RO EN
السلة فارغة

What Are You Looking For?

Popular Tags

ORADEA: Masterplanul Campusului Universitar intra in dezbatere publica

Primarul Ilie Bolojan a prezentat, alaturi de Marcela Prada, prorector al Universitatii Oradea si de arhitectul Petre Nastase, masterplanul campusului Universitatii Oradea, care intra de azi in dezbatere publica si care va definitiva proiectul de dezvoltare a Universitatii pentru anii urmatori.
Conform acestui masterplan, realizat la solicitarea Primariei Oradea de catre Adest Architecture SRL, va fi creat un campus universitar extins, situat intre paraul Peta, cartierul Universitatii, cimitirul Rulikowski si noua sala de sport, care sa concentreze toate facilitatile de invatamant universitar din municipiu.
"Nu exista orase puternice in Europa fara cel putin o universitate puternica. Pentru municipiul Oradea a devenit strategica dezvoltarea Universitatii Oradea si colaborarea cu aceasta institutie, in conditiile in care calitatea fortei de munca a devenit cel mai important indicator pentru companiile care vin in Oradea. Alaturi de conectarea orasului cu Europa, de atragerea companiilor, de reabilitarea patrimoniului orasului, de dezvoltarea centrelor de locuinte, dorim ca Universitatea Oradea sa fie un alt pilon important al orasului, un magnet, un factor de atractie pentru Oradea. Dupa realizarea masterplanului, suprafata campusului va creste cu cca 30%", a spus primarul Ilie Bolojan in deschiderea conferintei de presa.
Dupa definitivarea masterplanului, al carui proiect e realizat de arhitectul Petre Nastase, municipiul Oradea doreste sa realizeze impreuna cu Universitatea Oradea un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care sa fie stabilite zonele in care se va interveni cu prioritate.
"Vom aloca o suma de cca 2 milioane de euro in fiecare an pentru dezvoltarea si modernizarea Universitatii Oradea, astfel incat in urmatorii 10 -15 ani masterplanul sa devina o realitate", a completat primarul.
Masterplanul intra in dezbatere
In continuare, Marcela Prada, prorector al Universitatii Oradea, a precizat: "Azi a avut loc la Universitate prezentarea acestui proiect al masterplanului. Va urma o perioada de o luna de zile pentru dezbateri, perioada in care colegii nostri sunt asteptati sa vina cu sugesii, cu intrebari, dupa care in Senatul Universitatii se va adopta varianta finala a masterplanului".
Arhitectul Petre Nastase a prezentat in detaliu proiectul masterplanului, precizand ca un accent deosebit s-a pus pe amenajarea peisagistica, pe o foarte buna conectare intre spatii, pe extinderea spatiilor pietonale, a spatiilor sportive, a caminelor studentesti. De mentionat ca Universitatea Oradea va fi conectata cu zona din jur prin piste de biciclete, dar si piste de alergare.
Masterplanul are in vedere conectarea celor doua teritorii: campusul si zona de extindere spre vest. In aceasta zona exista terenuri care apartin Consiliului Judetean, Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale.
"In acest moment, Universitatea a incheiat un acord cu Consiliul Judetean in vederea preluarii celor trei cladiri - foste grajduri ale armatei, care vor primi functiuni de utilitate publica", a spus arhitectul Petre Nastase.
Acest lucru face ca la viitoarele autorizari lucrurile sa mearga mult mai usor.
Astfel, proiectul de masterplan prevede construirea unui imobil destinat activitatilor studentesti, construirea de camine studentesti (1300 de locuri in camine), construirea unui bazin olimpic care va folosi apa geotermala, extinderea bazei sportive (teren de fotbal, teren de volei, sala de atletism, vestiare etc), construirea mai multor spatii educationale pentru facultati, amenajarea unor zone administrative pentru cadrele didactice, amenajarea a 3 sere care vor deservi activitatea didactica a facultatilor de profil.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter