RO EN
السلة فارغة

PACT: Nereguli la selectia proiectelor PNDL si lipsa prioritizarii acestora

PACT pentru Romania a luat act cu surprindere si profunda indignare de declaratiile doamnei prim-ministru Viorica Dancila privind "viabilitatea" Programului National de Dezvoltare Locala, care, potrivit domniei sale, ar trebui continuat.
Intr-un discurs tinut la Asociatia Comunelor, doamna premier l-a laudat pe seful sau politic Liviu Dragnea pentru infiintarea PNDL si a sustinut continuarea acestui program. "Viabilitatea PNDL 1 introdus de domnul Liviu Dragnea ca ministru al Dezvoltarii ne-a dat certitudinea ca acesta trebuie continuat. Este un program de care depind sansele multor localitati. In 2017 s-au semnat pe PNDL 2 ordine de finantare pentru proiecte in valoare de 30 miliarde de lei", le-a transmis aceasta primarilor de comune.
"Viabilitatea" PNDL exista insa doar in realitatea paralela a PSD, numeroase rapoarte - inclusiv din partea Curtii de Conturi a Romaniei - semnaland nereguli grave in functionarea acestuia. Aceste analize amanuntite ale activitatii Programului National de Dezvoltare Locala scot in evidenta o serie de probleme majore privind etapa procedurala de pregatire a cererii de finantare si documentatia tehnica aferenta, precum: lipsa documentelor justificative / a studiilor tehnice, documentatie tehnica inadecvata/insuficienta, erori in bugetul proiectului (deviz general), lipsa planurilor principale, nerespectarea standardelor de cost, lipsa documentelor privind proprietatea / bunurile imobile, certificat de urbanism (CU) inexistent / expirat / incomplet.
Totodata, rapoartele confirma si alte nereguli majore privind intregul proces, precum: metodologie neclara de alocare a bugetului pe judete, model neclar de selectie a proiectelor, suprapunere cu alte programe, sistem dual de depunere a cererilor de finantare, calendar de pregatire incompatibil cu programul anual, slaba monitorizare a executiei proiectelor, lipsa monitorizarii in perioada post-executie.
Totodata, sunt mentionate nereguli cu privire la selectia proiectelor, care se face intr-un mod netransparent si inechitabil, fara a exista o prioritizare a acestora. Un calcul simplu facut la nivelul anului 2015 arata ca presupunand ca bugetul anual pe care PNDL il va avea la dispozitie este similar cu alocarea primita la inceputul anului 2014 (si anume aproximativ 1,5 miliarde RON in total, inclusiv fondurile pentru plata cheltuielilor efectuate in cursul anului anterior), vor fi necesari cel putin 15 ani pentru a finaliza toate proiectele cu contracte de finantare in baza PNDL.
Nu in ultimul rand, rapoartele au identificat proiecte depuse in cadrul PNDL ar putea fi finantate din alte surse, mai ales din fonduri structurale puse la dispozitie de Uniunea Europeana, care ar ajuta la cresterea absorbtiei acestor fonduri. Prin PNDL, se irosesc astfel fonduri semnificative de la bugetul de stat pe proiecte care ar fi putut fi implementate cu bani de la Uniunea Europeana, in conditiile in care rata de absorbtie este una neglijabila.
Avand in vedere toate aceste probleme sesizate mai sus, PACT pentru Romania ii adreseaza doamnei prim-ministru urmatoarele intrebari:
1. Cate proiecte au fost finantate pana acum prin PNDL si in ce zone?
2. Ce culoare politica aveau primarii din localitatile in care au fost incepute proiecte prin PNDL?
3. Cate santiere noi au fost incepute in ultimii ani prin PNDL?
4. In cati ani vor putea fi finalizate toate proiectele incepute prin PNDL?
5. Care este numarul de proiecte noi finantate fiecare an prin PNDL raportat la numarul de proiecte in continuare?
6. De ce avem nevoie de un program cu acelasi scop si activitate precum cele finantate din fonduri europene (POR, POIM)?
PACT pentru Romania considera ca PNDL nu reprezinta altceva decat un instrument de redirectionat fondurile publice catre "firmele de casa" ale puterii politice, in speta baronii PSD-ALDE. De aceea, PACT solicita inchiderea acestui program din 2019 si trecerea integrala a bugetului acestuia in cadrul programelor cu finantare europeana.
"PNDL este robinetul pentru baronii locali, un fel de sac fara fund din care se finanteaza, fara NICIUN fel de criteriu obiectiv de impact, proiecte de infrastructura pentru primarii "care este si care trebuie". Este cheia de bolta a sistemului feudal de atarnare de glia PSDragnea a mii de localitati din toata tara. Cine misca in front nu primeste nimic pentru proiectele locale - drumuri, apa, canal, scoli etc. Cine joaca asa cum i se canta primeste.
Mai mult, prin PNDL se finanteaza si proiecte eligibile pe fonduri europene, descurajand practic primariile sa aplice pe fonduri nerambursabile - alea sunt de la UE, deci sunt mai greu de furat, v-ati prins, da? In Romania de azi, minciunile devin adevaruri in gura unor impostori, care fura cu zambetul pe buze din banul public. Poate ne explica doamna Prim-ministru cate santiere a deschis PNDL-ul, pe ce criterii a acordat banii, in cati ani vor fi incheiate lucrarile incepute si care va fi impactul.
Va dau si solutia noastra: inchiderea PNDL cu incepere din 2019 si trecerea integrala a bugetului in cadrul programelor cu finantare europeana - POR, POIM. Acolo sunt criterii de evaluare si selectie, acolo avem monitorizari pe bune, acolo vedem pe ce se duc banii", a declarat presedintele PACT Sebastian Burduja.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter