RO EN
السلة فارغة

SAVILLS: Renovarea hotelurilor vechi este intarziata de obtinerea autorizatiilor

Potrivit celui mai recent raport Savills al tendintelor pe piata hoteliera din Europa, orasele turistice europene precum Dublin, Lisabona si Madrid si structurile alternative de operare, cum ar fi structurile neinchiriate, ofera oportunitati mai bune pentru acei investitori dispusi sa-si asume un risc mai mare.
Richard Dawes, directorul diviziei de hoteluri Savills, a declarat: "Cele mai recente date Savills arata ca piata hoteliera europeana este acum o clasa de active mult mai matura si mai lichida comparativ cu un deceniu in urma, cu una dintre cele mai diversificate plaje de cumparatori din istoria industriei imobiliare. Pe masura ce randamentele continua sa se comprime pe multe piete principale, cum ar fi Paris, Amsterdam, Londra si marile orase din Germania, cei care sunt dispusi sa depaseasca curba de risc in orasele turistice emergente si in structurile de operare neinchiriate beneficiaza de un arbitraj de randament atractiv.“
Volumele tranzactiilor cu active hoteliere in Europa au ramas ridicate in 2018, depasind volumele din 2017 conform Real Capital Analytics RCA. Investitorii transfrontalieri au fost cei mai activi, reprezentand 65,4% din totalul volumelor in 2018, depasind media pe 10 ani de 54,9%.
Marie Hickey, director in cadrul echipei de research Savills, completeaza: "Extinderea cheltuielilor de consum ale europenilor pe experiente precum vacantele, paralel cu tendinta de crestere a numarului de calatorii internationale la nivel global, reprezinta principalele fundamente ale unei cereri sanatoase pentru piata hoteliera europeana. Numarul de turisti inregistrat la nivel global a ajuns la 1,4 miliarde in 2018, potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului UNWTO. Dintre acestia, mai mult de jumatate reprezinta sosirile in Europa, in valoare totala de 713 milioane, in crestere cu 6% fata de anul precedent - intarind pozitia Europei ca lider mondial in ceea ce priveste calatoriile in strainatate si cresterea cerintelor de cazare ".
Potrivit Savills, in timp ce orase turistice consacrate precum Londra si Paris inregistreaza o pondere semnificativa in totalul sosirilor internationale, orasele emergente mai mici sunt cele care inregistreaza cea mai puternica crestere. Bucuresti, Budapesta, Praga si Lisabona au raportat o crestere puternica a numarului de sosiri internationale in aeroporturi in ultimii trei ani, alaturi de cresterea nivelului de interes, asa cum arata cautarile Google legate de calatorii. Acest lucru s-a reflectat in mare parte in performanta operationala, desi aceasta era deja la un nivel ridicat in 2017 si cresterea ulterioara a stocurilor pe unele piete au generat unele efecte negative asupra performantei RevPAR (Revenue Per Available Room- veniturile pe camera disponibila) in 2018. Pietele turistice mai mari, cum ar fi Madrid si Amsterdam, care se afla intre primele 20 piete in crestere, au beneficiat, de asemenea, de niveluri de interes continuu si de conectivitate imbunatatita. Pentru investitori, aceasta crestere, alaturi de randamentele mai ridicate in comparatie cu pietele mai mature, se va dovedi a fi atractiva pentru cei care cauta oportunitati pentru a obtine randamente mai mari.
Piata hoteliera din Romania
Potrivit companiei de consultanta imobiliara Crosspoint Real Estate, asociat international Savills in Romania, la nivel national 2018 a cunoscut o crestere atat la nivelul capacitatii de cazare cat si din punct de vedere al numarului de turisti cazati, capacitatea de cazare fiind cu 1,6% mai mare ca in 2017 in timp ce numarul turistilor a crescut cu 6,7% comparativ cu anul anterior.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Turismului, turistii straini au cheltuit anul trecut peste 1 miliard de Euro in Romania. Cifra de afaceri estimata pentru 2018 a industriei hoteliere se situeaza in jurul valorii de 1,2 miliarde de Euro.
Pentru perioada 2019-2020, ne asteptam la o crestere de aproximativ 10% a numarului de hoteluri operationale in Romania, de la 1.633 la 1.800. Printre cele mai importante livrari pentru aceasta perioada se numara hotelurile Courtyard si Autograph Collection apartinand Marriott International in Bucuresti, o serie de hoteluri ibis in Bucuresti si Timisoara sau extinderea brand-ului Mercure in orase precum Timisoara, Sibiu si Brasov. Exista de asemenea o tendinta de renovare, modernizare si reintroducere in circuitul turistic a unor hoteluri vechi, cu istorie bogata si arhitectura caracteristica. Un exemplu in acest sens este inaugurarea hotelului Lido in luna ianuarie a acestui an, o cladire emblematica a Bucurestilor anilor ’30.
In ceea ce priveste atractivitatea produselor hoteliere din punct de vedere investitional, Codrin Matei, Managing Partner, Head of Capital Markets la Crosspoint declara ”Interesul crescut pentru aceasta clasa de active se poate observa prin prisma dezvoltarilor incepute in ultimul an atat in Bucuresti, cat si in orasele secundare, in contextul in care din ce in ce mai multe fonduri de investitii doresc o diversificare a portofoliului.”
El completeaza: “Hotelurile de brand sunt cele mai vizibile pe radarul investitorilor, iar tranzactia de referinta ce a validat acest interes a fost vanzarea Radisson Blu din Bucuresti catre fondul de investitii Revetas Capital. Cumparatorii activi pe piata vizeaza hoteluri de 4 si 5 stele cu peste 100 camere, amplasate in locatii centrale sau mai ales in apropierea unor hub-uri de business”,
“Exista un stoc vechi de astfel de active care necesita renovari, dar procesul greoi de obtinere a autorizatiilor in acest sens sau diversele situatii neclare din punct de vedere al documentelor de proprietate, limiteaza procesul de dezvoltare al acestui segment de piata”, concluzioneaza Codrin Matei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter