea investitiilor in industria regenerabila pentru inlaturarea oricarui impact negativ de mediu al acestora.
Raportul complet poate fi accesat aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter