RO EN
السلة فارغة

FIC: Jumatate din totalul investitiilor companiilor straine au mers catre industrie

Se vorbeste foarte mult in ultima vreme despre investitiile straine sau despre companii multinationale, dar adesea, in spatiul public, vedem informatii care sunt incomplete, trunchiate, invechite sau pur si simplu neadevarate. O apreciere corecta a companiilor romanesti cu capital strain – pentru ca ele sunt companii inregistrate in Romania si doar capitalul este din alta parte – trebuie sa plece neaparat de la cifrele corecte. Asta am incercat noi sa facem aici.
Credem cu tarie ca investitiile straine au jucat un rol fundamental in destinul european al Romaniei si in tranzitia dificila de la anii de dupa caderea comunismului catre o economie sofisticata si dezvoltata, capabila sa asigure bunastare pentru cat mai multi dintre cetateni.
Investitiile straine din Romania se ridica la 75 de miliarde de euro, bani care au mers in toate sectoarele economiei romanesti. Investitorii au construit fabrici si centre logistice, au modernizat cladiri de birouri si o buna parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de productie si cele mai performante sisteme de management. Investitorii au venit in Romania ca sa obtina profituri dar afacerile lor au avut si o contributie esentiala la modernizarea economiei romanesti si integrarea ei in cea europeana.
Investitiile straine sunt de cateva miliarde de euro in fiecare an, ele variind in functie de sanatatea economiei locale sau globale. Apogeul investitiilor a fost atins in preajma aderarii Romaniei la UE cand s-au ridicat la 8-9 miliarde de euro pe an. Investitiile straine sunt comparabile ca dimensiune cu banii din fonduri europene si ei reprezentand o sursa indispensabila pentru dezvoltarea tarii.
Investitiile straine realizate in Romania vin din tari membre ale Uniunii Europene acestea fiind si cei mai importanti parteneri comerciali ai tarii (Germania, Franta, Austria, Olanda). Economia romaneasca nu ar fi ce este astazi fara piata unica europeana.
Companiile straine din Romania angajeaza 1,3 milioane de oameni, aproximativ 25% din numarul de angajati. Cifra este similara cu numarul persoanelor angajate in sectorul public. Nu exista familie in Romania care sa nu cunoasca pe cineva care lucreaza pentru o companie straina.
Companiile straine au avut un rol important in cresterea veniturilor salariale pentru ca au fost sursa unei competitii sanatoase pentru cei care isi cautau un loc de munca. Aceasta presiune se poate observa si din faptul ca salariul mediu intr-o companie straina este semnificativ mai mare decat media nationala. Salariul mediu net intr-o companie straina este astazi de 3.100 de lei in comparatie cu media nationala de 2.300 de lei
Jumatate din investitiile straine au mers catre industrie, ceea ce demonstreaza ca „dezindustrializarea” Romaniei in contextul aderarii la UE si integrarii in piata unica reprezinta un mit. Asta explica si de ce industria a avut si are o contributie semnificativa la cresterea PIB-ului.
In urma unei analize realizate de FIC am observat ca, in general, judetele care au atras investitori straini au si un standard de viata mai ridicat (aici am masurat veniturile si avutia pe locuitor). Nu putem spune ca asta se datoreaza doar investitiilor straine, dar exista o legatura intre zonele dezvoltate si bine administrate care atrag investitii straine, acestea contribuind in continuare la dezvoltarea accelerata a zonelor respective. Acest fenomen este usor de explicat datorita avantajelor pe care companiile straine il aduc cu ele: tehnologie, cunostinte, acces pe pietele globale, experienta de zeci sau sute de ani etc. Judetele cu cele mai multe investitii straine sunt Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis si bineinteles zona Bucuresti-Ilfov care este cea mai atractiva pentru investitorii straini.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter