RO EN
السلة فارغة

CREDITINFO: 5,6% din companii genereaza aproape 90% din profitul obtinut

Companiile puternice, stabile financiar, care isi platesc datoriile la timp si genereaza profit, reprezinta 5,6% din firmele din Romania. Aceste firme au generat peste 86% din profitul obtinut de toate companiile romanesti si peste 40 % din cifra de afaceri obtinuta de acestea, arata un studiu Creditinfo Romania, realizat pentru a informa piata despre un certificat international care atesta care sunt respectivele companii.
Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo Romania: ”Creditinfo acorda companiilor puternice certificarea Strongest in Romania. Certificarea esta un exclusivista si are ca scop incurajarea unui comportament de plata corect creand perspectivele formarii unei comunitati a companiilor puternice.”
Aproximativ 75% dintre aceste institutii sunt microintreprinderi
Acest procent este in crestere cu peste 2% anul acesta, comparativ cu anul trecut. O companie care s-a dovedit capabila sa-si plateasca datoriile la timp, are o profitabilitate de 9,36%, in conditiile in care media nationala este de 4,5% iar o companie care nu se afla in grupul companiilor puternice au o profitabilitate de doar 1,13%.
”Analizele realizate scot in evidenta faptul ca este mult mai profitabil pentru o companie sa aibe un comportament de plata corect. Mai mult, cea mai mare pondere de companii puternice sunt microintreprinderile, companii cu mai putin de 9 angajati. Astfel, microintreprinderile nu sunt companii slabe ci dimpotriva, reprezinta motorul economiei romanesti”, a declarat Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo Romania.
Companiile puternice platesc de 4 ori mai repede
Companiile puternice isi platesc datoriile in 99 zile, de aproape 4 ori mai repede decat media nationala de 355 zile si de peste 5 ori mai repede comparativ cu restul institutiilor care isi platesc datoriile in 542 de zile. In cazul recuperarii creantelor, o companie puternica le recupereaza in 70 de zile pe cand media nationala este de 2 ori mai mare 166 zile, arata studiul Creditinfo Romania.
”Pentru orice companie este de preferat ca parteneri de afaceri entitati care au o viteza de plata a datoriilor cat mai buna, necesara pentru transformarea creantelor in lichiditati. Certificarea Strongest in Romania vine in intampinarea acestei probleme, scotand in evidenta si punand laolalta companiile cu istoric de plata favorabil”, spune Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo Romania.
Capitala, Clujul, Timisul, Brasovul si Muresul, pe primele locuri la responsabilitate financiara
Cea mai mare densitate de companii puternice e in judetele din centrul Romaniei: Mures, Harghita, Sibiu, Brasov, Covasna. Aici, peste 6% din companii sunt stabile si profitabile. Cultura orientata spre corectitudine, influentele maghiare si sasesti din zona sunt principalii vectori care au plasat judete in topul acestui clasament. Alte judete cu o buna densitate sunt Timis, Cluj, Ialomita si Arges. La polul opus, judetele din vestul si sudul Romaniei au cea mai mica densitate de companii puternice, intre 3 si 4%. Este vorba despre judetele Mehedinti, Caras Severin, Dolj, Olt si Dambovita. Saracia, lipsa infrastructurilor de productie, care sa sustina activitatile conexe, migratia populatiei catre zone mai dezvoltate sau izolarea teritoriala sunt unele dintre motivele pentru care aceste judete se afla in coada clasamentului.
”Pe langa importanta avuta la nivel national, o companie care isi plateste mai repede datoriile are si un important rol local. Plata rapida a datoriilor inseamna o contributie importanta atat in functionarea altor afaceri cat si in valoarea contributiilor platite sub forma taxelor si impozitelor catre comunitatiile locale. Acest lucru este mult mai important in judetele cu o densitate mica de companii puternice, unde un numar foarte mic de companii contribuie aproape in totalitate la bunastarea regiunii”, a declarat Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo Romania.
Transportul rutier de marfuri, pe primul loc
Domeniul din care provin cele mai multe companii solvabile si puternice este cel al transporturilor rutiere de marfuri, cu aproape 4.400 de companii care respecta criteriile de eligibilitate. Pe locul al doilea se situeaza firmele care activeaza in comertul cu amanuntul, cu peste 3.000 de companii puternice iar pe locul al treilea sunt constructiile, unde sunt aproape 3.000 de firme solide din punct de vedere financiar. Urmeaza firmele de contabilitate, cultivatorii de cereale, inginerii si consultantii de management si afaceri.
Strongest in Romania
In functie de vechimea societatii, cele mai multe companii eligibile Strongest in Romania au fost infiintate in anii 2013 si 2014, pe cand cele mai putine au fost infiintate in perioada 1996-2000.Odata cu depasirea criziei economice din perioada 2008-2010 trendul companiilor eligibile Strongest in Romania este in crestere.
”Tot mai multe companii infiintate in perioada ulterioara crizei economice sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania. Acest lucru este imbucurator, demonstrand faptul ca tinerii antreprenori au obiceiuri din ce in ce mai sanatoase cu privire la comportamentul de plata al firmelor pe care le infiinteaza”, spune Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo Romania.
Certificatul Strongest in Romania demonstreaza ca o companie este solvabila, profitabila, are capacitatea de a genera locuri de munca si e capabila sa-si achite datoriile in timp record. Acest instrument este folosit ca un pasaport in fata potentialului client. Creditinfo Romania este un lider recunoscut in furnizarea produselor si serviciilor de management al riscului comercial. Cu 13 ani de experienta in domeniu, societatea previne riscurile la care se expune compania ta atunci cand incheie noi parteneriate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter