RO EN
السلة فارغة

EURO 2020: Sunt preferabile stadioanele acoperite si inchise perimetral

Intrucat, in prezent, activitatea sportiva din Romania se afla intr-un moment de cotitura, relansarea sportului constituie una dintre prioritatile de guvernare. Iar sport de performanta fara infrastructura sportiva nu se poate face. Astfel, Campionatul European de Fotbal EURO 2020 constituie o oportunitate pentru a reabilita o parte din infrastructura sportiva pe care o avem. Stiti deja ca, in 2013, Romania si-a depus candidatura pentru organizarea, la Bucuresti, a unor meciuri din cadrul Turneului final. In 2017, ulterior acceptarii acestei candidaturi Romaniei, organizarea efectiva, la Bucuresti, a unor meciuri din cadrul Turneului final a fost declarata de interes public si de importanta nationala.
Astfel, municipiul Bucuresti si, implicit, Romania, se afla intr-un grup select de 12 orase si tari carora li s-a oferit privilegiul de a participa la editia aniversara a Campionatului European de Fotbal din 2020 (este a 16-a editie si va marca aniversarea a 60 de ani de la infiintarea turneului). Una dintre conditiile asumate de catre Guvernul Romaniei, prin dosarul de candidatura depus la sediul UEFA, in 2014, a fost aceea de a asigura inaintea fiecarui meci, pentru fiecare dintre cele opt echipe participante, cate o facilitate de antrenament corespunzatoare (distincta de stadionul oficial).
In acest sens, in urma consultarii cu Federatia Romana de Fotbal, au fost alese si agreate stadioanele Steaua, Rapid, Dinamo si Arcul de Triumf. O alta obligatie asumata cu ocazia candidaturii pentru organizarea la Bucuresti a unor meciuri din cadrul EURO 2020 o reprezinta construirea si modernizarea a 400 de terenuri de fotbal; ca urmare a discutiilor cu reprezentantii FRF, a rezultat ca aceste terenuri pot fi asimilate si cu cele din incinta salilor de sport sau a complexurilor sportive realizate de CNI.
In paralel, CNI a realizat 3 proiecte tip pentru aceste terenuri care sa poata fi realizate in functie de configuratie si dimensiunile terenurilor puse la dispozitie de primarii; avem, astfel, unitati sportive cu suprafate aproximative de 2.000 mp, de 4.000mp si de 14.000 mp. Conform Regulamentelor UEFA privind infrastructura stadioanelor participante la competitie, conditiile gazonului si ale vestiarelor trebuie sa fie similare celor oficiale, iar incinta trebuie sa asigure un grad de siguranta suficienta si sa nu permita spionarea antrenamentelor, fiind, prin urmare, preferabile stadioanele acoperite si inchise perimetral. Aceste facilitati de antrenament trebuie sa fie date in functiune anterior inceperii campionatului pentru a permite inspectarea de catre delegatia oficiala si omologarea acestora drept conforme cu cerintele competitiei. In eventualitatea identificarii unor neconformitati, trebuie sa existe o perioada suficienta de timp pentru remedieri.
Prima delegatie oficiala a UEFA va sosi in Romania in iulie 2019, iar birourile permanente ale organizatorului vor fi deschise in ianuarie 2020. Subliniez ca acest eveniment reprezinta o oportunitate pentru Bucuresti, in special, si pentru Romania, in general, de a atrage atat investitori, cat si turisti, pentru ca, in acest mod, Bucurestiul va beneficia de castiguri si din zona de servicii pentru afaceri din domeniul HORECA (hoteluri, restaurante, baruri). In plus, realizarea celor 4 stadioane va ridica Bucurestiul la un nivel de infrastructura sportiva egala cu cea a marilor orase europene. Totodata, aceste investitii constituie si investitii in sanatate, pentru ca un om care face sport este si un om mai sanatos.
Nu in ultimul rand, cu aceste 4 arene, alaturi de Arena Nationala si cele doua stadioane aflate in proximitatea Bucurestiului (respectiv Ploiesti si Giurgiu), capitala noastra va avea capacitatea organizarii de evenimente sportive importante, precum campionate europene de fotbal pentru juniori, tineret, fotbal feminin si competitii de rugby la nivel european. Pe langa aceste competitii, Bucurestiul va putea organiza si evenimente pentru tineret, concerte, festivaluri sau adunari publice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter