RO EN
السلة فارغة

KNAUF INSULATION: Noua directiva europeana de eficienta intra in vigoare in 2013

Incepand din data de 9 ianuarie 2013, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui sa aplice sanctiuni pentru absenta certificatului de performanta energetica a cladirilor, contraventii pe care Legea 372 /2005 privind performanta energetica a cladirilor (aflata in vigoare) nu le prevede. Totodata, Directiva europeana 2002/91/CE, care reglementeaza aceasta problematica la nivel comunitar, va fi abrogata si inlocuita cu Directiva 2010/31/CE, normativ care a fost deja adoptat in cateva tari, precum Austria, Danemarca si Olanda, in pofida faptului ca legislatia actuala este valabila pana la data de 9 iulie 2012. Acest subiect, precum si problematica eficientei energetice a imobilelor de locuit si cea a unei izolari termice corespunzatoare au fost dezbatute in cadrul unei conferinte organizate de compania Knauf Insulation, distribuitor autohton de vata minerala de sticla si bazaltica, societate implicata in mod direct in aplicarea directivelor europene din domeniu in tara noastra. La intalnire au participat specialisti in domeniul constructiilor, arhitecti, precum si reprezentanti ai Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) si ai organizatiei Romania Green Building Council (RoGBC), in calitate de institutii implicate activ in armonizarea legislatiei europene specifice la nivel national. Principala noutate adusa de normativul european, care va intra in vigoare din anul 2013, se refera la raportarea performantei energetice la ciclul de utilizare din punct de vedere economic al cladirii si stabileste un nivel optim al cerintelor minime. De asemenea, noua directiva vizeaza ansamblul de echipamente /instalatii al imobilului certificat (incalzire, climatizare, apa calda, ventilare), acesta fiind abordat ca sistem tehnic unitar al cladirii.
Este vizata minimizarea consumului energetic al cladirilor
Obiectivul principal, stabilit la nivel european, consta in realizarea unor cladiri al caror consum de energie este «aproape zero», nivelul minim urmand a fi stabilit de fiecare stat membru in parte si fiind constituit dintr-un indicator numeric al consumului de energie primara, exprimat in kWh/mp pe an. Necesitatea modificarii legislatiei comunitare a devenit evidenta in momentul in care s-a constatat ca tinta de reducere a consumului de energie specific cladirilor cu o cota de 20% pana in 2020 nu poate fi atinsa, in prezent, in Europa consumul fiind de numai 9% sub nivelul initial. Printre propuneri se afla obligativitatea renovarii a cel putin 3% din suprafata totala a cladirilor care necesita astfel de lucrari in fiecare an si organizarea de licitatii pentru obiective publice reabilitate la standarde inalte de eficienta energetica. Normativul include un set de modificari care vizeaza strict sectorul privat, precum introducerea de masuri pentru repartizarea subventiilor la reabilitarea unei cladiri intre chirias si proprietar. Astfel, pana la data de 30 iunie 2011, se impune trimiterea masurilor si a instrumentelor existente si /sau propuse, inclusiv a celor de natura financiara care promoveaza obiectivele EPBD.
Knauf Insulation vizeaza certificarea tuturor unitatilor de productie in 2011
Pentru ca izolatia termica sa fie cat mai eficienta din punct de vedere energetic, se impune utilizarea, in procesul de reabilitare termica, a unor materiale si tehnologii pentru constructii ecologice. Acesta este unul dintre motivele pentru care organizatorul evenimentului, compania Knauf Insulation, are in vedere certificarea tuturor unitatilor de productie situate in Uniunea Europeana si in tarile CSI, pe patru axe de conformitate: managementul calitatii, al mediului, al energiei si sanatatii ocupationale (ISO 9001, ISO 14001, ISO 16001, respectiv ISO 18001). De asemenea, planurile companiei pentru anul in curs includ cresterea gradului de utilizare a materialelor reciclate si a energiei nepoluante (obtinute din surse regenerabile) in productie, precum si imbunatatirea eficientei energetice. In ansamblu, fondurile pe care le-ar putea economisi Uniunea Europeana printr-o izolare eficienta a cladirilor insumeaza 270 miliarde euro pe an. Informatii suplimentare, la www.knaufinsulation.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter