RO EN
السلة فارغة

BUSINESS MARK: Stabilirea unor noi evaluari, la Real Estate Construction Forum

Marti, 24 martie 2015, intre orele 9.00-14.00, sala Regina Maria din cadrul Athenee Palace Hilton – Bucuresti a fost gazda lucrarilor conferintei „Real Estate and Construction Forum”, eveniment aflat sub egida Business Mark, ce a reunit investitori imobiliari, antreprenori, producatori de materiale de constructii etc. In cadrul primei sesiuni, moderate de Daniel Dragan, Managing Partner si asociat al organizatorului de evenimente pentru mediul de afaceri, Alexandra Smedoiu, Senior Manager in consultanta fiscala din partea PwC Romania, Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari si Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) s-au referit la diverse aspecte ce vor influenta, mai ales, piata cladirilor rezidentiale – si nu numai. „In urma evaluarii principalilor indicatori statistici, numarul de apartamente disponibile pe piata pentru vanzare a inregistrat o cota-record in 2014, evident, in conditiile in care se exclud unitatile locative ofertate in 2008, cand, in momentul declansarii recesiunii, multi dezvoltatori si/sau proprietari au incercat sa comercializeze rapid apartamentele detinute, existand astfel un «varf» al ofertei. Practic, anul trecut piata imobilelor rezidentiale s-a intors la efervescenta specifica momentului 2007, insa nu si in ceea ce priveste pretul. Insa, inca din 2012 se observa un trend de stabilizare a pretului, ceea ce inseamna ca o continuare a deprecierii este improbabila. Mai mult, conform Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), daca in 2007 s-au inregistrat in total circa 700.000 de tranzactii, la nivelul lui 2014 au fost raportate 825.000 de tranzactii, la fel ca si in 2013. Aceasta infirma presupunerea ca in domeniul rezidential ar exista foarte putini cumparatori, in conditiile unei oferte excedentare. Un alt aspect, confirmat la data de 24 martie a.c. de specialistii Bancii Nationale a Romaniei, indica o crestere a creditelor pentru locuinte acordate populatiei (in moneda nationala) de la 9,85 miliarde lei in ianuarie 2015 la 10,16 miliarde lei in februarie a.c. (cuantificate la sfarsitul perioadei), in timp ce aceeasi componenta (in euro cu denominare in lei) a regresat de la 31,11 miliarde lei la 30,91 miliarde lei, pentru aceeasi perioada de referinta, iar imprumuturile pentru locuinte (in alte valute, transformate tot in lei) au scazut de la 4,01 miliarde lei la 3,92 miliarde lei. In concluzie, ca numar de tranzactii piata imobiliara a urcat cu 20% fata de 2007, insa preturile se afla la circa 60% din nivelul ultimului an de crestere economica”, a precizat Dragos Vilceanu.
In continuare, presedintele ANEVAR s-a referit la cerinta relativ stringenta de a creste gradul de transparenta in domeniul imobiliar, prin diversificarea surselor de informatii disponibile, care sa fie accesibile tuturor operatorilor din sector. Astfel, specialistul in evaluare a aratat ca grila notariala de preturi reprezinta o referinta circulara si un element ce deturneaza piata imobiliara, fiind necesara stabilirea unui nou mod de evaluare, dat de cuantificarea unor informatii din cadrul contractelor de vanzare-cumparare, transmise in copie catre primarii. Se impune insa un efort din partea autoritatilor locale, de a modifica software-ul de centralizare, in asa fel incat, in cadrul rezultatelor tabelare, sa fie cuprins si campul pretului tranzactiilor efectuate. „Un astfel de proiect-pilot a fost elaborat in colaborare cu Primaria municipiului Cluj-Napoca, rezultand astfel un ghid informativ cu tranzactii imobiliare incheiate in anul 2013, acesta fiind disponibil pe portalul institutiei. Se pot astfel observa diverse detalii suplimentare, cum ar fi pretul pe metru patrat in diverse cartiere sau chiar la nivel stradal, faptul ca 75% din achizitii s-au efectuat din surse proprii si numai 25% prin credite bancare etc., marja de eroare data de declararea inadecvata a pretului real al tranzactiei (dictata de incercarea de a evita plata unui impozit mai mare in momentul oficializarii contractului de vanzare-cumparare) nefiind mai mare de 10%. Momentan, se afla in lucru un studiu aferent anului 2014, tot la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Intrucat informatiile se regasesc la toate primariile din Romania, centralizarea datelor din contractele de vanzare-cumparare, depuse obligatoriu in copie la autoritatile locale in vederea stabilirii impozitarii, ar fi o alternativa viabila la grilele notariale. Un alt proiect al ANEVAR, ce se va derula impreuna cu BNR, consta in constituirea unei baze de date care sa cuprinda informatii din evaluarile de piata ale evaluatorilor autorizati, luate in considerare de banci in momentul acordarii unui credit. De asemenea, dupa aprobarea noului Cod Fiscal (daca documentul ramane in forma actuala), se poate lucra si la o baza de date cu toate valorile impozabile ale cladirilor, stabilite conform noii norme”, a declarat Adrian Vascu.
Prima sesiune s-a finalizat cu expunerea Alexandrei Smedoiu, reprezentanta PwC Romania explicand celor prezenti avantajele aplicarii noilor prevederi fiscale in sectorul imobiliar, documentul pregatit de Guvern cu participarea specialistilor, ce va fi supus aprobarii Parlamentului in viitorul apropiat, vizand, printre altele, scutirea de la plata impozitului pe constructii a amenajarilor de cladiri si, de la 1 ianuarie 2016, reforma impozitului pe imobile, prin achitarea unei sume in functie de destinatia cladirii si nu ca pana in prezent, in functie de statutul proprietarului (persoana fizica sau juridica). „Noul Cod Fiscal mai propune o reducere de cateva zecimi de puncte procentuale a cotei de impozit pe cladiri la persoanele fizice si juridice, stabilirea unor reguli mai clare privind definitia cladirii, imobilele scutite de impozit si altele. De asemenea, se doreste aplicarea taxarii inverse la livrarea de constructii, precum si clarificari pentru fuziunile/achizitiile efectuate intre firme din sectorul imobiliar”, a explicat specialista in servicii financiare a PricewaterhouseCoopers.
Materiale inovatoare pentru constructiile sustenabile ale dezvoltatorilor
Sesiunea a doua, conceputa pentru a facilita interactiunea dintre producatorii de materiale si sisteme pentru constructii si dezvoltatori, beneficiari, antreprenori etc., moderata tot de Daniel Dragan, i-a avut ca speakeri pe Bogdan Balan, Product Manager al Saint-Gobain Construction Products Romania - Divizia Rigips, Andrei Sulyok, director general al Lindab Romania si Bogdan Pirvu, CEO Adeplast, carora li s-a alaturat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR). Astfel, Bogdan Pirvu a reliefat auditoriului cateva elemente semnificative din activitatea Adeplast, considerat a fi unul dintre cei mai mari furnizori nationali de mortare uscate, polistiren expandat si grafitat, respectiv un operator important pe segmentul de vopsele si tencuieli decorative, cu trei platforme industriale ce permit livrarea produselor pe intregul teritoriu al tarii, precum si la export (4% din cifra de afaceri, respectiv trei milioane de euro), in Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina si unele state arabe. „Adeplast inseamna competitivitate, dintre realizari fiind de mentionat cifra de afaceri de 67 milioane de euro din 2014, faptul ca este singura companie din Romania, cu capital autohton, certificata ETAG pentru termosistemul complet, respectiv activitatea de cercetare-dezvoltare derulata in laboratoarele proprii. Compania ofera materiale de constructii adecvate pietei romanesti – si nu numai, la centrele industriale din Oradea, Ploiesti si Roman avand o capacitate instalata suficienta pentru a face fata atat cererii actuale, cat si potentiale”, a aratat managerul Adeplast.
La randul sau, Andrei Sulyok s-a referit la conceptul ventilatiei mecanice in mediul rezidential, explicand ca, departe de a fi un lux, aceasta reprezinta o necesitate obiectiva pentru a asigura sanatatea ocupantilor unei cladiri. „Solutia Lindab Inside reprezinta un sistem complet de ventilatie pentru o casa/ vila, iar in varianta InDomo se instaleaza si la imobilele existente. Cu ajutorul acestui produs inovator se limiteaza pierderile de energie rezultate ca urmare a aerisirii prin deschiderea ferestrelor, se imbunatateste climatul interior si se reduc costurile de exploatare specifice imobilului. Prevazut cu elemente de recuperare a caldurii, Lindab Inside poate contribui la economisirea a 7.000 kWh pe unitate locativa in fiecare an”, a precizat directorul general al Lindab Romania.
Bogdan Balan, de la divizia Rigips a Saint-Gobain Construction Products Romania, a prezentat conceptul constructiilor durabile (cladiri sustenabile), subliniind ca in 2015 peste 50% din imobilele noi de birouri edificate in Bucuresti tintesc obtinerea unei certificari de sustenabilitate. „In principiu, este vorba despre asa-numitele imobile lideri ai pietei, caracterizate prin costuri mai reduse cu utilitatile, conectare mai buna la infrastructura si care asigura avantaje de marketing pentru dezvoltatori/ beneficiari. Produsele pe baza de gips (ca materie prima pentru ipsos si gips-carton) indeplinesc multe din conditiile impuse materialelor pentru constructii sustenabile, fiind rezistente la foc, avand o conductivitate termica scazuta si fiind complet reciclabile, chiar in mai multe cicluri de reutilizare. De asemenea, nu contin substante periculoase, iar Saint-Gobain, cu noul sistem Rigips ActivAir, contribuie inclusiv la imbunatatirea calitatii aerului, deoarece aceste placi inovatoare de gips-carton (cu miez aditivat) capteaza, retin si neutralizeaza formaldehida din aerul din incinte.  Saint-Gobain este preocupat de sustenabilitate atat prin sustinerea unor proiecte specifice (din Romania si strainatate), cat si prin evaluarea LCA a produselor proprii, restaurarea carierelor de exploatare a gipsului, participarea la programul World Class Manufacturing etc.”, a declarat Bogdan Balan.
In fine, dar nu in ultimul rand, Claudiu Georgescu a clarificat cateva aspecte referitoare la evolutia pietei materialelor de constructii, segment care s-a apreciat cu 3% in 2014 chiar si in contextul in care industria de constructii a regresat cu -10%, in ansamblul sau. „In momentul de fata, ne aflam intr-un punct in care viitorul pietei de constructii nu indica o orientare intr-o directie clara. Prin actiuni de tip lobby, companiile specializate – si nu numai pot determina insa factorii politici sa imprime directia corecta. In 2015, segmentul constructiei de locuinte va progresa mai ales prin efortul micilor dezvoltatori. Un alt domeniu de interes va fi cel al infrastructurii edilitare, cu mai multe fonduri alocate pentru retelele de apa si canalizare. Si edificarea cladirilor nerezidentiale poate fi mai alerta, un exemplu in acest sens fiind viitorul imobil de tip mall din Bucuresti - Pantelimon (Mega Mall), a carui deschidere este planificata pentru prima jumatate a anului in curs. Insa, pentru birouri, piata pare a fi putin «fortata», iar constructiile ingineresti vor depinde exclusiv de alocarile de la bugetul de stat”, a opinat Claudiu Georgescu. Presedintele APMCR a avertizat insa ca, in ceea ce priveste sectorul rezidential, este previzibila aparitia unei noi «bule» imobiliare, in opinia sa fiind necesara interventia statului pentru limitarea posibilului fenomen.
In final, speakerii sesiunii secunde au abordat problematica insolventei, din perspectiva furnizorilor de materiale direct afectati de acest fenomen si au sustinut o serie de intrebari si raspunsuri. Informatii suplimentare, la www.business-mark.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter