RO EN
السلة فارغة

IASI: Palatul Braunstein va fi restaurat de doua firme din Italia

Joi, 22 martie, a avut loc semnarea contractului de consolidare si refunctionalizare a Palatului Braunstein. Evenimentul, la care au participat si reprezentantii Asocierii Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL - Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania - Italia, firma care a castigat licitatia de lucrari, a avut loc chiar in interiorul imobilului din strada Cuza Voda, nr. 2. Primarul Mihai Chirica a amintit ca Palatul Braunstein va fi consolidat si transformat intr-un centru multifunctional care va include centre culturale, spatii expozitionale, sali de conferinta si alte facilitati. Acesta a adaugat ca lucrarile vor incepe la mijlocul lunii aprilie si ca spera ca din vara anului 2020 imobilul sa devina deja gazda pentru mai multe institute culturale.
„Sunt convins ca nu va fi usor, pentru ca este un proiect nou, e vorba de un monument istoric, cu dificultati precum stabilitatea cladirii, vecinatatea cu un hotel, disconfortul pe care il vom provoca in acest nod de mijloace de transport, accesibilitatea, prezenta permanenta a unei schele pe care va trebui sa o asiguram. Partenerul nostru este italian. E o bucurie, dar in acelasi timp si o tristete pentru ca romanii nu au reusit sa se mobilizeze la licitatia pe care am organizat-o. Oricum, indiferent de nume, constructorul va avea in mine un sprijin real pentru a duce la bun sfarsit acest proiect. Destinatia acestei cladiri va fi de centru european de cultura, in care se vor regasi principalele institute culturale ale Europei si nu numai. De altfel, responsabilul cultural de pe langa Ambasada Italiei si-a aratat disponibilitatea de a deschide un centru cultural italian in aceasta cladire si a trimis si o scrisoare in acest sens. Avem deja corespondenta cu institutele britanic, german si francez. Vom cauta sa ducem cat mai departe acest proiect si sa facem o imagine cat mai frumoasa pentru Iasi”, a afirmat primarul Mihai Chirica.
Edilul a facut referire si la procesul pe care municipalitatea ieseana il are cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord - Est in privinta finantarii europene a acestui proiect, dupa ce institutia cu sediul la Piatra Neamt a respins proiectul Palatului Braunstein invocand probleme de natura tehnica. „Primaria a castigat in prima instanta procesul cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord - Est in ceea ce priveste finantarea europeana a acestui proiect. Trebuie sa vedem si care a fost motivatia instantei. Daca ea vine si cu posibilitatea ca Ministerul Finantelor Publice sa plateasca pentru acest edificiu, vom continua demersul pana la punerea in aplicare a hotararii, dupa ce va deveni definitiva”, a mai spus edilul-sef.
Valoarea totala a proiectului este de 20.037.244 de lei, din care valoarea lucrarilor de constructii este de 14.076.160 de lei. Fondurile sunt alocate de la bugetul local. Executia lucrarilor este estimata la 27 de luni, durata de garantie a acestora urmand a fi de minim 60 de luni.
„Vom face tot ce vom putea pentru a aduce cladirea la starea initiala, indiferent de greutatile care vizeaza consolidarea cladirii si arhitectura sa. Principala dificultate este faptul ca imobilul se afla la kilometrul 0 al orasului si trebuie sa ne adaptam la traficul pietonal si cel rutier. Impreuna cu Primaria vreau sa facem o echipa functionala, care sa lucreze rapid, mai ales ca si domnul primar este inginer. Cei mai multi dintre cei care vor munci vor fi romani. Au muncit in Italia si au experienta, au invatat de la noi si, din fericire, s-au reintors in tara si putem sa lucram cu ei. Firma noastra are la activ lucrari de restaurare in Italia si cred ca vom face o echipa formata atat din romani, cat si din italieni”, a declarat Antonio Zitelli, directorul Coimpredil Soc. Coop.
La nivelul parterului va fi pastrata galeria de arta care va fi in relatie directa cu un punct de informare, de care va fi despartit printr-un perete amovibil din tamplarie din lemn stratificat cu geam tip vitraliu, ce va da posibilitatea dublarii capacitatii galeriei pentru gazduirea unor evenimente speciale. Solutia adoptata va pune accentul pe interactiunea dintre spatiul interior si strada, astfel toate functiunile din parter vor comunica cu exteriorul prin vitrine cu usi pliabile ce vor putea fi deschise pentru a atrage publicul. Aceeasi solutie va fi adoptata si pentru curtea interioara, ce va comunica cu spatiul de lectura de presa straina.
La nivelul subsolului accesul publicului va fi asigurat prin intermediul casei de scara ce face legatura cu bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. In cadrul subsolului vor fi amenajate spatii anexa si spatii de petrecere a timpului liber. Etajul I si etajul II vor gazdui functiunea principala, cea de centre culturale cu mediateca. Holul va permite, de asemenea, organizarea de expozitii temporare. Etajul III va gazdui spatii destinate organizarii unor evenimente speciale, iar in spatiul de la mansarda vor fi amplasate un auditorium si un restaurant panoramic.
Spre strada Cuza Voda si spre bulevardul Stefan cel Mare si Sfant vor fi inchideri vitrate curbate pe o directie, care deschid perspective spre cele doua strazi. In aceeasi maniera va fi tratata si cupola ce va oferi privelisti deosebite spre Piata Unirii, strada Lapusneanu si Copou. Accesul in zona auditoriumului se va face atat prin intermediul unei scari, cat si a liftului alaturat. Acestea se afla in relatie directa cu accesul din strada Cuza Voda, fapt ce permite desfasurarea unor activitati nocturne, independente de programul mediatecii. La nivelul mansardei, sub cupola, va fi un amenajat un punct de belvedere, unde poate fi instalat un telescop. Cladirea va beneficia de toate dotarile specifice: sisteme audio-video, ecrane pentru proiectii, smart TV-uri, casti audio, echipamente de redare pentru fiecare tip de media (pick-up, magnetofon, proiector 8 mm etc.).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter