RO EN
السلة فارغة

INSPECTIA MUNCII: Echilibru intre specializarile noi si cele traditionale

Inspectia Muncii, in calitate de membra a Comitetului Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii (SLIC) din cadrul Comisiei Europene, participa la reuniunile bianuale ale SLIC, care se organizeaza, prin rotatie, de catre tara care detine presedintia Consiliului Uniunii Europene. Delegatia Inspectiei Muncii, condusa de Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a participat recent la lucrarile celei de-a 73-a reuniuni plenare a SLIC si ale zilei tematice, organizate la Tallinn de Inspectoratul de Munca din Republica Estonia si Secretariatul SLIC din cadrul Directiei Generale Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune a Comisiei Europene.
Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a afirmat cu acest prilej ca prioritatile identificate sunt dezvoltarea unei Europe deschise, inovatoare, sigure, digitale si incluzive. In domeniul ocuparii fortei de munca, viitorul muncii in Europa se concentreaza pe schimbari in societate si pe piata muncii, in care se pune accentul pe dimensiunea digitala, inclusiv pe solutiile electronice si pe societatea informationala.
In cadrul zilei tematice, SLIC a organizat conferinta privind securitatea si sanatatea in munca (SSM) cu tema „Noile forme de munca si SSM”, care a reunit experti, autoritati de reglementare, cadre universitare, inspectori, angajatori si angajati. Acestia au abordat nevoile si provocarile viitoare din diferite unghiuri, de la o privire de ansamblu la o experienta reala din domeniu. De asemenea, a fost dezbatut modul in care toate aceste schimbari afecteaza aspectele legate de sanatatea si securitatea in munca si sarcinile care se afla in fata inspectoratelor de munca.
Referindu-se la transformarile majore ce se observa la nivelul fortei de munca, profesiilor, ocupatiilor si nu numai, inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii din Romania a afirmat: „Pietele muncii trec printr-o schimbare fundamentala, care nu este o criza, ci mai degraba o revolutie a muncii. Este important sa intelegem situatia si noile provocari cu care ne confruntam. Atitudinea fata de munca a evoluat semnificativ, metodele de productie s-au schimbat. O slujba pe durata intregii vieti profesionale tine de domeniul trecutului, la fel si zilele lucratoare de la 9 la 5, iar conceptul de relatie de comanda si control a devenit depasit: oamenii doresc sa se dezvolte la locul de munca, sa se afle in raport de egalitate cu superiorii, sa isi organizeze timpul de lucru in functie de propriile dorinte si constrangeri si sa isi negocieze conditii de munca personalizate. Pentru multi dintre oameni s-au dus si vremurile in care au putut obtine o educatie tertiara gratuita sau cand au prins o slujba buna si au urcat pe scara corporatista in aceeasi companie pana la pensionare. Noile tehnologii schimba conditiile de munca, aceasta e din ce in ce mai mult bazata pe proiecte, iar noile generatii care intra in randul fortei de munca au asteptari si obiceiuri diferite. In acelasi timp, populatia imbatraneste, iar companiile sunt tot mai multiculturale si mai diversificate. Ca inspectori de munca, trebuie sa ne asiguram ca asteptarile ridicate si standardele europene de securitate si sanatate in munca vor fi urmarite si in cadrul locurilor de munca netraditionale. Totodata, nu trebuie sa uitam ca vechile locuri de munca vor exista in continuare si ca va fi nevoie de ele! Cum sa gasim echilibrul intre nou si vechi, sa asiguram in acelasi timp securitatea si flexibilitatea si sa ne facem si munca, sa ii mentinem pe oameni motivati, in siguranta si sanatosi? Aceasta este provocarea majora careia trebuie sa ii faca fata angajatori, angajati, legislatori si inspectori ai mediului de munca deopotriva”. Informatii suplimentare, la www.inspectiamuncii.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter