RO EN
السلة فارغة

UE: Finantare de proiecte de decarbonizare si combatere a schimbarilor climatice

Potrivit masurilor propuse de Comisia Europeana joi, 24 mai, sectorul financiar din UE va avea posibilitatea sa sprijine pe deplin lupta impotriva schimbarilor climatice, deoarece acesta are potentialul de a multiplica finantarea sustenabila si de a se afirma ca lider in domeniu. Implicarea sectorului financiar in acest proces va da avant eforturilor de a reduce amprenta UE de mediu, sporind, in acelasi timp, sustenabilitatea si competitivitatea economiei europene.
Valdis Dombrovskis, vicepresedintele responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si Uniunea pietelor de capital, a declarat: „Ar trebui sa ne investim banii in proiecte care sunt compatibile cu obiectivele noastre de decarbonizare si cu lupta impotriva schimbarilor climatice. Acest lucru este important pentru mediu si economie, dar si pentru stabilitatea financiara. Intre 2007 si 2016, pierderile economice cauzate de fenomenele meteorologice extreme au crescut cu 86%. Propunerile prezentate arata ca Uniunea Europeana este hotarata sa se asigure ca investitiile noastre se indreapta in directia cea buna. Propunerile urmaresc valorificarea vastului potential al pietelor de capital in lupta impotriva schimbarilor climatice si promovarea sustenabilitatii.”
Principalele caracterisitici ale masurilor propuse se refera la:
- un sistem de clasificare unificata („taxonomie”) la nivelul UE, ce stabileste criterii armonizate pentru a determina daca o activitate economica este sustenabila din punct de vedere ecologic;
- indatoririle investitorilor si publicarea informatiilor, astfel incat sa se asigure consecventa si claritate cu privire la modul de integrare, de catre investitorii institutionali, a factorilor ecologici, sociali si de guvernanta (environmental, social and governance - ESG) in procesul de luare a deciziilor de investitii;
- indici de referinta pentru activitatile cu impact scazut in ceea ce priveste emisiile de carbon, prin crearea unei noi categorii de astfel de indici (cuprinzand versiunea decarbonizata sau cu emisii reduse a celor standard), precum si de indici de referinta pentru activitatile cu impact pozitiv in ceea ce priveste emisiile;
- mai buna consiliere a clientilor cu privire la sustenabilitate, prin intermediul unei consultari publice lansate in scopul de a modifica actele-delegate in temeiul Directivei privind pietele instrumentelor financiare (MiFID II) si al Directivei privind distributia de asigurari.
Atunci cand au adoptat Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabila (link is external), UE si guvernele din intreaga lume s-au angajat sa urmareasca obiectivul de a promova o economie si o societate mai sustenabile.
Nivelurile actuale de investitii nu sunt suficiente pentru a promova un sistem economic sustenabil din punct de vedere ecologic, care sa combata schimbarile climatice si epuizarea resurselor. Pentru a finanta investitiile suplimentare in valoare de 180 de miliarde euro necesare pentru a indeplini obiectivele asumate de UE pentru anul 2030 prin Acordul de la Paris, trebuie ca mai multe fluxuri de capital privat sa fie orientate catre investitii sustenabile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter