RO EN
السلة فارغة

UPGRADE Romania: Buget de peste 10 miliarde euro pentru investitii publice in 2019

Investitiile au un rol esential in dezvoltarea unei tari, prin beneficiile rezultate pe piata muncii, prin efectele de multiplicare si prin facilitatile pe care le aduc zonelor unde sunt realizate. 2019 este anul in care Guvernul acorda o atentie sporita proiectelor de dezvoltare a Romaniei, atat in plan local, regional si national.
Datele oficiale confirma cresterea investitiilor nete in economie in primul trimestru al acestui an, cu 5,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Sunt cifre care ne incurajeaza sa continuam pe acest drum: sustinerea investitiilor publice si stimularea proiectelor private. Romania a inregistrat in ultimii ani una dintre cele mai mari cresteri economice din Uniunea Europeana. Eurostat si Institutul National de Statistica ne-au dat recent din nou vesti bune legate de cresterea Produsului Intern Brut. Avem a doua cea mai mare crestere economica din UE, pe primul trimestru al acestui an. Este un avans sustenabil, la care au contribuit aproape toate ramurile economiei.
Pentru 2019, avansul economic este estimat la 5,5% din PIB, in conditiile unui an agricol normal si ale redresarii sectorului serviciilor si investitiilor. In urmatorii doi ani cresterea economica se va baza indeosebi pe investitii in sectoarele strategice din economie si care sa dezvolte productia autohtona.
La nivelul Guvernului, avem in vedere mai multe programe de stimulare a investitiilor, care sa asigure o dezvoltare armonioasa a regiunilor tarii si de care sa beneficieze cat mai multi romani. Un prim program este cel pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie, mecanism prin care, in anul 2018, am sustinut proiecte de peste 5,1 miliarde lei; pentru 2019 aceasta valoare va fi depasita.
Pentru acest an am prevazut in buget peste 10 miliarde de euro pentru investitii publice, indeosebi in infrastructura, educatie, sanatate. In transporturi, au fost deblocate sau incepute proiecte importante, asteptate de romani de multa vreme. Nu voi insista aici pentru ca sunt sigura ca domnul ministrul Cuc va vorbi despre aceste investitii, precum si despre cele pe care le vom derula in perioada urmatoare. Pentru investitiile in sanatate, prioritate a Guvernului Romaniei, anul acesta am alocat un buget istoric, de peste 6 ori mai mare fata de cel prevazut anul trecut.
Pe langa fondurile de aproximativ 1 miliard de lei pentru achizitia de aparatura si echipamente medicale, am alocat aproximativ 740 milioane de lei pentru investitii in unitati sanitare din subordinea Ministerului Sanatatii si din reteaua autoritatilor publice locale. In acest sens, am prevazut sume importante pentru extinderea sectiei de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, pentru Institutul Regional de Oncologie Timisoara, dar si pentru construirea de noi spatii in cadrul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.
Totodata, continuam proiecte incepute acum mai multi ani, cum ar fi constructia si dotarea cu aparatura a Spitalului de Pediatrie din Timisoara, a carui constructie a inceput acum 10 ani. Am alocat bani pentru dotarea Blocului operator de la Spitalul Universitar din Bucuresti care a inceput sa fie renovat acum 10 ani, este finalizat, dar nu are aparatura necesara. Mai vorbim si despre Spitalul din Falticeni, care a inceput sa fie construit in 1990. Anul trecut am finantat constructiile, anul acesta vom finanta dotarea cu aparatura medicala.
Acordam sustinerea financiara pentru investitiile in spitalele publice din reteaua sanitara a autoritatilor locale, ca de exemplu lucrari de constructii, reparatii capitale, achizitie de echipamente si aparatura medicala. Din fonduri europene, pentru sanatate, sunt disponibile 800 milioane euro, din care vom finanta reabilitarea si modernizarea a 280 unitati medicale si a 35 unitati de primiri urgente.
Pe langa fondurile alocate de la bugetul de stat pentru sanatate, tot pentru anul 2019, se adauga peste 200 milioane de euro pentru continuarea constructiilor si dotarilor cu echipamente a unitatilor sanitare din tara, in cadrul unui Acord de imprumut incheiat cu Banca Mondiala.
Un proiect important de investitii il reprezinta achizitia de incubatoare pentru dotarea tuturor unitatilor sanitare care au sectii de ingrijire nou-nascuti. Ministerul Sanatatii asigura finantarea pentru achizitia a 1170 de incubatoare, procedurile de achizitie sunt finalizate, iar in a doua jumatate a anului acestea vor fi livrate.
Educatia a fost unul dintre principalii beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Locala, prin care asiguram fonduri pentru obiective incluse in pachetul minim de servicii publice in fiecare localitate din mediul rural si urban. Sunt proiecte din domenii strategice: pe langa educatie, vorbim de sanatate, apa-canalizare, energie termica si electrica (inclusiv iluminat public), transport/drumuri, salubrizare, cultura, culte, locuire si sport. Printr-o alocare financiara care depaseste 47 de miliarde de lei, in cele doua etape ale programului, am reusit sa includem la finantare mai mult de 12.500 de obiective. Dintre acestea, aproape 3.400 au fost gradinite si scoli.
Ce as vrea sa subliniez este ca fiecare comuna a beneficiat de finantare pentru cel putin un obiectiv prin acest program. Dar, desigur, domnul vicepremier Daniel Suciu va da mai multe detalii.
Un alt program, complementar PNDL, il reprezinta Fondul de Dezvoltare si Investitii, cu alocari anuale de peste 1 miliard de euro. Desi lansat de mai putin de doua luni, acest program este foarte apreciat de primari. Pana acum au inregistrat aproximativ 1.500 de solicitari de finantare, cele mai multe cu privire la investitii in infrastructura de transport, in reteaua de apa si canalizare, in retelele de energie electrica si de gaze, inclusiv extinderea acestora. Incurajez autoritatile locale sa aplice pentru obtinerea sprijinului guvernamental in derularea proiectelor de investitii si dezvoltare a comunitatilor locale si pentru a creste conditiile de viata pentru romani.
Pentru ca nevoia de finantare este foarte mare, apelam la sursele disponibile pentru sustinerea investitiilor. Fondurile europene reprezinta o sursa foarte importanta pentru dezvoltarea unor proiecte din mai multe domenii cu beneficii directe pentru romani.
Am facut progrese substantiale de la preluarea mandatului, astfel incat rata absorbtiei a crescut la 29%, foarte aproape de media statelor membre, care este de 31%. De asemenea, o alta solutie este realizarea in parteneriat public-privat a unor mari proiecte de investitii.
Am schimbat profund cadrul legal pentru parteneriatul public-privat, pentru a simplifica si eficientiza procesul de atribuire si realizare a proiectelor de investitii in parteneriat public-privat. Intr-un timp relativ scurt am aprobat in Guvern o lista cu 22 de mari proiecte strategice care urmeaza sa fie realizate in parteneriat public-privat.
O parte din aceste proiecte au intrat deja in etapa finala de lucru, de exemplu Autostrada Ploiesti-Brasov are acum un constructor cert: asocierea dintre cea mai mare firma din China si una dintre cele mai importante firme din Turcia.
Totodata, mai sunt o serie de mari proiecte care au deja studiile de fundamentare finalizate sau intr-o etapa foarte avansata, si ma refer aici Autostrada "Targu Neamt - Iasi", proiectul de amenajare a raului Arges, Centrala Hidroelectrica cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti si construirea si operarea unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem.
Din punct de vedere legislativ, anul acesta am reglementat si modul de implicare a fondurilor sau societatilor de investitii, inclusiv a fondurilor de pensii administrate privat care doresc sa participe in parteneriat public-privat la realizarea acestor proiecte strategice. Sunt convinsa ca pe acest punct detalii suplimentare va va da ministrul Finantelor Publice, domnul Teodorovici.
Sunt demersuri importante pe care le-am facut si pe care le avem in vedere in perioada urmatoare pentru stimularea investitiilor publice si private, principalul motor de dezvoltare economica si de bunastrare pentru romani. Sunt convinsa ca si colegii mei de cabinet vor dezvolta, fiecare pe domeniul sau de competenta, si ca din aceasta dezbatere vor rezulta idei constructive si benefice, pe care sa le avem in vedere.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter