RO EN
السلة فارغة

PMB anunta investitii de 280 milioane euro in sistemul de termoficare

Primaria Capitalei investeste constant in sistemul de termoficare al Municipiului Bucuresti, o serie de proiecte fiind deja realizate, altele sunt in derulare sau in diferite etape pregatitoare. Totodata, actuala administratie publica a Municipiului Bucuresti este pregatita pentru modernizarea si reabilitarea Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica - SACET. Pentru o corecta informare publica, va transmitem stadiul tuturor acestor proiecte.
Dezvoltarea a noi unitati de producere a energiei termice in cogenerare, de inalta eficienta (CET-uri):
Primaria Municipiului Bucuresti, prin Compania Municipala Energetica Bucuresti SA, a demarat proceduri pentru dezvoltarea a doua noi centrale termice de acest tip, in zonele identificate ca fiind deficitare (Aviatiei, respectiv Bd. Basarabia), asa cum este prevazut in Strategia de alimentare cu energie termica in sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucuresti.
Astfel, in prezent este finalizat studiul de solutie in vederea constructiei primului din cele doua CET-uri, studiu realizat cu finantare de la Guvernul Japoniei in baza Memorandumului incheiat in acest sens intre PMB, Ministerul Energiei si Compania Japoneza ITOCHU. Sumele necesare pentru a demara aceasta investitie au fost alocate Companiei municipale amintite, care este in plin proces de identificare a locatiilor pentru cele doua viitoare centrale.
In situatia in care, in viitorul imediat, necesarul de energie electrica si termica va impune noi investitii, PMB va avea in vedere dezvoltarea si a altor CET-uri, in plus fata de cele amintite.
Investitii in reteaua de termoficare:
Prioritizarea investitiilor RADET si ale Primariei Municipiului Bucurest are in vedere reabilitarea imediata a retelei de transport apa fierbinte, componenta a SACET care produce cea mai mare parte a pierderilor de caldura inregistrate pe intregul sistem.
Pentru identificarea segmentelor de retea care necesita cu prioritate reabilitare/modernizare si pentru a putea totodata asigura alocarile bugetare necesare, a fost elaborat in anul 2017 un studiu de fezabilitate care a evidentiat necesitatea de a efectua lucrari de reabilitare pentru 501,44 km conducte (250,72 km de canal de termoficare).
Pentru a degreva, partial, bugetul local de efortul investitional pe care acest obiectiv il presupune, o parte din lucrari - pentru 212 km de conducte, sunt cuprinse in proiectul pregatit de municipalitate pentru a primi cofinantare din fonduri europene, prin programul POIM OS 7.2 „Cresterea eficientei energetice in sistemul centralizat de furnizare a energiei termice in Municipiul Bucuresti”. Pana in prezent, au fost definitivate: actualizarea studiului de fezabilitate si depunerea acestuia spre verificare la Autoritatea de Management, documentul tehnic conform cerintelor expertilor Jaspers, analiza cost-beneficiu, planul tarifar, depunerea documentatiilor pentru obtinerea avizelor/autorizatiilor solicitate prin certificatul de urbanism (29 de avize obtinute), procedura de evaluare a impactului asupra mediului (decizia etapei de evaluare initiale si de incadrare) - ca etapa a procesului de obtinere a Acordului de mediu. Actualizarea SF a fost necesara avand in vedere modificarea indicatorului de lungime, care a impus actualizarea multiplelor componente ale studiului.
Valoarea investitiei se ridica la 994.349.671 lei fara TVA (circa 213,6 milioane Euro).
Pentru alte tronsoane de retea care insumeaza 63,24 km de conducte, tronsoane care au inregistrat in ultimul timp cel mai mare numar de avarii si pentru care trebuie incepute imediat lucrarile indicatorii tehnico-economici stabiliti prin studiul de fezabilitate au fost aprobati HCGBM nr. 216/2018. Valoarea investitiei se ridica la 274,894,009 Lei fara TVA, iar contractul de proiectare cu executie a fost atribuit Companiei Municipale Energetica Bucuresti SA. Pana in prezent, a fost finalizata etapa de proiectare a trei obiective din totalul celor sapte aferente investitiei, urmand ca ordinul de incepere a lucrarilor de executie sa fie dat la incheierea sezonului de incalzire 2018-2019, pentru urmatoarele tronsoane:
Obiectivul 2 - Magistrala II Sud - CS1 (CET)-CS5 Bobocica, cu o lungime de 4,27 km;
Obiectivul 6 - Magistrala Progresu Ferentari CF6-C14S, cu o lungime de 6,3 km;
Obiectivul 7 - Magistrala I-III Vest - CD9 - CD5, cu o lungime de 950 m.
Pentru restul de 226 km de coducte, incepand din acest an vor fi demarate procedurile necesare in vederea elaborarii documentatiei pentru achizitia lucrarilor de proiectare si executie. Prioritizarea lucrarilor va avea loc dupa influenta pe care o au in asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica.
Mentionam, totodata, ca la constructia bugetului pe 2019, pe langa sumele alocate investitiilor mentionate mai sus, vor fi alocate toate sumele solicitate de RADET pentru alte tipuri de investitii (realizate direct de catre regie).
Modernizarea centralelor existente:
Investitiile municipalitatii au fost directionate si spre lucrari de modernizare a centralelor termice zonale sau de cvartal, ca masura de eficientizare a producerii si furnizarii energiei termice in Capitala, proiecte ce vor fi continuate in acest an.
Astfel, in luna octombrie 2018 au fost demarate lucrarile de modernizare la Centrala Termica Amzei, prin Compania Municipala Energetica Bucuresti SA. Lucrarile vor fi reluate in primavara anului 2019, ca urmare a faptului ca in sezonul rece centrala continua sa livreze populatiei agent termic si apa calda. Valoarea investitiei se ridica la 2.865.615 lei fara TVA.
Totodata, pentru partea de producere a energiei termice in cogenerare, in conformitate cu prevederile Strategiei de alimentare cu energie termica in sistem centralizat a consumatorilor din municipiul Bucuresti, PMB deruleaza proiectul de modernizare a CTZ Casa Presei, care va asigura o parte din necesarul de energie termica in zona de nord a Capitalei. Studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici au fost aprobati prin HCGMB nr. 48/2018. Valoarea investitiei se ridica la 52.175.564 lei (exclusiv TVA). Dupa delegarea serviciului public de producere a energiei termice, Compania Municipala Energetica Bucuresti va demara procedura de achizitie necesara inceperii lucrarilor sus amintite.
In anul 2019, vor fi modernizate tot de catre PMB, centralele termice de cvartal Luterana si Rosetti, proiecte ale caror valori sunt estimate la 6.090.000 lei, respectiv 1.846.270 lei.
Delegarea serviciilor
In prezent, Municipiul Bucuresti, prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Termoenergetica Bucuresti-Ilfov, are pregatita documentatia pentru delegarea serviciilor de productie, transport si distributie a energiei termice catre Compania Municipala Energetica Bucuresti SA, conform Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Proiecte RADET
O serie de investitii au fost realizate la nivelul RADET, procesul de modernizare a sistemului de termoficare fiind continuat si in acest an:
1. Reabilitarea a 22,8 de km din reteaua primara si 100,9 km din reteaua secundara de termoficare
Radet Bucuresti a inlocuit, in anul 2017, un total de 11.3 km si 11.5 km in anul 2018, comparativ cu perioada cuprinsa intre anii 2010 - 2014, cand au fost inlocuiti timp de 4 ani aproximativ 20 de km de retea primara.
2. Reinceperea investitiilor in reabilitarea retelei de termoficare dupa o perioada de 7 ani, in care acestea au fost blocate, respectiv 13,72 km de retea.
3. Lucrari de modernizare a sistemului de transport si distributie a energiei termice au fost realizate in cartierele Aviatiei - PT 1, 2, 3, 4, 5 si 6 Aviatiei, fiind modernizati 17.4 km lungime conducta retea - valoare realizata conform contracte 22.077.810 lei fara TVA si Drumul Taberei - ansamblul MICRO 2 - lot 5fiind modernizati 8.2 km lungime conducta retea - valoare realizata conform contractului, in valoare de 5.447.584,37 lei fara TVA.
Totodata, au fost realizate si receptionate lucrari de reabilitare a retelelor termice aferente cartierelor Rahova si Titan: 5,5 km lungime conducta retea primara aferenta zonei Cotroceni-Ana Davila-Spital Municipal si Ana Davila-Academia Militara-Panduri - in valoare de 15.896 lei fara TVA si 10 km lungime conducta retea primara aferenta zonei Liviu Rebreanu-1 Decembrie 1918 - in valoare de 20.591 lei fara TVA.
De asemenea, in aceasta perioada s-au realizat si lucrari de modernizare si eficientizare a centralelor termice de cvartal si a instalatiilor de distributie aferente - CT 6, CT 10 si CT 13 Bucurestii Noi, CT Barbu Vacarescu, CT Bucur si CT Caporal Balan. Capacitatile realizate insumeaza 2.7 km lungime conducta retea.
Pana acum au fost modernizate 3 centrale, celelalte 3 centrale urmand a fi modernizate in cursul anului 2019. Valoarea totala realizata conform contractelor se ridica la 2.207.760 lei fara TVA.
In prezent, la nivelul RADET se afla in procedura de achizitie lucrarile de modernizare pentru centralele Floreasca si Ferentari. Concret, procedura se afla in etapa de analiza tehnica a documentatiei depuse de ofertanti.
4. Deblocarea in 2018 a procesului de modernizare si automatizare a sistemului SCADA -o investitie de aproximativ 50 de milioane lei
Un alt obiectiv realizat de regia autonoma il reprezinta actualizarea sistemului SCADA - investitie inceputa in 2009, blocata in anul 2011 si reluata in anul 2018 - cu rol important in modernizarea si reabilitarea sistemului de termoficare, care presupune transmiterea de date intre dispeceratul central si punctele termice, monitorizarea si controlul de la distanta al sistemului de termoficare.
5. Deblocarea in ultimii doi ani a achizitiilor pentru materiale necesare reabilitarii retelor termice
Tot in ultimii doi ani au fost refacute licitatiile si procedurile necesare pentru achizitionarea unor dispozitive si elemente importante in procesul de functionare a sistemului de termoficare. Astfel, au fost achizitionate, pentru prima data in ultimii sapte ani, vane - dispozitive in cazul carora inlocuirea este de multe ori mai importantadecat insasi inlocuirea conductelor. Pentru motopompele pentru apa fierbinte, electropompele submersibile si vanele cu actionare electrica necesare reabilitarii retelei primare au fost incheiate la sfarsitul anului 2018, in baza bugetului aprobat de PMB, acorduri-cadru pe o perioada de 12 - 24 luni.Valoarea acestora este de aproximativ 11, 10 milioane de lei (fara TVA).
6. Reabilitarea a 64 de kilometri de retea distributie energie termica
Inceperea din primavara anului 2019 a reabilitarii a 64 de kilometri de retea de distributie energie termica.
7. Deblocarea primelor servicii de reparatii cu firme terte pentru reabilitarea retelei termice
Tot din primavara anului 2019 se va relua colaborarea cu tertii in vederea realizarii lucrarilor de reparatii in reteaua de distributie a energiei termice. RADET nu mai este un sistem inchis, prin care numai unii furnizori reuseau sa patrunda, ci, dimpotriva, da dovada de transparenta in relatia cu tertii.
Inceperea in 2018 si continuarea in 2019 a lucrarilor de modernizare a retelelor de termoficare aferente punctelor termice 2 Aviatiei si 6 Aviatiei - blocate din anul 2010, pentru care s-a utilizat si se va utiliza in continuare 71% din teava existenta in depozitele regiei autonome si nefolosita din anul 2010.
Primaria Capitalei si Primarul general Gabriela Firea condamna ferm orice tentativa a reprezentantilor Opozitiei din Consiliul General de a obtine beneficii politice pe seama problemelor din sistemul de termoficare al Bucurestiului, dat fiind faptul ca actuala administratie este prima din ultimii 28 de ani care a stopat jaful din acest sistem si a demarat actiuni concrete de modernizare si eficientizare a producerii si distributiei de energie termica.
Primarul General, Gabriela Firea: „Consider strigatoare la cer demagogia PNL privitoare la situatia RADET, in conditiile in care acest partid a detinut controlul total asupra acestei regii in ultimii 10 ani inainte de mandatul meu, timp in care au asistat pasivi, sau poate chiar activi, la degradarea sistemului de termoficare din Bucuresti si la acumularea datoriilor istorice catre ELCEN. Stim cu totii ca sunt probleme in retea, dar cred ca oricine intelege ca nu aveam cum sa fi rezolvat in doi ani ceea ce nu s-a facut de la Revolutie incoace. Inca din primele luni de mandat am luat decizia de a unifica productia si distributia energiei termice in Bucuresti. In multe alte orase din tara centralele au fost preluate gratuit de catre administratia publica locala, iar noi nu reusim, iata, sa le preluam nici cu bani, desi am facut toate diligentele necesare de 2 ani.
Inteleg nemultumirea, pe deplin justificata, a celor care nu au caldura sau apa calda in apartamente dar nu-i pot amagi, asa cum o fac politicienii lipsiti de responsabilitate din Opozitie, ca exista solutii miraculoase care sa rezolve peste noapte, sau peste vara, problemele din sistemul de termoficare. Pot sa le promit insa ca ne vom tine cu maxima seriozitate de planul de reabilitare a acestui sistem pe care l-am inceput deja si ca, in urmatorii ani, vom fi din ce in ce mai putine probleme”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter