RO EN
السلة فارغة

TRANSELECTRICA: Rezultatele otinute in primele 9 luni, afectate de OUG 114 /2018

Rezultatele financiare obtinute de Transelectrica in primele 9 luni ale anului 2019 sunt construite sub impactul a cel putin doua elemente de particularitate in comparatie cu anul 2018: majorarea taxei din cifra de afaceri realizata din activitati ce fac obiectul licentelor acordate de ANRE de la 0,1% (2018) la 2% (2019), in baza OUG 114/2018; respectiv costurile mai mari cu mentenanta, ceea ce se traduce prin responsabilitate fata misiunea fundamentala a Companiei de a asigura functionarea Sistemului Electroenergetic National.
In tabloul rezultatelor financiare in primele 9 luni ale anului 2019, majorarea substantiala a taxei din cifra de afaceri realizata din activitati ce fac obiectul licentelor acordate de ANRE se traduce printr-un cost de 26,6 milioane de lei, fata de 2,2 milioane de lei cat ar fi insemnat daca taxa isi mentinea valoarea de 0,1%. Astfel, doar prin aplicarea acestei prevederi, o diferenta de 24,4 milioane de lei a afectat costurile si implicit s-a reflectat in rezultatele financiare.
Cu toate acestea, desi s-a realizat o bugetare prudenta pentru anul 2019, eforturile Companiei au fost calibrate pe respectarea angajamentelor fata de ANRE si a intregului pachet de indicatori. De exemplu, in cifra absoluta mentenanta in primele 9 luni ale anului 2019 s-a realizat la valoarea de 94,7 milioane de lei, fata de 87,4 milioane de lei, cat s-a realizat in aceeasi perioada a anului trecut. Rezulta astfel o diferenta de 7,3 milioane de lei, reprezentand cost cu impact in rezultatele financiare, dar si un angajament fata de ANRE si fata de misiunea Transelectrica de a garanta siguranta in functionare a Sistemului Electroenergetic National.
Din cei doi factori care au impactat major rezultatele financiare ale anului 2019, respectiv taxa de 2% si costurile mai mari cu mentenanta, rezulta o diferenta de 31,7 milioane de lei (care majoreaza costurile), fata de anul 2018.
In ceea ce priveste Planul Anual de Investitii, in primele 9 luni ale anului 2019 s-au realizat 164,4 milioane de lei, in timp ce in tot anului 2018 (12 luni) s-au realizat 161,5 milioane de lei.
„Profitul brut realizat de Transelectrica in primele 9 luni ale anului 2019, respectiv 82,9 milioane de lei – fata de 107,7 milioane de lei, profit brut realizat in aceeasi perioada a anului 2018 – a amortizat un impact de 31,7 milioane de lei, reprezentand taxa de 2% si costul mai mare cu mentenanta. Asta inseamna ca pe parcursul anului 2019, Transelectrica a suportat o taxa din cifra de afaceri realizata din activitatile care fac obiectul licentelor acordate de ANRE mult mai mare fata de cea suportata in anul 2018, dar in acelasi timp a realizat mai multa mentenanta. Prin urmare, daca aceste doua elemente nu ar fi impactat rezultatul brut al anului 2019, profitul la 9 luni ar fi fost de 114,6 milioane de lei, ceea ce ar fi insemnat cu 6,9 milioane de lei mai mult decat in primele 9 luni ale anului 2018, in aceleasi conditii ca cele de anul trecut.
2019 a fost un an plin de incercari, dar, din fericire, rezultatele muncii in echipa a specialistilor din Transelectrica nu au fost afectate de problemele de imagine din luna septembrie. Pana la urma, studiile reale, munca reala, devotamentul, profesionalismul si pasiunea nu pot fi anihilate de nicio pornire individuala de impostura. Avem o companie sanatoasa, care isi gaseste in permanenta parghiile si resorturile pentru evolutie", a declarat Claudia-Gina ANASTASE (foto stanga), Director General Executiv, Presedinte al Directoratului Transelectrica.
In acest context, Transelectrica a obtinut deja un profit brut de 82,9 milioane de lei in primele 9 luni ale anului 2019, chiar daca a fost bugetat un profit brut de doar 20,4 de milioane de lei pentru intreg anul 2019, bugetarea fiind una prudenta luand in calcul inclusiv potentiale amenzi ANRE pentru nerealizarea investitiilor din anii trecuti.
Anul 2019 a fost marcat de evolutii importante in cazul proiectelor cu finantare europeana:
- s-au semnat in cursul anului contracte de executie a lucrarilor in valoare totala de aproximativ 75 de milioane de euro (reprezentand 356,9 milioane de lei, in conditiile unui curs valutar mediu de 4,72 lei/ euro) pentru LEA 400 kV d.c. Cernavoda-Stalpu, proiect cu o cofinantare europeana nerambursabila de 27 de milioane de euro prin Mecanismul de Interconectare a Europei, din totalul costurilor eligibile de 54 de milioane de euro;
- s-a semnat contractul de cofinantare nerambursabila in valoare de 33,43 milioane de euro prin POIM pentru LEA 400 kV Smardan-Gutinas, proiect a carui valoare totala se ridica la 56,76 milioane de euro.
„Toate echipele noastre de profesionisti sunt antrenate in tot ce inseamna proiecte de cooperare regionala in vederea atingerii obiectivelor Uniunii Europene de creare a pietei unice europene de energie electrica si vom fi in masura sa prezentam rezultate deosebite pe aceasta zona de colaborare pana la sfarsitul acestui an", a conchis Claudia-Gina ANASTASE, Director General Executiv, Presedinte al Directoratului Transelectrica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter