RO EN
السلة فارغة

UE are ca obiectiv egalitatea de remunerare si echilibru intre barbati si femei

Comisia Europeana si-a prezentat strategia privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in Europa. Cu toate ca UE este lider mondial in domeniul egalitatii de gen si a inregistrat progrese semnificative in ultimele decenii, violenta bazata pe gen si stereotipurile persista: una din trei femei din UE a fost victima a violentei fizice si/sau sexuale.
Chiar daca numarul femeilor absolvente de cursuri universitare este mai mare decat cel al barbatilor, ele castiga in medie cu 16 % mai putin decat barbatii si doar 8 % din directorii generali ai celor mai mari intreprinderi din UE sunt femei.
Pentru a remedia aceasta problema, Strategia privind egalitatea de gen pe perioada 2020-2025 prezinta actiuni-cheie pentru urmatorii 5 ani si angajamentul Comisiei de a integra perspectiva egalitatii in toate domeniile de politica ale UE. Strategia prezinta modul in care Comisia va indeplini promisiunea facuta de presedinta von der Leyen ca Europa sa ofere aceleasi oportunitati tuturor celor care au aceleasi aspiratii.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Egalitatea de gen este un principiu fundamental al Uniunii Europene, dar nu este inca o realitate. In afaceri, in politica si in societate in ansamblul sau, ne putem valorifica intregul potential doar daca folosim toate aptitudinile si intreaga diversitate. Nu este suficient sa utilizam doar jumatate din populatie, jumatate din idei sau jumatate din energie. Prin Strategia privind egalitatea de gen, vom sustine cu fermitate realizarea de noi progrese si accelerarea ritmului acestora pentru a promova egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.”
Vicepresedinta pentru valori si transparenta, Vera Jourova, a declarat: „Europa este un loc propice femeilor, in pofida tuturor disparitatilor. Dat fiind faptul ca societatea noastra trece prin tranzitii importante, fie ca este vorba de tranzitia verde sau de cea digitala, trebuie sa ne asiguram ca femeile si barbatii au sanse egale si ca inegalitatile nu sunt agravate de schimbari. Dimpotriva, trebuie sa cream conditiile necesare pentru ca femeile sa devina agenti pentru o tranzitie echitabila la locul de munca si in viata privata.”
Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, a declarat: „Pentru a realiza egalitatea, nu trebuie sa luam ceva de la unii, pentru a le da altora. Egalitatea este o resursa infinita, de care putem beneficia cu totii. Discriminarea are un pret atat pentru victime, cat si pentru societate in ansamblul sau, din cauza lipsei recunoasterii personale, a absentei meritocratiei, precum si a irosirii talentelor si a pierderii potentialului de inovare. Prin Strategia privind egalitatea de gen, ancoram egalitatea de gen in centrul procesului de elaborare a politicilor UE. Obiectivul nostru este sa asiguram ca femeile, in loc sa fie nevoite sa depaseasca piedici suplimentare pentru a beneficia de ceea ce in cazul barbatilor este de la sine inteles, isi pot valorifica intregul potential.”
Actiuni concrete pentru egalitate in perioada 2020-2025
Niciun stat membru al UE nu a realizat egalitatea de gen. Progresele sunt lente, iar disparitatile de gen persista in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, remunerarea, ingrijirea si pensiile. Pentru a elimina aceste disparitati si pentru ca Europa sa isi poata valorifica pe deplin potentialul in afaceri, politica si societate, strategia defineste un set de actiuni-cheie, printre care se numara si urmatoarele: incetarea violentei bazate pe gen si eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participari si a unor oportunitati egale pe piata fortei de munca, inclusiv a egalitatii de remunerare, si realizarea unui echilibru intre barbati si femei in procesul decizional si in politica.
1. In UE, 33 % din femei au fost supuse violentei fizice si/sau sexuale, in timp ce 55 % au fost hartuite sexual. Trebuie sa inceteze violenta bazata pe gen si stereotipurile daunatoare carora le cad victima femeile. In acest scop, strategia solicita adoptarea de masuri juridice de incriminare a violentei impotriva femeilor. Comisia intentioneaza, in special, sa extinda domeniile de criminalitate in care armonizarea este posibila in intreaga Europa la formele specifice de violenta impotriva femeilor, inclusiv hartuirea sexuala, abuzul asupra femeilor si mutilarea genitala feminina. In plus, Comisia va propune actul legislativ privind serviciile digitale care sa clarifice ce masuri se asteapta din partea platformelor pentru a combate activitatile ilegale online, inclusiv violenta online care vizeaza femeile.
2. In UE, femeile castiga in medie cu 16 % mai putin decat barbatii si se confrunta in continuare cu bariere in calea accesului si a mentinerii pe piata fortei de munca. Egalitatea de gen este o conditie esentiala pentru o economie europeana inovatoare, competitiva si prospera. Avand in vedere provocarile demografice, precum si tranzitia verde si cea digitala, sprijinirea femeilor in gasirea de locuri de munca in sectoarele care se confrunta cu un deficit de personal calificat, in special cele ale tehnologiei si inteligentei artificiale, va avea un impact pozitiv asupra economiei Europei. Pentru a solutia problema remuneratiei inegale, Comisia lanseaza astazi o consultare publica privind transparenta salariala si va prezenta masuri obligatorii pana la sfarsitul anului 2020. De asemenea, pentru ca femeile sa isi poata realiza intregul potential pe piata fortei de munca, Comisia isi va intensifica eforturile de asigurare a respectarii standardelor UE privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata, astfel incat atat femeile, cat si barbatii sa aiba posibilitatea reala de a face alegeri in ceea ce priveste dezvoltarea lor pe plan personal si profesional. Egalitatea de gen in contextul legat de piata fortei de munca, de incluziunea sociala si de educatie va continua sa fie monitorizata prin intermediul semestrului european.
3. Femeile sunt in continuare subreprezentate in pozitiile de conducere, inclusiv in cele mai mari intreprinderi din UE, unde doar 8 % din directorii generali sunt femei. Pentru ca femeile sa devina lideri in afaceri, Comisia va sustine cu fermitate, printre altele, adoptarea propunerii din 2012 privind echilibrul de gen in consiliile de administratie ale intreprinderilor. Comisia va promova, de asemenea, participarea femeilor in politica, inclusiv la alegerile pentru Parlamentul European din 2024, si prin intermediul finantarii si al schimbului de bune practici. Pentru a da un exemplu, Comisia va depune eforturi pentru a atinge un echilibru de gen de 50 % la toate nivelurile propriei conduceri pana la sfarsitul anului 2024.
Integrarea perspectivei de gen in toate politicile UE
De asemenea, sub conducerea comisarului pentru egalitate, Helena Dalli, si cu sprijinul nou-creatului Grup operativ in domeniul egalitatii, Comisia va integra, de asemenea, perspectiva de gen in toate politicile si initiativele majore ale UE. Acest concept este cunoscut si sub denumirea de „abordare integratoare a egalitatii de gen”. Principalele provocari cu care se confrunta UE in prezent, printre care se numara si transformarile climatice si cele digitale, au o dimensiune de gen. Obiectivele Strategiei privind egalitatea de gen se vor reflecta, de asemenea, in actiunile la nivel mondial ale UE de promovare a emanciparii femeilor si de combatere a violentei bazate pe gen.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter