RO EN
السلة فارغة

DELGAZ: 137 de persoane au decedat in incendii provocate de cosurile necuratate

Suntem bombardati aproape zilnic cu stiri care descriu drame provocate de oameni care ajung victime in propria locuinta, impreuna cu familiile lor, de cele mai multe ori din neglijenta. Intoxicatia cu monoxid de carbon este cel mai des mentionata intre cauzele care duc la aceste tragedii, mai ales in sezonul rece, ceea ce inseamna ca simpla verificare a cosurilor de fum pentru asigurarea bunei lor functionari a fost ignorata sau amanata pentru prea tarziu. Alte numeroase cazuri tragice, chiar fatale, au ca origine centralele termice defecte sau folosirea aragazului drept sursa de incalzire.
Numai in zona deservita de compania Delgaz Grid (care acopera 20 de judete din jumatatea de nord a tarii) un numar de 18 persoane au cazut victime intoxicatiei cu monoxid de carbon, iar 9 dintre acestea au murit asfixiate in perioada ianuarie/septembrie 2019. Cea mai mare parte a victimelor sunt persoane adulte de peste 50 de ani si provin din mediul urban.
In judetele Alba, Maramures, Vaslui, Hunedoara, Mures, Sibiu si Cluj, in 7 din cele 10 cazuri petrecute in aceasta perioada, intoxicatiile cu monoxid de carbon au fost generate de gazele arse (rezultate de la mijloacele de incalzire) care nu au fost evacuate sau au fost evacuate insuficient, din cauza defectelor la cosurile de fum. Alte doua cazuri au avut la origine centralele termice defecte, iar in alt caz, folosirea aragazului pentru incalzirea locuintei.
La nivel national, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.), in primele 9 luni ale anului au fost inregistrate 422 de victime ale incendiilor la locuinte, dintre care 137 persoane au decedat. Majoritatea incidentelor au fost generate de cosuri de fum defecte sau necuratate, de instalatii electrice defecte/improvizate si de mijloace de incalzire defecte.
„ Preventia si responsabilitatea sunt lectii pe care nu ar trebui sa le deprindem in urma unor tragedii, ci sa fie reflexe ale unui comportament responsabil cu tot ceea ce inseamna surse si instalatii care utilizeaza electricitatea si gazele naturale”, spune Ferenc Csulak, directorul general al Delgaz Grid.
Monoxidul de carbon acumulat in incaperi este foarte periculos si actioneaza fara sa ne dam seama, intrucat este inodor si incolor, ceea ce il face greu de depistat. Simptomele intoxicatiei depind de durata expunerii si de concentratia monoxidului de carbon si se manifesta prin greata, ameteli si dureri de cap si de aceea primele masuri ce trebuie luate sunt scoaterea victimelor la aer curat si contactarea serviciului medical de urgenta.
Insa nu toate victimele au sansa de a ramane in viata, mai ales daca evenimentul se produce in timpul noptii. Este bine nu doar sa cunoastem ce avem de facut, odata cu punerea in functiune a mijloacelor de incalzire, ci sa le si respectam, fiindca numai in acest fel ne putem pune la adapost de situatii critice.
De aceea este important sa verificam sistemele de evacuare a gazelor arse, in fiecare an, la inceputul sezonului rece. Sunt lucruri simple pe care le avem de facut in casele noastre, lucruri care ne aduc linistea si siguranta de care avem nevoie fiecare dintre noi.
In blocuri de locuinte trebuie sa ne asiguram ca apartamentele au orificiile de evacuare a gazelor arse spre exterior si sa verificam daca canalul de evacuare a gazelor arse nu este obturat, iar in cazul in care observam probleme, sa le remediem cu specialisti autorizati.
La case trebuie sa verificam cosurile de fum si hornurile care trebuie curatate de cel cel putin doua ori pe an, recomandat o data inainte de inceperea sezonului rece, numai cu persoane autorizate. Totodata, trebuie sa verificam si imbinarile intre sursele de incalzire si cosurile de evacuare, deseori fiind necesara refacerea acestor imbinari daca sunt afumate. Nu mai putin importante sunt garniturile de etansare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie sa reziste la temperaturi ridicate.
Nu trebuie sa uitam de aragazuri care trebuie supravegheate in timp ce preparam hrana, existand riscul ca acestea sa se stinga, provocand in acest fel acumulari de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru incalzirea locuintei.
Sa nu lasam copiii nesupravegheati in incaperi in care sunt mijloace de incalzire in functiune.
Recomandarea este sa avem in locuinte montate detectoare de monoxid de carbon, precum si detectoare de incendiu care emit semnale sonore si ne avertizeaza cu privire la eventuale riscuri sau care chiar elimina pericolul (ex: detectoarele de gaze naturale cu electrovalva).
Totusi, desi incidenta cazurilor de intoxicatii cu monoxid de carbon inregistrate in aria de activitate Delgaz Grid a scazut cu aproape 38% in primele noua luni din 2019, iar numarul victimelor cu 43%, se inregistreaza o crestere a deceselor cu 28% fata de perioada similara a anului trecut.
La nivel national, potrivit datelor IGSU, in primele noua luni ale anului in curs incendiile la locuinte au inregistrat o crestere cu aproape 18% fata de perioada similara a anului trecut.
In cadrul parteneriatului „ Impreuna pentru siguranta”, incheiat in 2012 intre I.G.S.U., E.ON Romania si Delgaz Grid, au fost derulate mai multe campanii comune de informare si constientizare a cetatenilor privind riscurile la care se expun in cazul utilizarii necorespunzatoare a energiei.
Astfel, in ultimii ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flacarile Omoara Copii” (lansata in septembrie 2012), destinata constientizarii pericolelor la care sunt expusi copiii lasati singuri sau nesupravegheati in casa, urmata de “R.I.S.C.- Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale!” (lansata in noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranta NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea si-au propus nu doar sa informeze si sa sensibilizeze populatia, ci si sa schimbe, in timp, comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie. De asemenea, in 2015, E.ON Romania s-a alaturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, initiata de Ministerul Afacerilor Interne si derulata la nivel national prin I.G.S.U.
In 2016, pornind de la necesitatea reducerii numarul de victime si a pagubelor materiale, cele doua parti au initiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventiva a populatiei cu sloganul „Mai bine previi, decat sa nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice in vederea montarii detectoarelor de incendiu in locuinta proprie. Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decat sa nu fii!” si „Siguranta nu e un joc de noroc!” au continuat in anul 2017 si 2018, mesajele principale fiind curatarea cosurilor de fum cu firme specializate/cosari specializati, respectiv modalitatile de prevenire a evenimentelor generate de scaparile de gaze inclusiv prin montarea detectoarelor de incendiu si de gaz in locuinta proprie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter