RO EN
السلة فارغة

IASI: 17 proiecte importante asteapta finantare prin legea bugetului pe 2019

Ca si in anii precedenti, avand in vedere ca dezbaterea Bugetului de Stat pentru anul 2019 este o oportunitate importanta pentru ca proiectele Municipiului Iasi sa beneficieze de finantare guvernamentala, primarul Mihai Chirica a trimis o lista a acestor proiecte, inca din 17 decembrie 2018, atat Guvernului Romaniei, cat si celor 17 parlamentari de Iasi. Printr-o adresa oficiala, edilul-sef a cerut membrilor executivului si legislativului sa sustina amendamente pentru includerea in Bugetul de Stat pe anul 2019 a finantarii proiectelor detaliate. Astfel de adrese in vederea finantarii proiectelor au fost trimise si ministerelor de resort.
Iata lista proiectelor Municipiului Iasi pentru care a fost solicitat sprijin:
Infrastructura rutiera
1. „Varianta de Ocolire a municipiului Iasi - Etapa I - Varianta Sud”
Lucrarile la obiectivul de investitii „Varianta de Ocolire a Municipiului Iasi - Etapa I - Varianta Sud” au demarat in anul 2006, avand ca ordonator principal de credite Ministerul Transporturilor, iar autoritate contractanta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.
Necesitatea acestei investitii a fost motivata de problemele pe care le creeaza prezenta traficului greu si foarte greu in zonele intens populate ale Iasului (Canta, Moara de Foc, Gara, bd. Nicolae Iorga), fapt care produce numeroase neajunsuri atat locuitorilor din zonele amintite, cat si celorlalti participanti la trafic.
De asemenea, un alt factor care contribuie la necesitatea urgentarii finalizarii lucrarilor la varianta de ocolire il constituie depasirea frecventa in zona statiei tip trafic IS-1-Podu de Piatra din Municipiul Iasi a indicatorului PM 10. Finalizarea acestui obiectiv este imperios necesara in vederea restrictionarii / devierii traficului greu aflat in tranzit pe raza Municipiului Iasi din zona bd. Nicolae Iorga pe soseaua de centura.
Pentru finalizarea lucrarilor la obiectivul de investitie „Varianta de Ocolire a municipiului Iasi - Etapa I - Varianta Sud”, necesarul de finantare este de 421.867 mii lei cu TVA, din care valoarea C+M este de 355.408 mii lei, cu TVA, defalcata astfel:
- Obiectul 2 - Varianta trafic greu, nod rutier Km 0+000 + iluminat intersectii Km 0+000 - Km 13+905 si parcare Km 11+ 600, in valoare de 91.475 mii lei cu TVA;
- Obiectul 3 - Varianta trafic greu, Sector Km 19+960 - Km 26+460, in valoare de 150.473 mii lei cu TVA;
- Obiectul 4 - Varianta trafic usor (sector Km 0+000 - Km 8+185) si penetratie Cartier Dacia, in valoare de 113.460 mii lei cu TVA).
2. „Varianta de ocolire a Municipiului Iasi - Etapa a II-a - Varianta Nord”
Prin Hotararea de Guvern nr. 663 / 27.06.2007 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitie „Varianta de ocolire a Municipiului Iasi - Etapa a II-a - Varianta Nord”. Acest tronson de drum are o lungime de 30 km si necesita alocarea a circa 30 milioane de euro.
La data elaborarii Studiului de Fezabilitate, unul dintre criteriile avute in vedere in stabilirea traseului l-a constituit asigurarea accesului catre Aeroportul International Iasi, in scopul deservirii prin mijloace auto de mare capacitate a zonei cargo. In contextul actual, tinand seama de amplasamentul stabilit pentru Spitalul Regional de Urgenta Iasi, realizarea acestui obiectiv de investitii reprezinta o prioritate.
3. „Autostrada Iasi - Targu Mures”, denumita „Autostrada Unirii”
Municipiul Iasi si-a exprimat in permanenta sustinerea in vederea construirii unei autostrazi care sa asigure legatura intre Moldova si Transilvania, motivat de faptul ca aceasta este foarte importanta pentru deschiderea spre pietele din Est si pentru atragerea companiilor straine de a investi in Iasi si in intreaga zona a Moldovei.
In acest context, „Autostrada Iasi - Targu Mures”, denumita „Autostrada Unirii”, aprobata prin Legea nr. 291 / 29.11.2018, devine o alternativa atractiva pentru traficul international de tranzit, care se va desfasura intre Coridoarele de Transport Pan - european nr. IV si nr. IX.
4. Pod peste raul Bahlui in zona Cicoarei (str. Sarmisegetuza - stradela Sofia Nadeje / lucrari de supratraversare rau Bahlui in zona Cicoarei - Dacia - pod cu 4 benzi carosabile).
Podul nou care urmeaza sa fie realizat va avea lungimea totala de 60,70 m, avand trei deschideri de 14,15 m + 26,30 m + 14,15 m, cu schema statica grinzi simplu rezemate. Valoarea totala necesara realizarii obiectivului de investitie este de 7.781 mii lei, cu TVA.
Sanatate
1. Spitalul Regional de Urgenta Iasi
Municipiul Iasi s-a implicat activ in sustinerea proiectului „Spitalului Regional de Urgenta Iasi” si a inaintat catre Ministerul Sanatatii documentele necesare demararii acestui proiect important pentru Municipiul Iasi si intreaga zona a Moldovei.
In vederea derularii si respectarii termenelor proiectului este necesara alocarea de fonduri, incepand cu anul 2019, pentru toate categoriile de lucrari ce fac obiectul acestuia. Conform studiului de fezabilitate elaborat de consortiul Planet - Conseil Sante - Tieg, valoarea totala a proiectului este de 534,7 milioane euro (din care: 287,8 milioane euro pentru constructia spitalului; 52,1 milioane euro pentru refunctionalizare Spitalul „Sf. Spiridon” Iasi si 30 milioane euro pentru strazi, utilitati, etc.).
2. Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iasi
Este unul din marile spitale din Municipiul Iasi, asigurand servicii medicale de cea mai inalta calitate pentru intreaga zona a Moldovei. In structura Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” functioneaza urmatoarele clinici si compartimente medicale: Clinica Nefrologie, Clinica de Urologie si Transplant Renal, Statia de Dializa, Clinica de Geriatrie si Medicina Interna, Sectia ATI si ambulatoriile de specialitate.
Necesarul de finantare pentru Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iasi este in cuantum de 55.040 mii lei, pentru realizarea urmatoarelor obiective de investitii:
„Reabilitare, modernizare Sectie Clinica A.T.I. si Bloc Operator pentru Transplant Renal” = 097 mii lei;
Extindere cladire Ambulatoriu Clinic = 093 mii lei;
Reabilitare termica si eficientizare energetica cladire noua C2 = 739 mii lei;
Dotarea cu aparatura medicala de stricta necesitate (Litotriptor, aparat radiologic mobil in brat C, Computer tomograf, aparat de ventilatie, aparat dializa, ecograf, aparatura laborator diagnostic rapid etc) = 111 mii lei.
3 Spitalul Clinic de Recuperare Iasi
Functioneaza ca prestator de servicii medicale spitalicesti in domeniul ortopediei, reumatologiei, balneologiei, recuperare cardio-pulmonara, recuperare neurologica, medicina muncii, recuperare neuromotorie si ORL. In Spitalul Clinic de Recuperare Iasi sunt internati atat pacienti din judetul Iasi, cat si pacienti din celelalte judete ale zonei Moldovei.
Necesarul de finantare pentru Spitalul Clinic de Recuperare Iasi este in cuantum de 5.820 mii lei, pentru realizarea urmatoarelor obiective de investitii:
Dotarea cu aparatura medicala de stricta necesitate (echipament radiologic digital cu coloana port tub motorizata si prindere in tavan, statie si server PACS, video Head Impuse Test, sistem videoninstagmograf, sisteme potentiale evocate auditive si vestibulare, audiometru digital etc.) = 220 mii lei;
Reabilitare statie de preepurare ape uzate sulfuroase a spitalului;
Reparatii capitale - modernizari = 600 mii lei.
4 Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” Iasi
Institutul de Boli Cardiovasculare - IBCV „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iasi asigura servicii medicale pentru intreaga regiune a Moldovei, fiind singurul centru european la care sunt arondati aproximativ 5,5 milioane de oameni.
Necesarul de finantare pentru anul 2019 pentru finalizarea lucrarilor demarate la Institutul de Boli Cardiovasculare - IBCV „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iasi este in cuantum de 10.000 mii lei.
Invatamant:
Municipiul Iasi este preocupat in permanenta de educatia copiilor si in acest sens a intreprins eforturi pentru modernizarea, reabilitarea si extinderea imobilelor in care isi desfasoara activitatea cresele si gradinitele. Aceste unitati de invatamant vor contribui la rezolvarea problemei sociale a copiilor ai caror parinti vor sa-si reia activitatea profesionala si sociala. Prin urmare, Municipiul Iasi a dispus realizarea unor documentatii pentru modernizarea a doua crese din Iasi, respectiv:
III. 1. „Modernizare, extindere si dotare Cresa nr. 1
Prin Hotararea Consiliului Local nr. 75 / 06.03.2017 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici si devizul general al obiectivului de investitie „Modernizare, extindere si dotare Cresa nr. 1”.
Valoarea totala a investitiei este de 2.550,256 mii lei, inclusiv TVA, iar suma necesara a fi alocata de la Bugetul de stat este de 2.419,6 mii lei (inclusiv TVA), conform Contractului de finantare incheiat intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Municipiul Iasi inregistrat sub numarul 3214 / 50311 / 2018, prin Programul National de Dezvoltare Locala.
III. 2. „Modernizare si dotare Cresa nr. 10”
Prin Hotararea Consiliului Local nr. 76 / 06.03.2017 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici si devizul general al obiectivului de investitie „Modernizare si dotare Cresa nr. 10”.
Valoarea totala a investitiei este de 1.874,864 mii lei (inclusiv TVA), iar suma necesara a fi alocata de la Bugetul de stat este de 1.782,340 mii lei (inclusiv TVA), conform Contractului de finantare incheiat intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si
Administratiei Publice si Municipiul Iasi inregistrat sub numarul 3213 / 50310 / 2018, prin Programul National de Dezvoltare Locala.
Sport
1. „Sala Polivalenta in municipiul Iasi”
Municipiul Iasi s-a implicat activ in sustinerea proiectului „Sala Polivalenta in municipiul Iasi”. Terenul, in suprafata de 54.000 mp, este amplasat in Zona Moara de Vant, liber de sarcini, detinut in baza Titlului de Proprietate nr. 186538 / 4.11.2004 si inventariat in domeniul public al Municipiului Iasi prin Hotararea Consiliului Local nr. 212 / 2018 privind insusirea inventarului domeniului public al Municipiului Iasi, reactualizat.
Pana la aceasta data au fost parcurse urmatoarele etape:
- A fost emis Certificatul de Urbanism nr. 126/2018 pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal - Sala Polivalenta;
- Au fost elaborate studiile aferente Planului Urbanistic Zonal (Studiul de urbanism, Studiul de arpentaj cadastral, Studiul geotehnic, Studiul pedologic si de bonitate, Studiul de impact asupra mediului, Studiul de gospodarire a apelor, Determinare coordonate geografice in sistem WGS 84);
- Documentatia a fost analizata in CTATU si a fost emis Avizul de Oportunitate;
- S-a desfasurat etapa de informare a publicului;
- S-au obtinut toate avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism mentionat mai sus.
Precizam ca documentatia privind analiza impactului asupra mediului pentru Spitalul Regional de Urgenta Iasi a luat in calcul prezenta in proximitatea acestuia a Salii Polivalente, iar Directia de Sanatate Publica Iasi, prin Avizul Favorabil nr. 14118 / 24.07.2018, a impus doar respectarea distantei de 349 m fata de viitorul Spital Regional de Urgenta Iasi, care poate fi considerata zona de protectie sanitara, conform studiului de impact asupra sanatatii populatiei intocmit de Institutul Regional de Sanatate Publica Iasi.
Mentionam ca Planul Urbanistic Zonal pentru Sala Polivalenta urmeaza a fi suspus aprobarii Consiliului Local Iasi.
2. „Bazin de inot acoperit”
Municipiul Iasi este principalul centru urban din nord-estul Romaniei si al doilea oras ca marime din Romania. In municipiul Iasi functioneaza un liceu cu profil sportiv si Facultatea de Educatie Fizica si Sport in cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi.
Prin Hotararea Consiliului Local nr. 235 / 31.07.2014 s-a aprobat trecerea obiectivului de investitii „Bazin de inot acoperit” - Complex Studentesc „Tudor Vladimirescu””, situat in strada Mihai Voda Viteazul nr. 3, de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi catre Municipiul Iasi, la stadiul de realizare existent.
Avand in vedere ca Municipiul Iasi nu dispune de un bazin de inot acoperit necesar desfasurarii de activitati competitionale si didactice, finalizarea acestui obiectiv ar conduce la: oportunitatea valorificarii lucrarilor deja existente; crearea unui spatiu permanent care sa confere conditiile necesare dezvoltarii armonioase a tinerilor si nu numai; posibilitatea organizarii de competitii sportive de natatie si polo, fapt ce ar conduce la accederea Municipiului Iasi ]n circuitul sportiv national si international.
Valoarea estimata necesara finalizarii lucrarilor este de 26.000 mii lei.
Locuinte:
Programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte care au ca obiect constructia de locuinte pentru tineri se bucura la Iasi de un deosebit interes. Municipiul Iasi a identificat mai multe terenuri care permit constructia de locuinte si a elaborat documentatia tehnico-economica in vederea construirii de locuinte, astfel:
1. „Construire locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, pentru specialistii din sanatate - Zona Gradinari A, Etapa I, b-dul Chimiei nr. 75-77-79-81, Municipiul Iasi”
Lucrarile de executie au fost contractate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte, acestea demarand in toamna acestui an.
Valoarea investitiei, conform devizului general, este de 6.235,13 mii lei cu TVA.
2. „Construire locuinte colective in zona Gradinari” (216 unitati locative):
Prin Hotararea Consiliului Local nr. 253 / 29.09.2016 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru „Construire blocuri de locuinte colective in Zona Gradinari”. Valoarea estimata a investitiei este de 55.030 mii lei cu TVA.
3. „Construire de locuinte proprietate privata prin credit ipotecar in strada Smardan nr. 8-18, Municipiul Iasi” (72 unitati locative):
Prin Hotararea Consiliului Local nr. 268 / 30.09.2014 s-a aprobat transmiterea in folosinta gratuita catre ANL a terenului din str. Smardan nr. 8-18, in suprafata de 2.922 mp, in vederea construirii de locuinte proprietate privata prin credit ipotecar, pe perioada realizarii investitiei.
4. „Construire locuinte pentru tineri in zona Gradinari” (4 tronsoane, 72 unitati locative):
Municipiul Iasi a demarat inca o etapa in cadrul proiectului general de construire de locuinte sociale si pentru tineri in zona Gradinari. Astfel a fost incheiat contractul de lucrari in valoare totala de 10.531 mii lei pentru construirea de locuinte pentru tineri, anume patru tronsoane de bloc cu un numar total de 72 de apartamente.
Infrastructura tehnico-edilitara:
1. „Canal evacuare ape pluviale zona Cicoarei”
Pentru imbunatatirea calitatii mediului inconjurator, a conditiilor de viata ale populatiei si eliminarea partiala a surselor de poluare din zona cartierului Cicoarei (cuprinsa intre raul Bahlui si str. Cicoarei), Municipiul Iasi a procedat la contractarea lucrarilor pentru realizarea unui canal de evacuare ape pluviale din zona sus mentionata, in lungime de 688,38 m. Valoarea totala necesara realizarii obiectivului de investitie este de 842,43 mii lei, cu TVA.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter