RO EN
السلة فارغة

STUDIU: Solutia favorita pentru economisire si investitie este domeniul imobiliar

Asociatia Adminstratorilor de Fonduri din Romania impreuna cu Institutul de Studii Financiare, Banca Comerciala Romana si Erste Asset Management au lansat studiul “Evaluarea complexa a relatiei romanilor cu surplusul financiar’’. Studiul isi propune sa lamureasca relatia pe care o au romanii cu sumele de bani care le raman dupa cheltuielile zilnice, care sunt mijloacele preferate de economisire si care este raportarea la instrumentele de investitie financiara.
Din rezultatele studiului reiese ca solutia favorita pentru economisire si investitie este domeniul imobiliar si se mai remarca o crestere a nivelului de educatie financiara. In ceea ce priveste riscurile si temerile de zi cu zi, in studiu se observa ca principalele teme sunt: stabilitatea financiara a familiei, in care sunt incluse stabilitatea jobului, cresterea costurilor lunare si a ratelor la credite, urmata de griji pentru sanatate, pentru copii si viitorul lor, instabilitatea politica si situatia la nivel regional.
Ideea de investitie financiara incepe sa prinda contur, cu un accent deosebit pe nevoia de informare si servicii financiare de calitate. Se observa si o crestere importanta in ceea ce priveste investitiile in pensiile private de la precedentul studiu din 2016, de peste 9% in randul celor care considera acest instrument ca fiind o posibilitate de evitare a riscurilor si de mentinere a stabilitatii financiare (27,5% in 2018 fata de 18,3% in 2016). Serviciile bancare si investitionale sunt privite ca fiind satisfacatoare de marea majoritate a celor care le folosesc, cu un procent de peste 80% in ambele cazuri.
“Studiul pe care l-am lansat astazi este un instrument excelent pentru a ne cunoaste clientii si modul in care noi putem sa ne perfectionam activitatea. Este deosebit de important sa calibram corect serviciile pe care le oferim la cerintele pietei, mai presus de orice. Cred ca cifrele bune, care indica o satisfactie majora din partea clientilor, sunt un indicator care trebuie sa ne bucure dar care ne si incurajeaza sa continuam sa fim atenti mereu la nevoile lor. Observam insa si o diferentiere majora in perceptia asupra instrumentelor financiare intre clienti existenti si clienti potentiali, cu multe prenotiuni si temeri - de multe ori nejustificate. Astfel de studii reprezinta un pilon important in eforturile de educatie financiara pe care le desfasuram.” a declarat Jan Pricop, Director Executiv al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania.
”Pentru prima data in Romania se face un studiu pe target-ul tanar, cel cuprins intre 18 si 25 de ani. Rezultatele sunt imbucuratoare tinand cont de faptul ca am descoperit o maturizare financiara surprinzatoare. 69,1% dintre tineri stiu ca planificarea atenta a cheltuielilor este extrem de importanta, peste 60% dintre ei inteleg ca e nevoie sa isi asigure mai multe surse de venit si, aici sunt extrem de placut surprins, 15,9% considera ca investitia intr-o pensie privata este o modalitate de a evita riscurile si a-ti mentine stabilitatea financiara. Sunt cifre de la care trebuie sa plecam in procesul de educatie financiara, daca ne pasa de generatiile care vin.” a subliniat Dragos Neacsu, CEO Erste Asset Management.
”Avem nevoie de o profesionalizare a pietei nu doar in directia instrumentelor financiare. Am reusit sa aliniem piata romaneasca la nivelul celei europene, dar ne ramane sa investim si in educatie financiara daca ne dorim sa avem o piata cu adevarat competitiva. E un moment bun sa pornim in aceasta directie pentru ca lipsa de educatie nu afecteaza doar business-ul in sine, lipsa poate duce si la o reticenta serioasa in a economisi sau investi si, in final, la o scadere a pietei, oricate instrumente performante vom pune noi la dispozitia clientilor.” a afirmat prof. univ. Ion Stancu, director general al Institutului de Studii Financiare.
Studiul a fost realizat de catre compania D&D Research, cu o echipa condusa de Dan Petre, in perioada noiembrie 2017 - martie 2018, pe un esantion de 2.100 de persoane, reprezentativ pentru mediul urban, cu varstele cupriunse intre 18 si 55 de ani, marja de eroare la nivel national fiind de 2,1%. Scopul studiului a fost de a masura complex, exploratoriu si structurat perceptiilor si atitudinilor vis-a-vis de surplusul financiar, care este semnificatia perceputa a acestor instrumente, identificarea potentialului de asumare si management al riscului, gradului de cunoastere si informare vis a vis de instrumentele de economisire / investitie disponibile, obiceiurilor de utilizare a instrumentelor de economisire investitie - cand, unde, ce anume, cum, de ce, surse de informare, grad de pro-activitate, canale de comunicare, perceptiile si comportamentelor privind pensiile private.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter