RO EN
السلة فارغة

RAPORT: Industria a crescut puternic in martie pe baza cererii pietei interne

In luna martie, industria a crescut puternic, dar mai mult pe seama cererii interne. Exporturile au stagnat, in timp ce importurile au continuat sa creasca. Performanta mai slaba a exporturilor poate fi un motiv de preocupare in contextul inmultirii semnalelor despre o posibila decelerare a cresterii economice globale. In orice caz, in pofida avansului robust din luna martie, optimismul managerilor e in scadere.
In fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
Productia
- Volumul productiei a urcat la 65 de puncte fata de 55 in februarie. Pe total, in primele 3 luni din 2018, cresterea a fost mai puternica decat in primele 3 luni din 2017.
- Stocurile au scazut foarte putin de la 47 la 46 ramanand in zona de contractie. Miscarea slaba a stocurilor reflecta optiunea manageriala pentru reducerea costurilor de stocare si faptul ca productia a accelerat recent.
Cererea
- Comenzile noi au urcat simetric in raport cu productia, de la 54 in februarie la 63 in martie, iar nivelul comenzilor pe primele 3 luni a fost mai ridicat decat in ianuarie-martie 2017.
- Comenzile pentru export au scazut de la 59 in februarie la 58. Media cresterii pe primele 3 luni a fost 57, fata de 60 pe primele 3 luni ale anului trecut.
- Importurile de materii prime au inregistrat insa un salt de la 59 la 65, iar media pe primele 3 luni a urcat usor fata de anul trecut.
Forta de munca
- Numarul angajatilor a depasit nivelul de echilibru intre angajari si disponibilizari. In martie cresterea a fost destul de puternica - 56 de puncte fata de 50 in februarie. Practic, in martie a fost nivelul cel mai ridicat de angajari din ultimele 15 luni. Cresterea angajatilor semnaleaza ca industria are deja comenzi substantiale, cel putin pe termen scurt.
Costuri si venituri
- Costurile de productie s-au calmat putin in martie, dar nu mult. Au scazut la 69 fata de 72 in februarie. Dar pe ansamblu, in primele 3 luni, costurile au fost mai mari (72) fata de ianuarie-martie 2017 (69).
- Preturile incasate de firme au continuat insa sa scada, de la 64 in ianuarie la 62 in februarie si la 60 in martie. Ar putea fi un efect al stagnarii exporturilor sau al concesiilor de pret facute de firme pentru a atrage comenzi, dupa lunile cu crestere scazuta.
Asteptarile
- Indexul de optimism al managerilor si-a pastrat trendul descendent de la 71 in ianuarie, 68 in februarie si 66 in martie. Valoarea indexului rezulta din agregarea asteptarilor distincte ale managerilor privind cererea, productia si incasarile viitoare.
Managerii cred ca productia, comenzile noi, costurile de productie si preturile incasate vor scadea in lunile urmatoare, dar ei se asteapta sa revina exporturile si sa scada importul. Tabloul asteptarilor arata ca managerii au o incredere slaba in sustenabilitatea cresterii din martie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter