RO EN
السلة فارغة

INSTANT FACTORING: Microintreprinderile sunt cel mai dinamic sector din economie

Instant Factoring isi urmeaza misiunea de a sprijini microintreprinderile si companiile mici din Romania si a realizat a o radiografie a evolutiei microintreprinderilor (companiile cu o cifra de afaceri anuala de pana la 500.000 EUR) in ultimii 5 ani (2013-2017).
La nivelul datelor financiare aferente 2017, in Romania s-au inregistrat 511.800 de micro-companii active care au realizat o cifra de afaceri agregata de 139,1 miliarde lei (o medie de 271.785 RON per companie), angajand 1,1 milioane persoane active (2,4 angajati per companie) si obtinand un profit consolidat de 28 miliarde RON (20% din cifra de afaceri realizata si o medie de 54.708 RON per companie).
Microintreprinderile sunt un segment de piata in crestere, inregistrand o evolutie pozitiva anuala - crestere dupa cifra de afaceri cu 5,2% fata de 2016 si cu 23,8% fata de 2013, la 139,1 miliarde lei in 2017. Instant Factoring previzioneaza continuarea tendintei de crestere pentru acest an la un nivel de aproximativ 4%, reprezentand 145 miliarde lei. Microintreprinderile au o pondere de 10% in volumul de afaceri generat de toate companiilor din economie.
Comertul, cel mai facil si accesibil domeniu de activitate
Cel mai facil si accesibil domeniu de activitate ramane in continuare comertul, subliniind, cel putin la acest nivel, ca economia locala pastreaza ca pilon de baza consumul: in 2017, Comertul cu amanuntul a generat 25,9 miliarde lei volum la un numar de 97,9K companii active, urmat de Comertul cu ridicata cu 15,4 miliarde lei si 39,4K companii active si abia la jumatare fata de primul loc, Industria prelucratoare cu 13,7 miliarde lei si 37,3K companii active. Alte sectoare accesate de antreprenori sunt Transporturile si Constructiile, cu o cifra de afaceri consolidata de 13,2 miliarde lei si 39,4K companii active, respectiv 12,9 miliarde lei si 50K companii active. Toate acestea fiind, de altfel, sectoare volatile la o viitoare instabilitate economica majora. 68,9% din cifra de afaceri a microintreprinderilor din Romania, echivalentul a 81 miliarde lei, reprezinta cele primele 5 domenii de activitate.
Bucuresti, Cluj, Timis, Constanta si Ilfov au cel mai dinamic ecosistem de afaceri
Bucurestiul are cel mai dinamic mediu de afaceri reprezentand aproape un sfert din totalul tarii, cu 106,7K companii active in 2017, ce au generat 19,5% din volumul cumulat al segmentului analizat, 26 miliarde lei. La o distanta considerabila, dupa volumul de afaceri (si numarul companiilor active) se situeaza judetele Cluj (5,4%), Timis (4,4%), Constanta (4%) si Ilfov cu 3,9%. Acestea insumeaza o treime, 37,2%, din cifra de afaceri totala nationala, respectiv 39%, 200K de companiile active in Romania la 2017. Situatia prezenta, precum si tendintele care se mentin deja de ani buni, impun masuri urgente de stimulare a dezvoltarii economiilor locale din provincie. Se poate adauga si faptul ca niciun oras din Moldova sau Oltenia nu se situeaza in primele locuri, Iasi este pe locul 9 cu 2,97%, iar Dolj pe 11 cu 2,71%.
O cincime dintre companiile active au avut zero rezultate sau chiar rezultate negative
Daca in 2017, 511.700 de microintreprinderi au fost active, o cincime dintre ele, 107,6K, au avut un rezultat brut egal cu zero sau chiar negativ. In schimb, companiile cuprinse in intervalul de rezultat brut 50K -250K EUR, in pondere tot de 21%, au generat 45% din volumul total de afaceri, reprezentand cel mai mare segment din Romania.
Distributia companiilor in functie de vechime este echilibrata, putin peste un sfert dintre microintreprinderi au o vechime mai mica de 5 ani, 24% au intre 5 si 10 ani, 20% intre 10 si 15 ani, 13% intre 15 si 20 de ani, iar 17% peste 20 de ani.
Forta de munca a scazut de la an la an si isi va continua tendinta si in 2018
Forta de munca a scazut cu 5% comparativ cu 2016 si cu aproape 15% fata de 2013, la 1,11 milioane de angajati in 2017, reprezentand o pondere de aproximativ 23% din numarul de locuri de munca inregistrate la nivel national la sfarsitul lui 2017. Pentru 2018 estimam continuarea scaderii fortei de munca la putin peste un milion de angajati in baza proceselor accelerate de migratie si de automatizare.
Comertul cu amanuntul angajeaza cei mai multi oameni
Din forta de munca totala de aproape 1,1 milioane de angajati, Comertul cu amanuntul este lider cu 168K salariati (15,1%), urmat de Industria prelucratoare (158K, respectiv 14,2%) si Constructii (130K, respectiv 11% din total). Acestea sunt, de altfel, sectoarele cu cea mai putin calificata forta de munca. In domeniile unde activeaza putine companii si acestea foarte specializate, barierele de intrare pe piata sunt considerabil mai mari, iar jucatorii principali sunt corporatiile internationale sau companiile de stat, se inregistreaza Distributia apei & Salubritate (9K, respectiv 0,8%), Energie & Gaze (2,8K, respectiv 0,2%) si Extractiv (1,3K, respectiv 0,1%).
Gradul de specializare a fortei de munca este direct proportional cu costul mediu per angajat, situand pe primele locuri sectoarele: Extractiv, Energie & Gaze si Activitatile profesionale. In timp ce productivitatea muncii are cele mai bune rezultate in sectoarele: Comertul cu ridicata, Energie & Gaze si Agricultura.
Topul celor mai dinamice orase se mentine, singura inlocuire fiind a Ilfovului cu Arges, astfel: Bucuresti - peste 191K angajati, adica 17,2% din total, Cluj (5,1%), Arges (4,9%), Constanta (4,4%) si Timis (4,1%). Microintreprinderile active inregistrate in aceste judete aveau aproape 440K de angajati, adica 35,8% din total.
„Microintreprinderile raman cel mai dinamic sector din economie si sunt cel mai rapid adaptabile si totodata vulnerabile evolutiei economice si acoperirii diverselor nise de piata. Impactul lor la nivel de economie ramane din pacate inca redus, cu o pondere de doar 10% din cifra de afaceri agregata a companiilor romanesti, in special datorita inaccesibilitatii resurselor financiare care sa le permita sa faca saltul de la nivel embrionic la o clasa superioara de dezvoltare. Romania se adapteaza, chiar daca mai greu, tendintelor globale de dezvoltare a ecosistemelor de sprijinire a start-up-urilor si companiilor la inceput de drum cu solutii de finantare, acceleratoare de afaceri, mentorat pentru antreprenori, ateliere si training-uri specializate, comunitati specifice de sprijin. Pentru ca o economie sa aiba viitor, este nevoie sa investim in micile companii si sa le dam o sansa sa se dezvolte”, a declarat Cristian Ionescu, CEO si Presedinte Instant Factoring.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter