RO EN
السلة فارغة

COLLIERS: 5 miliarde de euro pentru noi cladiri de birouri in Europa Centrala & Est

Pentru primele trei trimestre ale anului 2019, regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) a inregistrat un volum de investitii de aproape 9 miliarde de euro. Birourile domina tranzactiile cu o cota de 58%, urmata de un sector de retail mult mai lent, cu 18%, de sectorul de spatii industriale si logistice cu 9% si de cel al hotelurilor cu 8%, conform celui mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara, Colliers International. In Romania, volumul investitional s-a situat usor sub jumatate de miliard de euro in primele trei trimestre ale anului, nivel comparabil cu cel de anul trecut.
Kevin Turpin, directorul regional al departamentului de research pentru regiunea ECE: „In majoritatea celorlalte piete din regiune, cu exceptia Cehiei si a Poloniei, volumul tranzactiilor din perioada ianuarie-septembrie din 2019 a scazut comparativ cu aceeasi perioada din 2018, respectiv 2017. Cu toate acestea, cu cel de-al patrulea trimestru al anului fiind de obicei cel mai activ in ceea ce priveste incheierea tranzactiilor, ne asteptam ca regiunea sa mentina un ritm similar cu cei trei ani precedenti, astfel ca volumul de investitii din acest an poate totaliza undeva intre 12,5 si 13,5 miliarde de euro.”
„Daca in Romania la inceputul anului parea ca sunt mari sanse sa trecem cu lichiditatea pietei imobiliare de pragul de un miliard de euro, o serie de tranzactii mari au fost amanate pentru 2020. Astfel, volumul pentru intregul an va fi in zona a 0,6-0,7 miliarde de euro, cea mai mica valoare din ultimii 6 ani. Totusi, exista destule vesti bune, fiindca avem tranzactii doar cu cladiri de birouri de aproximativ 0,6 miliarde euro care s-ar putea inchide in 2020, poate chiar in prima parte a anului. Un alt aspect pozitiv ar fi ca am avut in acest an multe nume noi, un semn de bun augur pentru tranzactiile viitoare si pentru randamente”, a adaugat Mihai Patrulescu, Senior Associate Investment Services in cadrul Colliers International Romania.
Apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din ECE ramane crescut, mai ales ca o mare parte din capital cauta alocare, iar fundamentele pietei din regiune sunt in continuare atractive. In unele piete si sectoare exista un deficit de produse de baza, deoarece multe dintre aceste proprietati apartin, pe termen lung, detinatorilor, portofoliilor si platformelor. In plus, este posibil ca unii proprietari sa ezite sa vanda fara posibilitatea de a-si redistribui capitalul.
Drept urmare, multi investitori se gandesc sa dezvolte abordari diferite, precum achizitia de active cu potential ridicat de crestere, si incep sa se uite la sectoare alternative – printre altele, camine studentesti, centre medicale, proiecte rezidentiale pentru inchirieri private – desi ele se afla in faze incipiente din punct de vedere disponibilitate. Peste 50% din fluxul de capital din primele 9 luni ale lui 2019 a venit din Europa continentala (inclusiv ECE), cu 25% din acest volum venind de la investitori doar din regiunea ECE. Capitalul asiatic, in special cel din Coreea de Sud, a fost, de asemenea, dinamic, cu o cota de 16%.
Randamentele din toate tarile si sectoarele sunt mai mici sau aproape de minimele istorice din perioada de dinaintea crizei. In ciuda diferentei de 375 puncte de baza dintre Sofia (8.0%) si Praga (4.25%) pentru cladiri de birouri de top, exista o diferenta si mai mare la produse similare in Germania (3.0%) si la alte vehicule de investitii cu riscuri reduse, precum obligatiunile guvernamentale. O compresie suplimentara a randamentelor va fi limitata, cu cateva exceptii, asa cum se evidentiaza in raportul Colliers.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter