RO EN
السلة فارغة

ORADEA: Finantare 40 de milioane euro pentru trei proiecte importante de investitii

Primaria municipiului Oradea informeaza ca, la data de 15 noiembrie 2018, edilii municipali, in calitate de beneficiar, au semnat trei contracte de finantare aferente proiectelor denumite „Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea, in vederea introducerii in circuitul turistic Cetatea Oradea - centru multicultural si multiconfesional european - etapa a III-a, consolidarea si restaurarea zidurilor bastioanelor Ciunt si Bethlen, respectiv a curtinei nordice si vestice”; „Crearea unor trasee pietonale si imbunatatirea transportului public de persoane in zona centrala a municipiului Oradea” si „Modernizarea parcului de tramvaie din municipiul Oradea - etapa a 2-a”. Acestea vor fi finantate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.
Reabilitarea zidurilor Cetatii Oradea
Obiectivul proiectului privind reabilitarea zidurilor cetatii il constituie punerea in valoare a monumentului istoric Cetatea Oradea, cresterea reprezentativitatii si vizibilitatii acesteia prin includerea in viata socio-culturala a comunitatii, ca un important pilon al turismului oradean, cu arie de actiune regional-nationala si internationala. Proiectul propune reabilitarea si refunctionalizarea urmatoarelor constructii din componenta Cetatii Oradea: corpul F: parter - sala multifunctionala cu garderoba (conferinte, expozitii, etc.) si subsol - spatiu expozitional si grupuri sanitare; bastioanele Ciunt si Bethlen si zidurile de incinta - curtina nordica, cuprinsa intre bastioanele Aurit si Ciunt si cea vestica, aceasta fiind cuprinsa intre bastioanele Ciunt si Bethlen.
Valoarea totala a contractului de finantare este de 10.888.637 de lei (cu TVA inclus), iar durata de realizare este de 30 de luni.
Contributia municipiului Oradea reprezinta achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, precum si cota de 2% din valoarea eligibila (10.543.736 lei, inclusiv TVA) a proiectului, in cuantum de 210.875 lei. Sumele reprezentand cheltuielile conexe ce pot aparea pe durata implementarii proiectului se vor asigura din bugetul local al municipiului Oradea.
Contractul de executie este semnat, lucrarile urmand sa inceapa in primavara anului viitor, in functie de conditiile meteorologice.
Investitia este finantata in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitie 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural, apelul de proiecte POR/2018/5/5.1/7 regiuni/proiecte nefinalizate si din surse proprii bugetare.
Crearea unor trasee pietonale in zona centrala
Proiectul de investitie privind refunctionalizarea zonei centrale urmareste realizarea unui impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent in bioxid de carbon, generate de transportul rutier motorizat la nivelul municipiului Oradea, prin crearea unor trasee pietonale, trasee pentru biciclisti si imbunatatirea transportului public de calatori in zona centrala a municipiului. Proiectul cuprinde urmatoarele cinci investitii complementare intre ele:
- „Reabilitare, modernizare si refacere scuaruri in Piata Ferdinand - municipiul Oradea”;
- „Cresterea mobilitatii urbane pietonale si ciclistice pe malul stang al Crisului Repede in municipiul Oradea”;
- „Amenajare si pavare pe strada Aurel Lazar, municipiul Oradea, in vederea transformarii acesteia in zona pietonala”
- „Transformarea zonei Libertatii din municipiul Oradea in ruta pietonala”;
- „Constructia unui pod peste raul Crisul Repede, intre strazile Plevnei si Szigligeti Ede”.
Valoarea totala a contractului de finantare este de 70.435.089,12 lei (TVA inclus), iar durata de realizare este de 27 de luni.
Contributia proprie a Municipiului Oradea este in cuantum de 8.279.378,79 lei, inclusiv TVA, din care 6.747.559,91 lei (TVA inclus), este valoarea cheltuielilor neeligibile, iar 1.273.750,55 lei (TVA inclus) contributia de 2% din valoarea eligibila a proiectului.
Investitia urmeaza sa fie finantata in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 4 - „Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile”, Prioritatea de investitii 4e - „Promovarea unor strategii cu emisii scazute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, in special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilitatii urbane multimodale durabile si a masurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, apelul de proiecte POR/2018/4/4.1/2 - proiecte nefinalizate si din surse proprii bugetare.
Modernizarea parcului de tramvaie
Proiectul care vizeaza modernizarea parcului de tramvaie a fost identificat ca proiect prioritar in cadrul Planului de Mobilitate Urbana Durabila al municipiului Oradea si in cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana. Acest proiect vizeaza achizitionarea a zece tramvaie noi, cu o valoare unitara estimata de 1,6 milioane de euro (fara TVA), adica 7.440.000,00 lei fara TVA. Achizitia celor 10 tramvaie va contribui la modernizarea parcului de tramvaie al municipiului Oradea, cresterea estimata a numarului de pasageri transportati in cadrul sistemelor de transport public de calatori, precum si la scaderea anuala estimata a gazelor cu efect de sera.
Valoarea totala a contractului de finantare derulat prin Programul Operational Regional (POR) 2014 - 2020, Axa prioritara 4 – „Sprijinirea dezvoltarii urbane”, Prioritatea de investitii 4.1 - „Mobilitatea Urbana Durabila”, este de 88.657.760,80 lei, din care valoarea nerambursabila este de 98%, respectiv 86.884.605,58 lei, iar 1.773.155,22 lei reprezinta contributia de 2% din valoarea eligibila a proiectului.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter