RO EN
السلة فارغة

ECO SUD: Parc industrial de valorificare a deseurilor de 30 milioane de euro in Vidra

La Palatul Parlamentului, a avut loc Forumul “Managementul Deseurilor in Economia Circulara”, in cadrul caruia au participat doamna Gratiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, doamna Gabriela Firea, Primar General al Capitalei, domnul Bogdan Petru Alexa, presedinte, cu rang de secretar de stat, al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si alti reprezentanti ai autoritatilor din domeniu si ai mediului de afaceri din zona serviciilor de salubritate, reciclare, colectare, companii preocupate de protectia mediului si presa. Cu aceasta ocazie, Eco Sud a prezentat un proiect de importanta majora la nivel national si care va atinge obiectivele propuse de Economia Circulara: Parc industrial de valorificare integrala a deseurilor municipale solide provenite din Bucuresti, localizat la Depozitul Ecologic Vidra, care are ca obiectiv general reintroducerea in circuitul economic, energetic si industrial al componentelor deseurilor municipale solide prin procese de inalt nivel tehnologic si reducerea considerabila a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Unul dintre cele mai importante principii ale Economiei Circulare este acela ca deseul este materie prima, acest principiu stabileste ca de fapt, deseurile nu trebuie sa existe, componentele biologice si tehnice ale deseurilor trebuie sa se incadreze intr-un ciclu material unde pot fi desfacute, dezasamblate, reciclate si folosite in alte scopuri. Prin proiectul Parc industrial de valorificare integrala a deseurilor municipale solide provenite din Bucuresti, ce urmeaza a fi realizat pe terenurile companiei Eco Sud de la Depozitul Ecologic Vidra si in apropierea Centralei de Termoficare CET Sud, se doreste reciclarea si valorificarea unui procent cat mai mare din cantitatea de deseuri municipale solide gestionate cat si valorificarea energetica a acestor deseuri.
Eco Sud raspunde prin acest proiect masurilor stabilite de Primaria Municipiului Bucuresti privind valorificarea energetica a deseurilor transmise de catre Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea cu ocazia Forumului ”Managementul Deseurilor in Economia Circulara”. Acest proiect raspunde pe deplin si viziunii Ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu care in cadrul Forumului a pus accent pe o crestere economica durabila si utilizarea resurselor intr-un mod mai inteligent si mai durabil si care sa asigure producerea de materiale reciclate cu rol de materie prima.
Astfel, sunt propuse linii tehnologice de ultima generatie prin care se realizeaza recuperarea materialelor reciclabile, producerea de combustibili alternativi derivati din deseuri municipale solide si valorificarea energetica a acestora introducand si posibilitatea valorificarii la CET Sud, aflat in imediata vecinatate a Parcului industrial.
Dan Stanoaia Directorul societatii Eco Sud, a inmanat celor prezenti la Forum prezentarea detaliata a proiectului Parc industrial de valorificare integrala a deseurilor municipale solide provenite din Bucuresti, localizat la Depozitul Ecologic Vidra aratand aspectele relevante prin care implementarea acestuia va reusi sa contribuie la atingerea tintelor obligatorii pentru Romania conform celor mai recente Directive Europene. Prim implementarea proiectului privind Parcul Industrial de tratare a deseurilor propus Romania va face un mare pas inainte in vederea atingerii obiectivelor impuse de UE precum si in vedere atingerii obiectivelor propuse de Economia Circulara reusind sa optimizam consumurile de resurse astfel incat sa risipim cat mai putin si sa refolosim cat mai mult in vederea unei dezvoltari sustenabile, a declarat in continuare Dan Stanoaia.
Proiectul Parc industrial de valorificare integrala a deseurilor municipale solide provenite din Bucuresti, localizat la Depozitul Ecologic Vidra presupune o implementare etapizata iar in prima sa faza vizeaza o investitie de peste 30 de milioane de € prin care se vor crea aproximativ 140 de noi locuri de munca, suprafata ocupata fiind de circa 6 ha, teren asigurat in cadrul Depozitului Ecologic Vidra iar durata de implementare a acestei prime faze fiind de 2 ani. Luand in considerare potentialul valorificarii deseurilor, proiectul propus va fi un pionierat nu doar in valorificarea integrala a deseurilor municipale solide provenite din Municipiul Bucuresti dar si in obtinerea pe termen mediu si lung a unui spectru larg de produse si subproduse prin valorificarea deseurilor. In aceasta directie, in urma dezvoltarii etapizate a Parcului Industrial, ne dorim sa devenim un partener strategic al Municipiului Bucuresti si al comunitatilor locale, declara in continuare Dan Stanoaia, asigurand: -
- gestionarea unei cantitati, in prima etapa, de minim 300.000 de tone pe an de deseuri municipale solide, prin valorificarea lor integrala
- furnizarea de energie ieftina pentru sistemul de termoficare CET SUD, aflata in imediata vecinatate a Parcului Industrial, obtinuta prin valorificarea energetica a combustibililor solizi alternativi derivati din deseuri tip SRF produsi in urma realizarii investitiei in conformitate cu standardul EN 15359:2001
Cea de a doua faza a proiectului vizeaza investitii noi in cresterea fluxului de tratare a deseurilor si crearea de noi instalatii care sa asigure:
- furnizarea de combustibili lichizi (Bio-Diesel) si gazosi (Bio-Metan lichefiat) ieftini, produsi prin valorificarea deseurilor, pentru transportul in comun la nivelul Municpiului Bucuresti.
- furnizarea de energie electrica ieftina produsa prin valorificarea energetica a combustibililor solizi alterntivi tipi SRF derivati din deseuri pentru iluminatul public consumul din cladiri publice si transportul in comun electrificat.
- furnizarea de legume proaspete ieftine produse in mediu controlat prin tehnologia agriculturii pe verticala utilizand produse si subproduse obtinute in urma valorificarii deseurilor.
In cea de-a doua etapa proiectul presupune si realizarea de instalatii inovative al caror concept va fi coordonat de un Institut Politehnic din Comunitatea Europeana si Institutul Politehnic din Bucuresti. Termenul de realizare a celei de-a doua etape este de aproximativ 5 ani si presupune adaugarea a inca 3 ha de teren pentru realizarea noilor instalatii care vor duce in final la tratarea a aproximativ 1 milion de tone de deseuri. Prin proiectul Parc industrial de valorificare integrala a deseurilor municipale solide provenite din Bucuresti, localizat la Depozitul Ecologic Vidra se sustine conceptul Economiei Circulare la nivelul Municipiului Bucuresti prin reintroducerea in circuitul economic, energetic si industrial al componentelor deseurilor municipale solide.
Motivat de potentialul valorificarii deseurilor Economia Circulara devine un deziderat si pentru noi atat pe termen mediu si lung cat si pe termen scurt, motiv pentru care principiile Economiei Circulare sunt incluse in obiectivele companiei Eco Sud si vor fi incluse si in obiectivul general al proiectului Parc industrial de valorificare integrala a deseurilor municipale solide provenite din Bucuresti, localizat la Depozitul Ecologic Vidra, a declarat la Forum Dan Stanoaia.
Compania Eco Sud este lider de piata in tratarea si eliminarea deseurilor produse de populatie in diverse zone din Romania dispunand de depozite ecologice, infrastructuri de protectia mediului, instalatii, platforme de transfer, statii de sortare si compostare de importanta majora si esentiala pentru gestiunea deseurilor provenite de la populatie si agenti economici. Cu experienta de peste 15 ani, Eco Sud trateaza zilnic o cantitate de peste 2.500.000 kg de deseuri produse de populatie, detine o suprafata ecologica pentru tratarea deseurilor de peste 1.400.000 de m², a efectuat investitii private pentru protectia mediului si sanatatea populatiei iar activitatea desfasurata este de importanta ambientala majora pentru populatie, comunitati si autoritati locale contribuind in maniera decisiva la managementul integrat al deseurilor cat si la realizarea tintelor de mediu stabilite de Comunitatea Europeana pentru Romania.
Compania Eco Sud gestioneaza in prezent patru Centre de Management Integrat al Deseurilor si Depozite Ecologice: Depozitul Ecologic de Deseuri Solide Urbane si Industriale Asimilabile Vidra pentru municipiul Bucuresti si localitatile invecinate, Depozitul Ecologic Regional de Deseuri Solide Urbane si Industriale Asimilabile Mofleni pentru municipiul Craiova si judetul Dolj, Depozitul Central Mavrodin pentru Sortarea, Compostarea, Tratarea si Depozitarea Deseurilor Municipale Solide din Judetul Teleorman si Centrul de Management Integrat al Deseurilor Fratesti - Giurgiu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter