RO EN
السلة فارغة

COFACE: Semne de avertizare pentru sfarsitul ciclului de crestere

Cresterea globala deosebit de puternica (cu o prognoza de 3,2% in 2018 din partea Coface) pare sa fi atins punctul culminant si incep sa se manifeste unele semne de slabiciune in tarile avansate. Insolventele societatilor confirma acest lucru. Anul 2017 a inregistrat o scadere fara precedent a numarului acestora, iar in 2018 se asteapta ca tendinta de scadere sa se intensifice, ajungand la -7% in Zona Euro si la -5% in Statele Unite. In Portugalia, care se bucura de o crestere extrem de dinamica, evaluarea se situeaza la nivelul A2.
De obicei, ciclul economic al SUA este inaintea celui din Zona Euro si din tarile emergente. Daca increderea in afaceri si rata de utilizare a capacitatii de productie din Statele Unite sugereaza o durata record a ciclului curent, scaderea profitului intreprinderilor (cu -10,3% fata de anul trecut la sfarsitul anului 2017) si riscul supraaglomerarii pietei muncii sugereaza o schimbare de etapa. In Zona Euro, dupa mai multe inregistrari in 2017, indicii de incredere in afaceri arata clar ca a fost depasit varful cresterii economice. Acest punct de cotitura coincide cu constrangerile puternice de aprovizionare si cu un nivel de risc politic ce ramane ridicat.
Fervoarea protectionista care s-a extins in plan mondial odata cu alegerea lui Donald Trump si spectrul unui conflict comercial global pot explica partial aceasta diminuare a increderii in afaceri. Coface se asteapta ca presedintele Trump sa continue sa anunte masurile protectioniste inainte de alegerile de la mijlocul lunii Noiembrie 2018, ceea ce ar putea afecta performanta corporativa. Pe termen scurt, masura recenta de impunere a tarifelor pentru o serie de produse chinezesti nu va avea impact semnificativ asupra economiei reale sau asupra dinamicii constante a comertului mondial (este vorba despre o prognoza de +3,7%, realizata de Coface in 2018). Pe termen lung, un razboi comercial deschis intre China si Statele Unite s-ar putea intensifica in anumite sectoare, precum IT&C (comunicatii si tehnologia informatiei).
Diminuarea riscurilor corporative de ansamblu
In acest context al cresterii cererii mondiale, evolutia preturilor petrolului a determinat Coface sa imbunatateasca evaluarea riscului din Nigeria, cel de-al optulea cel mai mare exportator de petrol din lume, cu un indice de evaluare catre C, precum si evaluarea sectorului energetic in Brazilia („risc mediu”), in Argentina („risc mediu”) si in Chile („risc scazut”). Actualizarea evaluarii Africii de Sud la B ia in considerare, pe langa accelerarea redresarii economice, care a amplificat productia in sectorul chimic (marcat in prezent cu „risc mediu”) si sectoarele productiei de celuloza (cu nivel de „risc mediu”), precum si vanzarile cu amanuntul („risc mediu”). Pe de alta parte, marfurile mai scumpe penalizeaza tarile importatoare precum Tunisia, a caror evaluare a fost retrogradata la C.
In ciuda sanctiunilor occidentale, recuperarea este confirmata in Rusia, consumul la nivelul gospodariilor fiind principalul motor si, intr-o mai mica masura, rentabilitatea investitiilor in afaceri, si are ca rezultat evaluari imbunatatite in trei sectoare: sectorul chimic (acum „risc scazut”), sectorul productiei de celuloza („risc mediu”) si sectorul constructiilor („risc ridicat”).
Evaluarile de tara Coface (160 de tari) sunt clasificate pe o scara de 8 niveluri, in ordinea ascendenta a riscului: A1 (risc foarte scazut), A2 (risc scazut), A3 (risc acceptabil), A4 (risc semnificativ), C (risc inalt), D (risc foarte ridicat) si E (risc extrem).
Evaluarile sectoriale Coface (13 sectoare din 6 regiuni geografice, din 24 tari, reprezentand aproape 85% din PIB-ul mondial) sunt clasificate pe patru niveluri: risc scazut, risc mediu, risc ridicat si risc foarte ridicat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter