RO EN
السلة فارغة

EURO-Constructii: Din ianuarie 2021 va trebui sa construim cu adevarat sustenabil

Despre nevoia de eficientizare a cladirilor se vorbeste de mult timp in Romania, dar iata ca se apropie momentul in care va trebui sa trecem cu adevarat la fapte. Conform legislatiei armonizate de eficienta energetica, de la 1 ianuarie 2021 toate cladirile noi ce vor fi construite vor trebui sa fie nZEB, adica sa aiba un consum de energie cat mai apropiat de zero.
Mai mult, pana in 2050, tot fondul de cladiri construite va trebui sa devina neutru din punct de vedere al emisiilor si sa utilizeze o pondere cat mai mare de energie din surse regenerabile.
De la inceputul lunii iulie 2020 au intrat in vigoare modificarile si completarile Legii nr. 372/2005 (Legea 101/2020). In cadrul Departamentului de Dezvoltare Durabila, aflat in subordinea primului ministru al Romaniei, se afla in implementare Strategia nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030. In noiembrie, Departamentul va lansa si un ghid pentru elaborarea Strategiilor de dezvoltare locala 2021-2027, care va fi in acord cu Strategia de Dezvoltare Durabila.
Un alt document important este reprezentat de Strategia de Renovare a Cladirilor pe Termen Lung, ce va impune inventarierea fondului de cladiri din intreaga tara si stabilirea unui plan concret de renovare, pe termen lung.
 
In ansamblu, participantii la ce-a de-a doua editie a videoconferintelor EURO-Constructii, ce a avut loc astazi de la orele 11:00, sunt optimisti privind evolutia constructiilor durabile in anii urmatori, chiar daca pasii sunt marunti si startul putin dificil.
 
  • Emilia-Cerna MLADIN, Presedinta Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania;
  • Horia PETRAN, Presedintele Clusterului Pro-nZEB, din cadrul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Urban-Incerc, Sucursala INCERC Bucuresti;
  • Dragos MARCU, Presedintele de Onoare al Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS);
  • Adriana IFTIME, director general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii;
  • Luminita BALALAU, Sef Serviciu in cadrul Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, al Guvernului Romaniei;
  • Rodica PURCEL, Project Specialist la Romania Green Building Council (ROGBC) si
  • Camelia RATA, Community Energy Manager in cadrul organizatiei Orase Energie in Romania (OER)
- au prezentat, pe rand, diferite aspecte ale etapelor ce trebuie urmate pentru dezvoltarea durabila si constructia de cladiri nZEB.
 
Desi in acest moment realitatea este putin potrivnica demersurilor de constructii sustenabile, in sensul ca se eludeaza prevederi legale in proiectarea, constructia si certificarea cladirilor, la fel cum s-a intamplat si in cazul proiectelor de reabilitare termica, specialistii estimeaza ca lucrurile se vor indrepta pe parcurs, odata cu cresterea gradului de constientizare si educare a pietei in acest sens.
Toti participantii au fost de acord ca, in pofida tuturor impedimentelor intampinate in prezent, calea este una singura de urmat: dezvoltarea durabila.
 
Printre subiectele abordate in cea de-a doua editie a videoconferintelor EURO-Constructii s-au aflat:
  • Nevoia de constructii sustenabile, in contextul noilor reguli dupa care se va proiecta si construi incepand din 2021;
  • Noile reglementari in domeniul constructiilor nZEB, planuri si programe pe termen mediu si lung: modificarea si completarea Legii nr. 372/205 (cu noua Lege 101/2020), Strategia de Dezvoltare Durabila 2030 si Strategia de renovare a cladirilor, pe termen lung (2030-2050);
  • Contextul european: Directiva nr. 218/844/UE si Green Deal; armonizare si implementare;
  • Metodologii si norme de aplicare
  • Proiectare ecologica si aplicarea acesteia pe santier; necesitatea de reducere a consumului de otel si ciment (betoane), conform noilor cerinte europene
  • Noile modele de Certificate de Performanta Energetica.
 
Videoconferinta a fost moderata de Elena Mitea (Icleanu), Redactor-sef al revistei Agenda Constructiilor.
 
Urmatoarea editie a conferintei EURO-Constructii va avea loc la data de 27 august 2020 si va putea fi urmarita in direct pe  www.agendaconstructiilor.ro, www.fereastra.ro si www.euroconferinte.ro, dar si pe paginile de Youtube si de Facebook ale revistei Agenda Constructiilor.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter